Söndagen Lo blev en månad

Det är söndag den sjunde april och du fyller en månad. Vi vaknar upp till en blyersgrå dag, jag kikar över sänggaveln ut genom fönstret och ser ingen vårsol någonstans. Bara grå himmel, gråa åkrar och grå dimma över byn och backen. Du ligger i ditt babynest mellan din pappa och mig. Jag föreslår sovmorgon men Fredrik vill envist upp och jobba i huset. Jag hinner inte plocka upp dig, vår lilla loppa, innan F snott åt sig din mjuka, lilla fyrakilos kropp. Han lägger dig på sitt bröst med ett stort leende på läpparna - okejdå, en liten sovmorgon kan vi ta, säger han nöjt.
 
Jag springer ut i F's skor och matar hästarna och släpper ut hönsen. Springer in och sätter igång en kastrull med ägg. Varje minut då båda händerna är fria känns så vitkiga, att hinna saker. Städar handfatet på toan, hivar in en tvätt med ena handen och torkar av toagolvet med den andra. Det går undan. Lika fort är jag uppe igen, letar åt små pyttekläder i din byrå i hallen och tjuvkikar in på lilla mysgänget i sovrummet.
 
Du kan ligga nöjt i gungstolen en stund medan vi äter frukost. F frågar "om du får önska dig en enda sak just nu, vad skulle det vara?" "att få rida på Årvar.." han tittar på mig med huvudet på sned och säger "Ska det vara dagens mål? Att du hinner longera honom en stund?", jag går sönder lite inombords över orden, som jag längtat. Jag hinner äta en och en halv äggmacka innan mjölkbeställningen kommer. Sedan packar vi in Loppan i sjaken och jag får nästan en hel timme med hästarna och hönsen ute. Så välbehövligt.
 
När jag kommer in frågar F hur det gick. "Bedrövligt med longeringen, men det var ljuvligt att få tiden". Jag ler stort och känner energin i mig. Fulladdad.
 
Så går dagen i sakta mak. Det sörplas mjölk. Vi går vagnpromenad i kall aprilvind och någon sjusover utanför lilltorpet. Tar månadsdagen med ro. Det stökas i någon diskmaskin och hängs någon tvätt. F är sedan länge bortblåst - ute i huset och spikar pärlspont i tvättstugan. Jag rullar chokladbollar att frysa in men hälften blir uppätna till eftermiddagsfikat. Hinner kasta ut alla kvitton till bokföringen och sitta och dingla med benen på kökssoffan en stund. Tiden går så sakta på söndagar, det är härligt.
 
Du vaknar till sist. Äter och äter och bjuder på spontana leenden ibland. Får gå husesyn och titta på vrårna i lilltorpet; gitarren, katten Knut och lamporna. Du tittar storögt på allt, faschinerad över vilken värld du hamnat i. Utanför fönstret försöker F valla in tuppen som gått vilse i snöyran. Det byts pytteblöjor och torkas små pyttekräkar som kommer hoppande ur din mun. Fyra klädbyten hinner vi med. Där emellan ligger du på någon av oss och vi styker dina runda kinder och nyper försiktigt kring valkarna i låren. Du är så ljuvlig.
 
En helt vanlig, ovanlig, långsam söndag i april. Los första månad i livet, kan inte förstå att vi ska få fortsätta spendera söndagarna ihop, du och jag.
0 kommentarer