En helt vanlig vardaglig dag på backen

Det är en vanlig dag på backen. Inget extraordinärt händer. Ändå händer livet precis hela tiden.
Öppnar upp hos hönsen. De hoppar ut i snön, det är milt ute och hönan Lovisa rensar upp spilld havre runt fodertunnan. Gottfrida och Chatrine går inte ut i onödan. Men övriga trion spatserar gärna runt ett litet varv i hörummet.
Det blir ljusare och ljusare. Min själ älskar det. Hönsen tackar med hjälp av ägg. Gottfrida lägger ett om dagen, på golvet. Chatrine är flitigast av det gamla gänget. Gladast över det hela är jag, känner mig så rik varje gång jag plockar in ägg. Skulle nog kunna ha hur mycket höns som helst.
Det är så tyst och stilla. Vardag och de allra flesta är iväg på sina knegarjobb. Hela byn är inbäddad i någon sorts vispgräddeliknande snö. Överallt, så vackert. Där, bakom granen, intill logen, blir det äppelträd i sommar. Men först väntar någon till månad av vispgrädde i träden.
Vad jag än gör har jag sällskap av en lurvig liten. När dagen blir kväll jagar han möss i hörummet. Latar sig däremellan. Jag har fullt upp att hålla honom från bebisens säng och vagn. Han förstår precis, vad som håller på att hända.
Jag har min sedvanliga "jag ska bara"-outfit. Fredriks powerskor strl 43. Systerärvda Fjällrävenjackan fyndad på tradera 2007 (min bästa gårdsjacka, och den rymmer magen ännu). Tovigt hår och trötta ögon, men det syns inte på håll. Finaste associaren är Knut, livar upp varje outfit.
Jag tänker att jag borde plocka ner grankärvarna på dörrarna. Linda ihop julbelysningen. Kanske blir det gjort snart, eller så dröjer det ännu lite till. Allt liksom vintervilar.
Jag blir övervakad vad jag än tar mig för. En vänlig kallblodskung som längtar ut från hagen. Tittar nyfiket på mig under lurvig lugg. Det är som att han viskar "vet du, alla sommarens barbackaturer finns kvar - det ligger framför oss". Sedan spanar han på älg och trumpetar upprört.
 
En helt vanlig vardaglig dag på backen.
0 kommentarer