Måndagsbestyr

Måndagsmorgon och minusgraderna är väl synliga utanför köksfönstret. Plockepinnet man ser är en byggställning, förstås. Älskar vår nya utsikt från samma gamla gård.
En liten en i byggstök. Blir varm och öm i hjärtat. Tänk att hon varit med om så mycket redan? Fyra dop, två bröllop, en begravning. Och en renovering som heter duga. Vår loppa.
Någon satt nyvaket och gäspade vid ytterdörren. Knut har inte riktigt förstått vart han bor ännu. Springer till lilltorpet och ber om mat. Men vill helst sova tolv timmar i storsängen i det varma huset. I feel him, känner precis samma förvirring samt lycka över värme och säng. Hur som helst, ut ville han.
Vi hakade på, Lo och jag. Det var vår tur att släppa ut hästarna. Hela gården var rimfrostig och vacker.
Stoppade Lo i stall-vagnen och möttes av Årvars gnägg. Hann inte borsta honom kvällen innan när han kom in lerig, så jag gjorde en insats på måndagsmorgonen istället.
En lite otålig en som sneglade på blå IKEA-påsen med morgonhö och ruskade på huvudet "är du klaaar snart?".
En annan som har stenkoll på varenda litet höstrå i stallet. Spanar näst intill osynligt över boxkanten. Spåndrottningen och skäggiga damen som jag kallar henne. Sköter sig för det mesta själv.
Jag tycker att det är lika bra att göra bort att mocka och stöka på morgonen om tid finns. Och det gör det ju oftast under föräldraledigheten. Denna morgon blev jag full i skratt när inte bara kycklingarna (de hänger ofta i stallet) utan hela hönsflocken spatserade in.
Boxarna undersöktes grundligt men det var skralt med godis till dessa.
Så jag tog med en skopa havre ut istället. Lo håller stenkoll på vad som händer under stora mössan.
Solen började värma och innan jag hade fått ut alla hästar och mockat boxarna så var världen aningens varmare. Det går inte fort när Lo är med, inte alls. Men det är ack så mysigt.
Vi parkerade stallvagnen och gick in. Stökade in porslinet jag roat mig med att tvätta upp. Jag när knappt till andra hyllan, haha. Fortfarande en del stök kvar, fläktröret ska täckas med en täckskiva. Sedan ska vi fylla upp skåpen med älskat poslin med. Ännu finns det gott om plats.
Vilken känsla att få stoppa besticken i sina fina fack. Är så glad i detta kök. Känns också overkligt att ha nya bestick? I lilltorpet har vi alltid fått duka med tre-fyra olika uppsättningar då vi inte haft tillräckligt ur någon serie. Allt känns så annorlunda här, på ett bra sätt.
Så vaknade Fredrik som jobbar eftermiddag till sena kvällen. Vi åt första frukosten i huset. Havregrynsgröt med äppelmos, kaffe och jos med isbitar i. Tror inte ni förstår vad jag längtat efter att ha isbitar i morgonjosen. Oj så gott det var.
Sedan gick dagen i ett. Tvätt tvättades, torktumlades och Loppan sovde förmiddag och eftermiddag. Veckohandlingen blev gjord och Årvar fick gå en promenad på tjugo minuter och träna lite från marken. Jag älskar att vara ute om dagarna, få komma in med rosiga kinder och varva ner tillsammans med Lo. Fast jag måste erkänna att hon inte alltid tar det där med att "varva ner" på fullaste allvar. Idag röjde hon runt till "Skaka rumpan-affär" och "En kulen natt".
Trekaffet blev fyrakaffet. Saker kom emellan. Men vad gör det? Det finns tid, vi har tid. Allt är bra nu.
1 kommentar
Sofia J

Alltså det pirrar i min mage av känslan som kommer när jag läser det här. Att allt jobb ni än så länge lagt ner på drömmen nu blommar. Ni får äntligen flytta in, så jäkla härlig känsla att få börja sätta in porslin och fundera på vart ni ska ha allt. Bara wow! 😍

Svar: Ja det är verkligen OVERKLIGT!! Känns så andäktigt att få stoppa in grejer i skåpen - äntligen !
Isabell Lundberg