Våtrum och en titt på övervåningen

Fredrik jobbar så flitigt i Drömmen. Jag har inte gjort många knop här sedan i somras. Fredrik gör desto mer. Dag ut och dag in. Ibland blir det en kvart. Ibland en hel full arbetsdag med övertid. Ibland kommer någon av våra pappor till oss och hjälper till. Rörmokare, elkonsulenterande morbror och så dyker också upp ibland. Men mest är det F, som sjåar på.
 
Det känns som att det händer grejer överallt i huset nu. Vi bestämde oss för att koncentrera oss på nedervåningen och få flytta in snabbare än tänkt nu när vi blir en till i familjen. Ett beslut som nu känns självklart, men som kändes så ogörbart när vi började år 2015. Då var vår vision att prick allt och lite till ska vara klart när vi flyttar in. Varje list, varje detalj, allt skulle finnas på plats. Sedan skulle vi bara bo och njuta. Men livet blir sällan som man tänkt och planerat - tur är väl det! - så numera jobbar vi efter att bli klara på nedervåningen och därefter flytta in. Sedan kommer övervåningen att jobbas med pö om pö medan vi bor i huset. Så klara, det blir vi inte i år heller. En bra bit på väg dock.
Just nu är fokus på tvättstuga och toalett. Vi planerar drömkök för fullt med (måste berätta mer om det!). Men det mesta händer kring våtrummen. Vi har valt att leja bort dem. Det ska kaklas och klinkras och vi vill absolut inte göra bort oss när det kommer till våtrum. Mycket går att göra själv, sannerligen dessa rum med. Men vi törs inte. Hantverkarna vi valt verkar superduktiga och engagerade, de står redo att komma direkt vi ringer och säger "kör". Rörmokaren har något litet kvar, men snart, snart är vi redo för det där samtalet, "kör", liksom.
Vi har handlat en kommod, spegel, lampor, duschväggar och väggskåp. Kakel och klinker står fulla farstun och väntar på att sättas in. Allt mer eller mindre redo. Toalettstolen förresten, den har vi kvar att handla. Men annars så, känns det rätt så drömmigt. Vi hade några ledord när vi planerade toaletten. Vi ville framför allt ha spakänsla. Helst ville vi få till ett badkar här med, men tillslut valde vi en större tvättstuga och en tjusig duschvägg istället. Eftersom att huset helt saknade avlopp och toalett så har badrummet blivit ett modernt rum, här blir ingen pärlspont, ingen mormorskänsla eller så. Bara spakänsla, precis som vi vill ha det.
I övrigt är det kök som planeras. Golvet till nedervåningen har vi bestämt oss för men inte beställt, vi ska dubbelkolla kvadratmetrarna först. Fredrik fnular på lösningar till fönstersmygarna. Jag kikar på tapeter, lister och skurklossar. Sparar ner färgkoder till snickerier och ritar på lösningar till farstun. Inbyggda garderober vill jag ha på något vis. På bilden är övergången mellan övervåning och nedervåning. Vi tänker ha pärlspont precis som på bilden, där övervåningen tar vid kommer timret att vara framme upp till taket. Tapeterna ska rivas bort och timret får prata sitt egna språk (ett mycket vackert språk om du frågar mig). Där jag står och tar bilden kommer istället tapet att ta vid. Är insnöad på grönt nu, så fint till allt trä, och vitt. Men vi får se vart vi hamnar färgmässigt tillslut.
... och i övrige? Kaos råder på övervåningen. Det isoleras i bjälklaget, planeras för isättning av panoramafönster. Kluras på golvfunderingar (här har vi sparat originalgolv). Rörmokaren tycker absolut att vi ska förbereda för en dusch på övervåningen med, på blivande "lilltoan". Ingen dum idé.
 
Men tiden och orken måste hushållas med och vi fokuserar för fullt på nedervåningen. Allt här uppe kommer sedan. Med hall, lilltoa, två sovrum och stora, fina vardagsrummet. En dag i taget. En våning i taget.
 
Så det pysslar vi med just nu. Toalett, tvättstuga, kök. Helt enkelt nedervåning. Samt tapeter, färgkoder och skurklossar. Det är som vanligt, lite hejsan hoppsan.
0 kommentarer