Augustiorden

Smakar på ordet augusti och det smakar gott. Sörjer att dagarna går så fort, kanske måste jag börja ställe väckarklocka på morgonen. Men sängen är ju så skön, och bebisen så vansinningt gosig.
 
En av veckans dagar springer jag med min vän Nicki. Känner blodsmaken i munnen och hela kroppen känns i otakt. Men det ögonen ser; gulnande havrefält, snart överblommade rallarrrosor, hästar på sommarbete och dramatisk himmel, gör det så värt det. Är röd i ansiktet i timmar efteråt, hjärnan är så tankad med endorfiner även om kroppen känns skruttig. Jag måste göra det här, för min egen skull. Men efteråt är det skönt och svartvinbärssaften smakar extra bra efter en springtur.
 
Så vaknar jag på morgonen och har blivit moster. Till en liten pojke med stor kaluft och skrovliga små öron. Jag längtar efter att få hålla i honom, höra hans bebisknorr och lukta honom i nacken. Det är så stort, att livet händer hela tiden runt oss.
 
Jag somnar om och vaknar av att Fredrik försöker smyga upp ur sängen. Jag mumlar fram att det bara är att han lägger sig igen, det är min tur att svassa ut till hästarna och ge morgonhö. Men jag är också ivrig, så ivrig, för att se hur det ser ut i kläckmaskinen. Tre små dunbollar har entrat världen ute i sadelkammaren. Vid lunchtid är de sex. De är så söta, sköra och näpna, jag hoppas att minst fyra är hönor.
Mamma och pappa är barnvakt till Allie som blivit storasyster. Hon säger klokheter, äter hamburgare på kökssoffan och sköter sin lillkusin som om hon var den dyrbaraste lilla dockan i hela världen. Det är hon ju visserligen också. En tacksamhet till mamma som är med Lo medan jag målar lister och Fredrik hjälper rörmokaren med viktigheter. Vad alla ställer upp för oss. När jag kommer in i köket har Allie hämtat kameran, hon vill att mormor ska fota lilla nakenfisen Lo som var det sötaste hon sett, Allie lägger huvudet på sned och säger "gullgumman" och ger henne en kram.
Målar taklist efter taklist. Blir pirrig när vi kommer fram till att det nog bara behövs ett varv på listerna, om vi har tur. Det betyder att de kan kapas till och börja sättas när som helst. Vi packar in oss i bilen. Nu är vi bara vår lilla familj kvar på backen. Mamma, pappa, Allie och rörmokaren har åkt vidare. Vi stannar på loppisen och gör fynd som känns i hjärtat. Sedan åker vi till byns affär. Sorterar skräp och pantar burkar. Handlar hushållspapper, en färdigbakad kladdkaka och tvål. Går sedan till foderaffären, klappar fina hunden Sigge och handlar kycklingfoder. Älskar min by, för alla fina människor, och hur drivna de är.
Lo sover i bilen när vi kommer hem. Men tuppen galer så hon vaknar. "Han firar att han blviit pappa" säger jag ursäktande. Lo och jag ligger på soffan och ammar. Pillar henne i hennes fjuliga lilla hår och vill vara här och nu för evigt. Finaste tiden hittills i livet. Sedan rullar en vit skoda upp på backen och vi kikar på hus, kycklingar och stall. Kokar kaffe, bär köpeskaka under armen och stoppar ketschup och korv i en korg. Går ner till nya grillplatsen och grillar, pratar, skrattar. Är så glad att man kan träffa så fina vänner "så sent i livet". Det trodde jag aldrig.
Det är inga fasader eller konstigheter. Bara kokkaffe, roliga anektoder om deras bröllopsfest. Skratt och allvar blandat. Vi delar så mycket. Kärleken till landsbygden. Hästarna, hönsen, naturen. Oskar skakar på huvudet och säger "Ni är så lika att jag blir mörkrädd" om mig och Jennifer. Precis så.
Tre timmar senare rullar Skodan hemåt. Jag hämtar hem hästar från betet. Tar på regntäcken och pussar mular. Stryker försiktigt över ett galligt knä och det knyter sig lite i magen när ingen bättring skett. Det har ju bara gått två dagar. Försöker trösta mig själv. Packar höpåsen inför morgondagen och behöver bara en vända in i sadelkammaren och se de sex små dunbollarna så är jag nog ganska tröstad.
 
Vilken pangdag, va!
2 kommentarer
jessica

Verkligen en pangdag, du skriver så fint om din dag <3

Svar: Tack snälla du <3
Isabell Lundberg

Emmeli

Blir så varm, så varm i hjärtat av att läsa dessa ord. Fina, fina ni <3

Svar: Fina fina E <3
Isabell Lundberg