Att leva med årstiderna

Halva januari har passerat och det känns så märkligt. Jag som brukar spendera kvällarna utomhus, försöker hålla mig inne nu. Frisk luft varje dag, javisst. Men jag tvingar mig att ta det lugnt. Igår halkade jag omkull illa och gjorde illa ryggen. Fick sådana sammandragningar efteråt, tänkte att nä nu får jag tänka om. Mer tid inne, vila mer. Det måste bli så.
 
Tycker att januari är en ganska härlig och vilsam månad. Om man tillåter den. När julen är utstädad och vardagsrutinerna börja rulla igång, så infinner sig ett lugn i mig. En nystart, precis som att mitt inre luktar nytvättat och såpa. När jag kör mina mil till jobbet så hinner jag reflektera mycket, häromdagen så svävade tankara iväg till våra förföder. Hur de följde årstiderna, på vintern var det visserligen inte alltid en barnlek att leva. Men det var tid för vila och återhämtning. Sedan var krafterna samlade till våren när kroppen skulle användas igen. Kanske något vi alla borde anamma? Tänker generellt att jag skulle vilja leva mer som de gjorde förr. Med årstiderna.
 
Jag längtar tills huset är färdigrenoverat. När vi kan planera gårdsprojekt om vintrarna, och utföra dem om vårarna. Evighetslånga somrar med sol, bad och hemester i närområdet. Ta tåget till vänner söderut. Hela vår lilla familj. Hösten vill jag ägna åt att skörda, plocka bär, svamp och äpplen. Sedan safta och sylta så det står härliga till. Avsätta tid, prioritera det. Göra det till en familjegrej. Vår egen äppelmust som Fredrik drömmer om. Stapla burkar med marmelad och sylt på varandra i jordkällaren. Och sedan - vinter och vila.
 
Jag fyllde ju år i fredags och blev uppvaktad med så fina presenter. Tänkte visa tre av dem alla som kommer att hjälpa mig att varva ner lite i vinter och göra just det - vila. I både sinnet och kroppen. Jag är så imponerad att jag har så träffsäkra nära som ger mig på pricken det jag behöver i stunden. 
Av mina föräldrar fick jag en prenumeration på tidningen Lantliv. Tror det är tredje- eller fjärde året jag får det och jag blir så himla glad varje gång. En present som kommer varje månad tills det blir sommar. Just tidningen Lantliv inspirerar mig massor. Både "hemma hos"-reportagen och kläderna som visas upp. Ofta är plaggen snordyra, men inspiration är gratis och jag har ofta kombinationer från tidningen i bakhuvet när jag ska gå på loppis eller besöka Tradera. Så mycket fint. I numret jag fick hade de så otroligt mycket spännande recept också - som kan lagas över öppen eld. Bloggar i all ära men det är något speciellt med att bläddra i magasin.
Av svärföräldrarna fick jag dessa fina sockor i 100 % ull. Jag letade ett par strumpor att ha till kalaskjolen jag hade på mig, men mina älskade mormorsstickade strumpor är utslitna och de enda jag har kvar är neongröna och neongula - hur otacksamt det än låter. Så gör de sig inte helt hundra till kalasklädsel och kalla golv. Så tacksamt att få fina - och varma - strumpor. De är dessutom inköpta här i byn på vår skoaffär.
Av svärföräldrarna fick jag också en tvålkopp och en tovad tvål inhandlade på vår skoaffär. Tvålen är tillverkad i Ratan, ligger bara några mil härifrån. Provduschade och skrubbade igår och herre min så skönt det var. Jag tror bums jag hittat mitt nya favorit märke på skönhetsvård. En sådan liten sak, som att skrubba sig med en bit tovad tvål, kan kännas som världens lyxigaste grej. Om man bara tillåter det att vara just det.
 
Så resten av vintern anammar jag mina förfäder och lever med årstiden. Vilar mer, spenderar lite mer tid inne (i alla fall under den halkigast tiden) och njuter av lantlivsinspiration, varma sockar och tovad tvål. Så det så.
 
5 kommentarer
Jessica Högberg

Fint skrivet, tror du har helt rätt i att vi borde följa årstiderna och våra förfäder...
Den tovade tvålen låter ju Ûber intressant! Finns det en hemsida eller så där den är inköpt??
Vila snyggt <3

Svar: Tusen tack! På https://maliniratan.se kan du kika om tvålar :)! Lycka till!
Isabell Lundberg

Malin Rosö

Hoppas att ryggen bättrar på sig snabbt! Och grattis i efterskott till dig! :) 💐

Svar: Tack snälla, bättre blev det <3
Isabell Lundberg

Ulrika

Fått samma perfekta present i flera år. Har pågått så länge att jag i princip fyllt för många bokhyllor, socker-och äppellådor med dessa tidningar. Men i år skedde ett byte... Gård och Torp-tidningen. Passar snäppet bättre nu när även jag bor in mig i ett gammalt hus på landet. Men har liiiite Lanlivsabstinens. Ha en skön januari!

Svar: Haha så underbart att vi tänker samma lika, jag har inte heller förmågan att slänga tidningarna, måste spara och bläddra i om och om igen ;) Kram
Isabell Lundberg

Ajli

Det ser härligt ut, men hemskt att ramla. Du gör helt rätt som vilar. Jag skulle vilja köpa en sådan tvål också, tror du den finns inne i Umeå också?

Svar: Det tror jag absolut den gör, kolla på https://maliniratan.se :)
Isabell Lundberg

Jessica Högberg

Tack!