Planerna på backen 2019!

Hej hjärtan. Hoppas ni alla mår fint. Här på backen är det lite upp och lite ned. Jag var på koll på mvc igår och kollen visade på högt blodtryck för att vara jag (ligger väldigt lågt annars). Fick vila lite på britsen och efter en kvart var blodtrycket fint igen. Min barnmorska ordinerade vila åt mig och en ny tid för koll om några dagar. Kändes bra.
 
Men så vet ni hur jag är, och jag vet hur jag är, "Jag ska bara", så jag åka till stor-ICA med planen att plantera om alla blommor och hivade säckar med blodjord och kånkade tungt och helt plötsligt mådde jag inte så bra. En enorm smärta i ryggen tog vid, kom och gick i vågor hela eftermiddagen och kvällen. Tillslut gjorde det så ont att jag bara kved, grät och kräktes av det onda. Fick åka in till sjukhuset och göra en koll, precis som vi trodde så är det ingen bebis på gång, men likväl "bäckensmärtor" som jag måste vila bort. Bilfärden in var helt vidrig, kräktes i plastpåsar och varenda liten buckla och spicka i vägen gjorde att det kändes som att kroppen skulle gå i två delar. Tur han var med mig, min klippa genom allt.
 
Jag måste vila nu, inget mer "Jag ska bara". Så idag har jag spenderat timme efter timme i soffan. Fyllde på med fräscht vatten hos hönsen. Låg i soffan. Planterade om en blomma. Låg i soffan. Torkade spisen. Låg i soffan. Så oerhört trist när jag älskar att vara aktiv och alertMen nu måste jag tänka på bebisen och boet den lever i - min kropp - och faktiskt ta det lugnt. Vila. Spendera timmar i soffan. Mer tid till böcker, blogg och serier. Så här kommer bjudas på än det ena än det andra kommande tiden. Känns som det kan bli några långa dagar här, med vetekudden och filten. Ett vinnande koncept för att hinna bli riktigt less tror jag. Lilla vännen är så välkommen, när helst hen är redo.
 
...
 
Så idag tar vi en titt på årets planer här på backen. Först och främst ska vi bli föräldrar, vi förstår att det är svårt att planera innan bebisen är här liksom. Men drömma får man, och får vi önska så skulle vi ha viljat hinna med detta;
Drömmen
❥ Flytta in i Drömmen. Spelar ingen roll om det blir i april eller i december. Inte en vinter till i lilltorpet. Vi är så nära nu, många timmar kvar. Men ändå, fullt möjligt och vårt stora, prioriterade mål.
 
❥ Sätta in ett platsbyggt träkök. Imorgon kommer "köksfolket" och mäter och kikar. Känns så stort. Sedan är det ungefär tre månader bort innan leverans.
 
❥ Få ordning på tvättstuga och toalett. Vi lejer bort arbetet med kakel och klinker. Först blir tvättstugan klar (klinkergolv och pärlspont), sedan blir det en liten paus medan jordvärmepumpen installeras, när värmen är igång i huset kommer hantverkarna tillbaka och gör toaletten klar (kakel och klinker).
 
❥ Göra klart farstun. Vi ska platsbygga garderober i farstun. Vi kommer att köpa färdiga garderober och skåp som vi sedan bygger in i farstun. Två garderober och två sittbänkar längst med kortsidorna. Klinker på golvet, pärlspont på väggarna och locktak.
 
❥ Lägga golv. Ett tjusigt ekgolv har vi valt till sovrum, kontor, inre hallen och köket på nedervåningen.
 
❥ Ytskikt. Det blir en salig blandning av tapeter, kakel och panel. Vackra lister, foder och skurklossar ska komma på plats. Många timmars målning har jag framför mig, känns skönt att äntligen kunna lägga någon timme på huset emmellanåt utan att ha en inneboende som sätter stopp.
 
❥ Fönstersmygar. Fönstren ska förses med smygar, vi har inte riktigt löst hur vi ska utforma dem, men det måste göras.
 
 
 
❥ Sätta in drömdörrar i farstun och slutmåla dem ett varv med grön umbra. Sedan måla ytterpanelen en sväng med vitt också. Sedan, klart!
 
 På övervåningen tar vi och sågar upp ett hål på ena kortsidan. Lyfter in de gamla plankgolven från köket och "salen" (som blev toalett, tvättstuga och kontor) och sätter igen gluggen med panoramfönstret som väntat på sina glansdagar sedan 2015 när det gjordes.
 
Det finns massor med mer vi skulle kunna få till på övervåningen med. Fortsätta med trapp-projektet, få ordning i sovrummen och tv-rummet, bygga upp skorstenen, lägga golven, göra en till toalett. Och så vidare... Men vi tänker lite att livet får styra. Vi ska inte dräpa oss, utan faktiskt hinna leva i år också. Det får bli ifall tid och lust finns. Jag menar, vi kommer ju ha en nyfödd en att gosa med hela dagarana. F ska få vara ledig en hel månad och bara bygga - känns riktigt bra att kunna göra så.
 
Gården & markerna
 Plantera skog. Vi har ett skifte som behöver planteras. Där är det tack och lov markberett så vi slipper gå med hackan. Kan bli några myggiga, svettiga och ljuviga dagar i skogen.
 
 Flytta ut hönshuset från hörummet. Måla och slå på planel. Göra takstolar och lägga plåttak. Kommer bli prick hur fint som helst.
 
 Anordna en loppis! När vi flyttar så ska vi sälja av saker från lilltorpet. Saker från ladugårdsvinden och övriga bodar som vi inte ska ha kvar. Vill så gärna ha en enda stor loppis på gården med pang-priser och bli av med massor på en och samma gång.
 
 Plantera sex äppelträd.
 
 Odla potatis och ett litet friland med diverse goda grejer.
 
 Pappa jobbar med specialuppdraget att göra fönster till ladugården/stallet. De är så vansinnigt lappade och lagade och söndriga, de som sitter där nu. Håller inte ett dugg tätt. Till sadelkammaren är det i princip klart - sedan lägger vi in en beställning på tre till.
 
 Nya dörrar till jordkällaren. Även här ska jag anlita pappa. Han ska få hur mycket kokkaffe och bullar som helst mellan varven. Så guld värt att ha en pensionerad snickarpappa.
 
 Sedan det vanliga. Foder till hästarna. Kanske ska något plöjas och sås in och så. Hagar ska byggas och någon åker putsas. Lite här och lite där. Det är fortfarande oklart om det vi sådde in förra året tar sig alls i år, denna arma torka ...
 
 Rädda en lada! Vi har en fin lada som blivit av med taket. Vi ska timra ner den och köra hem den till gården. Vi får se om vi timrar upp den direkt och vart det i sådana fall blir. Drömmer om att göra en liten vindtät lösdrift åt hästarna. Men tills vidare ska timret märkas upp och läggas undan, kanske i logen.
 
Detta blir vårt mest spännande år i livet. Så mycket som ska hända. Men vi tar en dag i taget. Först leva, sedan kommer renoveringen. Vill så gärna att detta året ska kännas lugnt och harmoniskt, precis som 2018 gjorde efter maj var avklarad. Cykelturer, fika i skuggan, tupplurar i hängmattan. Barbackatur på Årvar en sval sommarkväll. Blandat med all den där målarfärgen, byggdammet och mitt i allt - en go bebis att borra in ansiktet i.
3 kommentarer
Jessica Högberg

VAR RÄDD OM DEJ!!
Låter som ett helt underbart magiskt år=)

Svar: Det ska jag absolut vara ! Tack, kram <3
Isabell Lundberg

Sari

Men vännen... ta det lite lugnt nu. Hälsan i första hand och sen ska ni njuta av att vara föräldrar. Resten hinns med. Se hos oss, vi skyndar långsamt.
Kramar till er båda från oss och mulpuss från Lomita.

Svar: Så är det, det är soffläge idag, så långtråkigt men välbehövligt :) Pappa och Fredrik pysslar om djuren, Knut håller mig sällskap i knävecket <3 Tusen tack för omtanken <3
Isabell Lundberg

Maya

Men OJ vad ambitiösa ni är!! Vi får också barn (nr 2) i år och har snarare lagt alla planer på is haha. Så imponerad av folk som orkar ägna sig åt annat än ”bara” småbarnslivet

Svar: Ja det återstår att se om den orken kommer att finnas, haha! Viktigast är ju LIVET, sedan får renoveringen komma. Men vi bor i ett dåligt isolerat hus med få bekvämligheter så vi har en stor morot att ta oss in i andra huset :) Alla andra projekt utöver huset är sådant som sker om det sker :) Känns som ett riktigt mysigt år! Grattis till bebisen, kram!!
Isabell Lundberg