Att skaffa vänner i en by?

Jag fick en fråga i kommantarerna som jag tänkte svara på i ett inlägg. Jag är segast i Europa på att svara på kommentarer, läser varenda en och blir så himmelens glad. Ska bättra mig på att svara, det lovar jag! Tycker det är otroligt kul när ni ställer frågor och önskar ämnen att skriva om!
 
Hur som helst. Frågan löd:
 
Hej Isabell! Vill du skriva något om att hitta vänner när man flyttat till en by? Tycker det är svårt, har vänner men få i närheten och saknar ofta att kunna bara höra av mig till någon för att ta en promenad tillsammans eller så.
 
Du frågar förmodligen helt fel person. Jag brukar ofta känna samma sak, att mina vänner är så himla, himla långt bort (många av mina vänner har flyttat söderut). Och att jag är typ en utomjordning, som har precis helt annorlunda intressen än de flesta i byn. Förr i tiden var jag väldigt "osocial" och krävde inte så mycket umgänge för att känna mig nöjd. Senaste åren har jag istället blivit väldigt "social" och gillar numera att träffa nytt folk och är inte alls blyg och tillbakadragen som jag kunde vara förut.
 
 
Vi har renoverat och haft så fullt upp under tiden jag pendlade till Umeå och universitetet att vi tyvärr har tappat några på vägen, hjärtskärande, men sant. Under de senaste åren har det liksom inte varit läge att ta promenader med vänner och umgås med vänner i "vardagen". Det är inte förrän i år som livet lugnat ner sig på något vis. När jag skriver att vi har fullt upp med kompishäng och firanden och så, så är det oftast långväga vänner som är hemma under t.ex. sommaren som vi vill hinna träffa. Har väldigt få personer jag bara träffar på en promenad liksom. Kanske något jag får jobba på framöver, jag med? Tror överlag jag varit dålig på att "vårda mina relationer" när jag haft om mest att göra, när jag också behövt dem som mest!
 
MEN jag vill givetvis svara på din fråga. Jag känner några få guldkorn här i byn. De är få men naggande goda.
 
 
1. Finns det någon har som har samma intresse som du? Då är det enkelt! Som t.ex. med min Wilma jag träffade ute på en ridtur. Jag frågade lite om hennes häst, hon frågade lite om mig, jag föreslog att vi skulle slå följe och vid vägens ände sa jag bara "De här var trevligt, kan jag ta ditt nummer så kan vi rida igen?" och på den vägen är det. Det skiljer sex år mellan oss och i år har hon varit min hästbästis i sju år !! Det går ju att applicera på vad som helst, hundar, trädgård ("Hej, vad fin trädgård du har, vad är det där för rosa blomma, får jag kika?" etc), motorer, ja vad som helst du är intresserad av egentligen.
 
2. Har din eventuelle partner någon vän med respektive? Har din partner någon bekant med sambo du kan bjuda hem på fika eller middag? Jag träffade till exempel Josse när hennes sambo och Fredrik jagade ihop. För en halv evighet sedan. Nu bor vi grannar! Tänker att det är ett enkelt "byte", bjud hem hela paret och haffa den ena då och då.
 
 
3. Sociala medier! Underskatta aldrig dessa sociala medier. Har du spanat in någon du tycker verkar trevlig. Säg det! "Tjenare, du verkar så trevlig, du har inte lust att gå ut och gå någon dag?". Vem skulle inte bli glad av den repliken liksom? Jag skulle hoppa jämforta och bli överlycklig av något sådant.
 
4. Är du eller din eventuella partner från byn? Finns det familj att hänga med? Jag har turen att ha en av två svägerskor i byn (samt en sommarsvägerska med sommarstuga i byn) jag kan hembjuden på glass hos och bara passera utan att det är vidare uppstyrt. Det är så skönt, umgås utan krav.
 
5. Har du barn? Haffa alla andra som också har det! Min svägerska har gjort en messenger-grupp där alla föräldralediga är inbjudna. Då och då skriver någon "Ska vi ses på XX kl XX ? Ta med lunch!". Har bara varit dit några få gånger i vår men träffat helt fantastiska tjejer. Är så glad i de allihopa och det känns som att vi kommer att kunna ha otroligt mycket kul framöver. Det ger mig hopp, att efter snart åtta år i byn hittar jag fortfarande oupptäckta guldkorn!
 
Så summa av allt. Våga ta kontakt! Jag tänker att man inte behöver ha så mycket gemensamt förutom att bo på samma ställe rent geografiskt? Alla gillar väl att ta en kvällspromenad på landet och träffas över en kaffekopp liksom? Kanske får jag utöva mina egna tips i framöver också :-) Lycka till!
5 kommentarer
Jessika

Många bra tips och jättefina bilder!

Anonym

Tack, vad fint att du gjorde ett inlägg! :) Ska ha dina tips i åtanke framöver, särskilt att det kanske inte behöver vara så krångligt bara man ser möjligheter och vågar ta initiativ

Ulrika

Hej, Jag känner igen mig i det där. Flyttade till norra Rättviks glesbygd till en liten by där vi inte kände någon för att min sambo skulle komma bort ifrån drogerna. Vi hade fullt upp med renovering, djuren, barn och jobb så det spelade lixom inte så stor roll att vi inte kände så många. men dom vi till slut umgicks mest med var inte heller därifrån. Nu när jag flyttat därifrån så är det tyvärr fler som håller kontakten än när jag bodde där :)

Cim

Underbara bilder!!

Elisabet :)

Vilken viktig fråga. Bor själv i Stockholm och kan bara konstatera att det är minst lika svårt att bo i en större stad och vara nyinflyttad. Tänk om vi alla kunde våga vara lite mer öppna för varandra.

Jag tror själv mycket på att söka efter sammanhang där vi delar ett intresse. Barnen har alltid gett möjligheter till nya kontakter. Men när de inte längre är barn, så blir det ju inte så. Då gäller det att odla sitt eget kontaktnät. Det sista är nog en viktig del. Relationer behöver vårdas. ❤️