Restfest på backen

I söndags åt vi så gott, så gott. 2018 var året vi började göra storkok och planera våra handlingar mer för att vara snällare mot miljön, äta mer näringsrik mat och spara en slant. Det har varit riktigt kul att leta recept och ägna söndagskvällarna till att göra storkok. Älskar ju att laga mat och baka, speciellt om det finns gott om tid till det. Jag tänkte dela med mig av lite finurligheter vi ätit på sistone;
På söndagskvällen åt vi broccolisoppa. Gjorde dubbel sats av receptet nedan. Så god. Den skummade härligt på ytan så man ser inte hur grön och fin den var därunder. Som en vårig pastell. Fast vintervarm, åh. Rekommenderar!
 
Ingredienser
1 gul lök
2 potatisar
250 g broccoli
8 dl vatten
1 st grönsaksbuljong
2 dl matlagningsgrädde
 
Instruktioner
Skala och hacka lök och potatis
Skär broccolin i bitar, även stjälken
Koka upp buljongen och lägg i lök, potatis och broccoli
Låt det koka i 10-15 minuter (allt ska liksom mjukas upp utan att överkokas)
Mixa alltihopa med stavmixer direkt i kastrullen
Häll i grädden och låt koka en liten, liten stund
Smaka av med salt och peppar
 
Så snabbt och enkelt!
Till soppan gjorde jag mitt foccaciabröd. Receptet har jag skrivit ner förr, länk till det här! Skippade basilikan denna gång och tog ett gäng bortglömda tomater och stoppade ner. I foccacia kan man köra kylskåpsrensning, det mesta blir gott i det saftiga, salta brödet.
Även foccacian gjorde jag dubbel sats av. Hälften fick bli rest-fest-pizza. Delade degen i fyra delar, rullade dem för hand till jämna bollar och kavlade ut dem till önskat utseende. Hade en färdig tomatsås längst in i kylen, toppade med sista biten ost (ni vet den där som är så sladdrig att den knappt går att hyvla mer av) och på med oregano. Även här går det att proppa på med kylskåpsrens!
Medan jag rensade tomatsås, sladdrig ost och halvtrötta tomater så hittade jag en vaniljvisp och en dubbeldaim med. Vispade vaniljvispen med elvisp till ett fluff, krossade daimen med en kavel och satt in i frysen någon timme. Så söt och god glass, perfekt till syrliga bär.
 
Så - lite kylskåpsrensrecept från mig till dig. Lovar, allt var suupergott!
1 kommentar