Fredagskväll & helgkaka

Hej mitt i fredagskvällen!
 
Om ni visste hur många gånger jag suttit ner och börjat skriva inlägg till er i veckan. Men ni vet, livet händer. Ibland har Lo vaknat och behövt mig, ibland har jag blivit less mina egna ord och lagt inlägget i utkastet istället och ibland har jag nästan skrivit klart för att sedan frågat mig själv; men vem vill läsa detta trams?!. Otroligt dåligt, att tvivla så på det jag skapar hela tiden. Det är som att jag hela tiden måste fråga mig själv varför jag håller på med bloggen och instagrammen. Att det vore enklare att bara sluta med alltsammans och leva livet här på backen med mindre skärmtid och mer "privatliv". Men fasen, detta är verkligen mitt "happyplace" på internet. Jag tycker det är så fantastiskt kul med foto och ord och en glimt film då och då. Få vara kreativ och samtidigt inspirera er till ett liv på landet. Jag behöver inte prestera här, det behöver bara vara roligt, och det är viktigt för mig.
 
Fredag idag och Fredrik jobbar dagvecka vilket i vanlig ordning innebär att han jobbar veckans alla sju dagar och långpass på fredag och lördag. Han ligger och sover med Lo och Knut i sovrummet medan jag sitter uppe lite, lite längre och myser i köket. Vet ni vad? Jag trivs så himla bra här. Huset känns som hemma även om jag längtar tills vi fått lite mer ordning med möbler, textilier och "lullull" överallt. Men jag bara myyyser, av att äntligen bo här.
 
 
Idag var världen grå. Det kändes som att det aldrig blev ljust ute. De senaste veckorna har en grävare rensat dikeskanterna här längst vår lilla byaväg och det är så grått och brunt i hela byn nu. Alla vägrenar och diken är liksom numera bara kala av jord. Inga löv kvar på träden. Bara oktober när det är som dystrast. Men jag gillar ju sådant här väder med, förutom att hästarna får klafsa runt i lera, så är det ju riktigt myysväder, och det gillar ju jag, mys alltså.
 
 
Jag har mer och mer börjat fundera på min barndom och vad som gjorde att den kändes just mysig och vad jag uppskattade för familjegrejer. För att kunna ge Lo sådana "rutiner". Minns med kärlek mammas torsdagsstädningar, så det alltid var fint till helgen hemma. Minns också hur hon bytte textilier i hemmet efter årstid och rakvattnet pappa hade på varje gång vi skulle få gäster. Sådant som bara osar och luktar tygghet och värme och familj. En sådan grej jag vill göra med Lo är att baka något varje helg, de helger vi liksom bara är hemma. Både för att baka är bland det roligaste jag vet och för att jag vill att vårt hem ska vara en mötesplats dit våra vänner och familjer kan komma och få sig en kopp kaffe och en bit kaka under helgerna. Det känns prick hur mysigt som helst att knäcka hemägg och skopa socker tillsammans. Ännu är hon ju för liten för bakandet, men det hindrar ju inte mig, att skapa mysiga helgtraditioner. Så idag rörde vi ihop veckans helgkaka och jag skänker er receptet, även om det är brutalt kopierat direkt från Frida.
 
 
Ingredienser
200 g smör
4 dl socker
4 ägg
2,5 dl mjöl
1 msk vaniljsocker
2 dl kakao
Halvssalt
 
Instruktioner
1. Bryn smöret (smält det och låt det koka tills det blir ljusbrunt och luktar nötigt!)
2. Låt smöret svalna något i en bunke
3. Rör ihop resten av ingredienserna (förutom saltet) i en annan bunke
4. Häll ihop bunkarnas innehåll och rör ihop
5. Sätt bakplåtspapper i en ugnsform (knövla ihop papperet för att få det mer formbart)
6. Strössla över en nypa halvssalt eller två
7. Grädda på 175 grader i 27 minuter 
 
Prova att smaka av smeten, den var så otroligt god!
1 kommentar
jessica

Du är så klok i ditt resonemang i starten, hoppas du hittar dit. Jag förstår verkligen att du trivs och du beskriver det så vackert <3

Svar: Tack snälla för din pepp <3
Isabell Lundberg