Äppelträd, äppelmust och ett friland

Vi satte oss ned med varsitt papper och penna. Jag hade skissat upp gården ovanifrån, taken på Drömmen, ladugården, timmerboa, bagarstugan och logen. Så satte vi igång och drömde oss iväg.
 
Det är märkligt hur vi kan tänka så lika om så mycket. Drömmen om trädgården delar vi. I princip hade vi placerat allt prick likadant.
 
- Köksträdgård med grusgångar mellan pallkragarna, byggda i limträ ? Järnvitrolade.
- Bärbuskar; vinbär, krusbär. Alltihopa runt köksträdgården.
- En låååång syrénhäck med tjusig, vit grind i mitten. istället för contortatallarna
- Körsbärsträd nere vid stenmuren
- Hönshuset på plats bakom stallet med voljär och ljugarbänken. Vår fikaplats.
- En stor blomrabatt på husets kortsida, den stora, malplacerade stenen får bli centrum i hela alltet. omgivet av rabattkanter av järn.
- Växthuset med en liten fikaplats utanför.
- Sten framför farstun på Drömmen. Och grusplan mellan huset och ladugården.
- Stora ytor med gräsmatta. Så mycket fotboll som ska spelas där. Studsas studsmatta. Springa i vattenspridare. Klippas av F´s nya fina gräsklippare. Hans målbild; med en ett litet barn med stora hörselskydd rattandes i knäet.
- Fixa till jordkällaren med hyllor och så, och framför allt nya dörrar.
- En altan som löper på Drömmens framsida, kortsida och baksida, kanske slutar den så småningom i ett inglasat matrum?
- Ett gäng äppelträd på rad. Till höger om logen, där potatislandet varit i år.
 
Och där landade vi. En drömbild som numera är målbild. Många, många år ska det få ta. Men nu vet vi, vart vi så småningom vill hamna. Sedan bestämde vi oss för att i år handlar vi sex stycken äppelträd, det känns görbart. Vi har redan börjat googla sorter och mustutrustning. Vi får lägga undan en slant då och då, det är dyrt att renovera och vara föräldralediga samtidigt. En vacker dag, blir Backens egna must verklighet. Vi köpte många liter av F´s kollega och det var det godaste vi någonsin smakat. Vi romantiserar nog det hela, men det känns som världens mysigaste familjegrej att göra. Krossa och musta, pastörisera och tappa upp i flaskor.
 
Planerna för 2019 blir alltså:
- Handla och sätta sex stycken äppelträd
- Plöja upp ett friland där jag och bebisen kan spendera timmar med att så, rensa ogräs och pyssla. Inte så märkvärdigt, men något att stoppa händerna i och kanske, kanske har  vi några få sorter att skörda till hösten.
Odlingar, trädgård & blommor | |
#1 - - Emmeli:

DRÖMMIGT!!! Jag kolavippar. KRAM och världens härligaste Hemmamåndag till dig!

Svar: <3 <3 <3
Isabell Lundberg

Upp