Ska vi äta frukost och lyssna på radio?

Det var söndag och backen badade i sol från arla morgon. Jag kikade över sänggaveln som täcker halva fönstret och nästan skrek "det är sol, ååh så härligt!!". Hela natten skallrade rutorna i fönstren av stormen som aldrig verkade ge med sig. Vet inte hur många gånger jag vaknade och trodde rutorna skulle gå i kras. Somnade om gång på gång med vetskapen om att hästarna stod tryggt inne i stallet, hönshuset var stängt och Knut låg tryggt på kökssoffan. Ingen anledning till oro.
 
Morgonen, kom tidigt, jag låg och klurade i sängen en stund innan jag frågade "vill du äta frukost och lyssna på radio med mig?", tur hade jag, att han tackade ja till dejtförslaget.
Dukade fram allt gott vi kunde hitta i lilltorpets kyl och skafferi. Varm choklad kokades på spisen, citron- och apelsinmarmelad och rostade mjukkakor. Lyssnade på P3 från datorn. Vi förevigade alltihop med vår nya polaroidkamera vi köpt på blocket. Numera nerpackad i bb-väskan. En av F's geniala idéer.
När djuren fått sitt fick stora, varma ylletröjan åka av. Traderafynd som anlände tidigare i veckan och har haft den prick varje dag sedan dess. Så makalöst härlig. Men varm, torpet blev fort solfyllt och varmt. Februari känns hittills snäll och varm.
Jag rafsade fram några slattar med mjöl, kokade lite havregrynsgröt och så. Skulle baka mitt godaste frukostbröd, Lillafruns, Emmelis grötbullar, receptet finner ni här. Skrämde igång mammas gamla matberedare i det gamla, skruttiga köket. Fint så.
Medan degen jäste jagade jag solstrålar ute på bron. Bara ylletröjan på, ingen jacka behövdes. Allt kändes så overkligt härligt. Försökte memorera allt; skotrarnas motorljus i fjärran land. Svärmors fårs bräkande då och då. Takdroppet. Den klara luften som gick rakt ut i blodet med ny energi, nytt syre. Ett idogt bankande innifrån Drömmen. Mitt i allt blev det dags att rulla frallor.
F drog iväg med sin skoter. Jag satte mig tillrätta med dagens andra stora kopp varm choklad, nygräddad fralla och bok. Sådant jag inte tog mig tid till innan. I veckan har jag avverkat timme efter timme här. Så fort solen visat sig. På bron med skön kudde att sitta på och bra bok. Hela tiden med sällskap av Knut, som njöt lika mycket han.
Det är svårt att få ro i kroppen ibland. Jag booooorde göra det och det och det. Mockade hästboxarna en vända. Gräddade frallorna en annan. Släppte ut hönsen i plusgraderna. Kikade på kallblodskung mellan varven. Hälsade på i bygget. Tillbaka till boken. Slumrade en stund där på farstun med. 
Sedan blev det piff. På med kjol och hårspänne och locka håret. Kalas för svägerska och svåger. Stoppar dagen djupt in i minnet och hjärtat. Fårens bräkande, takdroppet, kallblodskungen och doften av skoter tillsammans med nybakt bröd inne i lilltorpet. Så härligt alltihop. En välspenderad söndag.
0 kommentarer