Höstig granola med müslikaraktär

Ingredienser
2 dl hasselnötter
8 dl havregryn
2 dl kokosflingor
2 dl koncentrerad äppeljos
1 dl honung
 
1 dl torkade tranbär
0,5-1 dl torkade blåbär
2 dl hela linfrön
2 dl skalade solrosfrön
 
Instruktioner
 Sätt ugnen på 150-175 grader
Hacka nötterna grovt
Blanda havregryn, kokos och nötterna i en stor bunke
Rör ihop äppeljos och honung i en skål, blanda ordentligt så honungen löses upp
Ringla äppel/honungsblandningen över de torra ingredienserna och rör om ordentligt
Lägg ut hälften på ett bakplåtspapper (grädda i 2 omgångar)
Rosta  i mitten av ugnen i 15-20 min, rör om efter halva tiden
Ta ut och låt svalna
När granolan svalnar ordentligt, blanda i torkade bär, lin- och solrosfrö.
 
Blir en knaprig, granolaaktig müsli!
Serveras till krämig vaniljyoghurt, mums!

Ser gravid ut i ansiktet (?) och inget bebisrum

En hemmavecka utan resor var nog allt jag behövde för att komma på banan igen. Hela veckan tog det också, och orken var minst sagt begränsad denna vecka, men nu, här i slutet så började jag känna att "jajamen, såhär ska livet kännas". Och jistanes vad många kommentarer jag börjar få om magen nu. Folk på jobbet som märker att den "poppat" och nära och kära man inte träffar varje vecka. Då går det ju åt rätt håll, tänker jag. Om magen växer och jag ser gravid ut så kanske det börjar sjunka in att det faktiskt är en bebis där inne.
 
Jag har sovit sämre i veckan. Har fått vakna upp flera gånger om nätterna för att bebisen sparkar. Då kan jag gott somna om med ett leende - så häftig känsla. Jag älskar att ligga och stryka på magen och känna efter rörelser. Jag har fortsatt att drömma märkliga saker. Jobb och bebis och barnmoska och förlossning i en salig blandning, jag gissar att min hjärna går på högvarv hela tiden, undermedvetet också. En natt vaknade jag av att Knut höll på att massera magen för fullt med, väldigt sött.
 
Jag har fortsatt ont i ryggen då och då. Sover med en kudde mellan knäna och tar det lugnare nu. Är jag för aktiv så får jag ont, men än så länge är det ingenting jag inte kan göra pga ryggen. Får jag ont så vilar jag, sedan blir det bra igen. På så vis är jag klok, lyssnar på kroppen och vill verkligen fortsatt må bra och hålla veckorna som är kvar också.
 
Måste fundera om det är något mer gravidrelaterat som händer just nu... Röriga nätter, lite ryggont och näääni, jag mår bra. Som vanligt. Känner mig som mig själv i allt detta, det tycker jag är skönt. Jo förresten! Ibland sväller mina händer upp? Ofta om jag sitter med telefonen! Och mitt tandkött har blivit känsligare. Nog om "krämpor".
 
I helgen handlade vi ett babyskydd på 20 % på babyaffären inne i stan. Vi försöker köpa begagnat och ärva från kära, mest för miljöns skull, men såklart plånboken också tackar en. Vi kikar efter erbjudanden och slår till på sådant vi verkligen vill ha när det är lite nersatt, än så länge är det ingen brådska att få tag i "allt". Egentligen behövs inte så mycker grejer alls, vi veeet det. Är lite less på "men man behöver inte en barnvagn", "men åh nej köp inte nya kläder, det finns på tradera". Jag förstår att många fler tips kommer att komma, och vissa av dem är så guld värda, och med massor av kärlek. Men det är också ganska fint och skönt att få fundera själv vad som behövs utifrån ens egna liv och förutsättningar. Såklart. Så jag tackar och tar emot tipsen, och intalar mig själv att det baara är välmening och kärlek i de där orden. 
 
Så, ingen stress från vår sida. Ingen stress alls. Bara en otrolig längtan efter att få börja vårt lilla familjeliv. Känner mig så lugn och sansad i det hela. Vi kommer inte att göra något bebisrum eller så. Så småningom kommer den att få ett eget krypin i Drömmen, men dit är det lääänge kvar. Tills dess får bebisen bo med oss, i ett ostylat sovrum. Ny säng unnade vi oss i somras och den är underbar. Väl värd sina kronor, vi sover så gott (när vi väl sover och inte har barnkalas i magen). Vi har inte ställt iordning någonting alls (återigen, ingen stress, det är än läänge kvar) och det kanske är skönt för vissa att höra? Jag tänker absolut låta er följa med på hur möbleringen kommer att ske, i vår absolut ostylade sovrum med.
 
Ingra cravings har jag ännu. Jag försöker att äta nyttig och näringsrik mat, men sötsuget tar över ibland. Känner mig bottenlös vissa dagar och andra orkar jag knappt en portion mat. Det är väldigt olika.
 
Min pappa stack in huvudet i huset idag och sa "Du ser väldigt gravid ut i ansiktet!!", jag tyckte det var en väldigt rolig sägning, känner mig rätt så vanlig även i ansiktet. Men förstås, några kilo extra har jag ju fått, ingenting som gör någonting alls. Ibland tycker jag att det är lite halvjobbigt, då jag alltid vägt samma och sett samma ut. Men fort kommer jag på andra tankar. ser också det som att det går åt rätt håll. Jag äär ju gravid, då om någongång, ska jag ju se gravid ut.
 
Så vi fortsätter gravidresan med en mage som poppat, ett ansikte som ser väldigt gravid ut och en halvskruttig rygg då och då. Och absolut ingen stress över något.

Hönsguiden - att skaffa och äga höns!

Nu har jag haft mina höns i nio månader och börjar känna mig "varm i kläderna". Därför tänkte jag sammanställa en guide till er som går i tankarna att skaffa höns! Inlägget avslutas med era frågor som ni ställt på instagram, så läs och inspireras! Jag vill börja med att säga att detta inlägg innehåller mycket personliga värderingar och reflektionerna är mina egna, det finns massor med regler som regleras av Djurskyddslagen. Här kan du läsa tips och tankar, men det är inga pekpinnar, bara inspiration, glöm inte det!
 
Hönshus
 
 
Mått
Det finns en hel drös med bestämmelser som reglerar hur stort utrymme hönsen behöver. I sverige får man ha 9 höns per kvm om hönsen väger mindre än 2,4 kg och 7, höns per kvm om hönsen väger mer än 2,4 kg. Det är lite snedvridet för ju bättre du sköter hönsen (t.ex. om du har utbildning, dokumenterade rutiner m.m.) så får man ha fler höns per kvm. Som mest kan man alltså få tillåtelse att ha 20 (!!!) höns per kvm. Det tycker jag är helt galet snedvridet! Mitt hönshus är 2x3 m i yttermått, alltså drygt 6 kvm. Jag skulle max kunna ha 2 hönor per kvm utan att det dåliga samvetet skulle kicka in. Så 1-2 hönor per kvm är ett bra riktmärke tycker jag. Vi har 2 m i takhöjd, mest för att det kändes lämpligt utifrån att både jag och F ska kunna stå upprätta i hönshuset och kunna städa och hålla efter ordentligt. Vår tanke har hela tiden varit att slå på panel på hönshuset, lägga tak och flytta det till ladugårdens baksida, men det får bli 2019.
 
Jag skulle inte rekommendera någon under några omständigheter att hålla höns i små burar, de mår bäst av att gå fria på en yta.
 
Läs mer om mått för byggnader och reden m.m. - Jordbruksverket
 
 
Inredning
Hönshuset behöver vara inrett på ett bra sätt. De behöver reden där de värper (lägger ägg) och ruvar ifall de vill ha kycklingar. Många förespråkar reden som är löstagbara i plast för att kuna spola av dem. Mitt rede består av 3 st fack, det är gjort av pärlspont från vårt gamla kökstak vi fick riva ut. Jag tycker att det funkar fint med ett fast rede, hönsen skitar inte ner när de lägger ägg. Dock är det klokt att ha ett sluttande tak, så att hönorna inte hoppar upp på redet och skiter. I övrigt behöver hönsen sittpinnar, vattenbehållare, matbehållare och ett sand/jordbad.
 
Det är olämpligt att placera sittpinnarna över ett utrymme där hönsen vitsas, de skiter från pinnarna. Därför är det bra att ha en "bajsbräda" eller liknande under just sittpinnarna, då blir det enkelt att städa. Vi beställde en skiva i aluminium med bockade kanter. Den klär jag in i plast som jag sedan enkelt rullar ihop och bär ut när det är dags för städning. Min bajsbräda ligger på golvet, men i många fall väljer folk att ha den upphöjd för att få mer golvyta.
 
Ljus/Fönster
Hönsen vill ha dagsljus varje dag! Jag har två fönster samt ett förnster i dörren till hönshuset. Jag har en lampa på timer som går igång 06.00 och släcks 21.00.
 
Isolering
Om hönshuset ska vara isolerat beror på vart du bor. Man brukar säga att hönsen klarar kyla men inte drag, så hönshuset måste vara dragfritt. För mig är det självkart att hålla plusgrader inne hos hönsen. På vintern har jag igång värmelampan under dagtid. På natten vill jag att hönsen ska få vila och ha det mörkt (när jag haft kycklingar är den igång året runt). Om man vill ha element inne i hönshuset så behöver man köpa ett som är gjort för stallar som dammar mycket, ett så kallat kamelement. Jag har inget sådant utan bara värmelampan. Jag isolerade hönshuset med 90 mm stenull och det håller tätt och dragfritt. Hösnhuset brukar hålla ca 5-10+ på vintern, om det är riktiga kallknppar på -30 kan jag ha igång värmelampan dygnet runt. Själva hönan klarar kylan rätt bra, kammen kan få frysskador om det är för kallt i hönshuset, då kan den slås sönder och börja blöda, det vill man undvika förstås.  
 
 
Strö
På golvet i hönshuset behöver man ha någon sorts strö som suger upp fukt och där hönorna kan "bada", ligga och vila, sprätta runt och picka i. Reglerna säger att 1/3 av golvytan ska vara täckt av spån. För mig är det självklart att ha strö i hela hönshuset. Som strö fungerar kutterspån (som jag använder), torv, halm, papperströ eller liknande material. 
 
Luft
Vi valde att göra en värdningslucka som stått öppen hela sommaren i hönshuset. Hönsen luktar en del om det börjar vara skitigt i hönshuset. Om det blir för skitigt i hönshuset kommer lukten och ångorna göra att hönsen får rinnande ögon. Så håll det städat och se till så att man kan vädra ut om det behövs. Vi har två ventiler i hönshuset för in-utluft. Ett gott tips är att inte sätta dessa i närheten av sittpinnarna så att det drar på hönsen.
 
 
Tips - lättstädat
Det är bra om hönshuset är lättstädat. Få vinklar och vrår, släta ytor och en plast över bajsbrädan som bara är att byta ut underlättar. Nu har vi OSB-väggar, ultimat kanske vore släta, putsade väggar eller helt släta skivor. Jag kommer att måla skivorna i våtrumsfärg så småningom, då blir de blankare och lättare att torka av. En regel är ju mindre skrymslen och springor - desto mindre plats för ohyra att gömma sig! Vi ar tejpat springorna i golvet med ordentlig tejp. Många vill ha lösa redan av plast som går att spola ur. Jag är ingen fantast av plast oavsett så jag kör på trä, sådan gör man ju precis som man vill.
 
 
Att ha hönsen ute
 
 
Voljär/Rastgård
Det är bra om man har en voljär där hönsen kan vistas om man inte är hemma. Min plan är att bygga en sådan när vi flyttat ut hönshuset till baksidan av stallet. Man får inte använda eltråd eller annan elektrisk utrustning för att hålla dem på en plats, så använd vanligt hönsnät (fick en kommenar från en gullig läsare att den bästa sortens när är putsnät, det kan inte rävlarna bita igenom!). Om voljären ska skyddas mot rovdjur så är det bra med ett tak av nät och att gräva ner nätet längst ner mot marken för att förhindra att rovdjuren kan gräva sig in. Många föredrar att ha en voljär med tak, för att bl.a. förhindra smittspridning från vilda fåglar.
 
Frigående
Mina höns är frigående just nu. med massor av utrymmen och skrymslen att kunna gömma sig på om det behövs. För oss går det jättebra att kombinera katt och höns, Knut har aldrig försökt att anfalla dem, de är helt enkelt för stora. De vill ha skugga och sol om vartannat, ett ställe att gömma sig från regn. Innan kycklingarna kom hade jag alltid hönshuset öppet så att de kunde gå in när de ville. Då hoppade de upp på sin pinne vid läggdags och jag behövde bara stänga dörren. Numer sätter de sig på hövagnen och väntar på att jag plockar in dem, en och en. När de är frigående så hittar de naturliga sandbad och skrymslen att vistas på. 
 
 
Foder
 
 
Jag köper mitt foder på lilla foderaffären här i byn. "Värp Opti" från Svenska foder. Det är i säckar om 15 kg. Det blandar jag med havre vi själva odlat. Dessutom strör jag över en näve med snäckskal (innehåller kalcium) för att äggskalen ska bli hårdare.  Givan varierar ju förstås beroendepå hur många höns man har. Ungefär 3/4 skopa brukar bli bra till mina 4 damar + 3 kycklingar. Det får man prova sig fram. Min tupp åt avsevärt mycket mer än mina höns.
 
 
Förvaring
Fodret behöver förvaras så att det inte blir blött/fuktigt och rått-säkert. Jag förvarar mitt foder i plasttunnor jag köpt på Granngården. Jag låter tunnorna stå utanför hönshuset året runt.
 
 
Matrester
Jag ger det mesta till mina höns. Inte sådant de inte tål förstås. Det går att googla sig till. Var vi ätit något speciellt och jag undrar så brukar jag bara googla "höna + banan" eller så. Men de äter det mesta. Jag ger dem ibland lite rester av kött, tänker att det är som att de äter mask från trädgården, men aldrig har de fått smaka kycklig förstås. Min höns tycker att det godaste som finns är burkmajs. När hönsen får något gott så märks det, de kuttrar och purrar på ett speciellt sätt, vädligt mysigt!
 
 
 
Ras
Det finns massor med olika hösnraser - jag kan långt ifrån alla! Men jag gillar våra svenska lantraser t.ex.; Bjurholmshöna, Skånsk blommehöna, Kindahöna och Hedemorahöna. Jag gillar också rasen Isbar som ägger blågröna ägg. Mina höns är av rasen Hedemorahöns. Jag blev förälskad i rasen när jag var på nybygget Rismyrliden, För några år sedan och bestämde där och då att det var Hedemorahöns jag ville ha. Sedan visade det sig att min grannfamilj hade Hedemorahöns och när de skulle göra sig av med sitt gäng tog jag över dem allihopa (5 hönor och en tupp). Om jag fick välja skulle jag ha kring 9 hönor och en tupp, men jag har ingen brådska att komma upp i det antalet.
 
Vart köper man höns?
De finns inte på vanliga djuraffärer. Håll koll på Blocket, i köp- och säljgrupper på Facebook och grupper som "Vi som har höns i XXXX". På våren anordnas ofta hönsbytardagar. Det är ett bra tillfälle att skaffa höns på våren. Hönserierna kör ofta en utfärsäljning i september/oktober där man kan "rädda" en värphöna som varit i produkion länge. Det är ett fint sätt att göra något gott för en individ som kanske suttit i bur hela sitt liv.
 
Tips - skaffa höns efter vart du bor
Vissa höns är tåligare än andra. Hedemorehöns t.ex. tål kyla rätt bra vilket passar mig som bor i Västerbotten. Läs på om olika raser och hitta en som gillar vädret där just du bor.
 
 
Ägg
Hönsen lägger ägg även fast man inte har någon tupp. Tuppens uppgift är hålla reda på hönsen och att befrunkta dem så att man kan få kycklingar. Äggproduktionen sker ändå. Mina höns lägger ungefär ett ägg om dagen under våran och sommaren, mer sällan på höst och vinter. De styrs av ljuset. Jag brukar inte försöka öka äggproduktionen genom att "manipulera" med lampor m.m. mina höns får god tid att rugga om det behövs. 
 
Om hönsen får gå ute och äta gräs och örter blir äggulan saffransgul. På vintern är äggulan därför lite blekare. Hönsen börjar lägga ägg när de är ca 6 månader gamla. Om man skaffar kycklingar dröjder det därför ett tag innan de börjar producera godheterna. 
 
 
 
Att sköta om hönsen
Lagen säger att hönsen behöver tillsyn minst en gång om dagen. Den säger också att man ska skydda sina höns från onödigt lidande och behandla dem väl. Min vardagliga skötsel med hönsen är att jag, direkt på morgonen, går ut och ser till dem. Är det vår/sommar/höst och fint väder så får de gå ut och spatsera fritt på gården, även om vi åker på jobbet. Är vädret dåligt vill de oftast inte gå ut alls. Oavsett så får de mat, antingen på marken utomhus eller i sitt tråg inomhus. På morgonen går skötseln fort, jag ger maten och släpper ut dem. På kvällen spenderar jag oftast längre tid i hönshuset. Då kan jag umgås med dem på ett annat sätt. Sitter ofta inne hos dem. Nu när jag haft kycklingar har de fått mat två gånger om dagen (tre i början), men mina stora höns vil bara ha mat på morgonen, på aftonen/kvällen rör de inte maten. På kvällen byter jag vatten också. Varannan vecka städar jag i hönshuset. Då byter jag ut plasten på bajsbrädan och fyller på med hö i redena så det blir ombonat och mysigt. Kanske varannan gång byter jag ut allt spån i hela hönshuset. Skiten och spånet brukar jag stacka på samma sätt som jag gör med hästarnas gödsel. Jag gissar att om man bor mer tätbebyggt kan man ordna en kompost. Det dammar mycket inne hos hönsen, vid behov torkar jag av fönstersalningar, taket på redet, värmelampan m.m. 
 
Läs mer om bestämmelser för skötsel - Jordbruksverket
 
Att ha höns i tätbebyggt område
Nu bor jag ute på landet, utanför detlajplanerat området. Men om du bor inne i stan/ett samhälle och vill skaffa höns så kan man anmäla det till sin kommun. Oftast får man inte tillstånd att ha tupp då de lever om. Det finns blanketter för detta, det är bara att googla "Höns + aktuell kommun". En god gärning kan ju vara att höra med grannara eller i alla fall förvarna om de nya familjemedlemmarna.
 
Här hittar du blankett för att ansöka om att ha höns i tätbebyggt område - Skellefteå kommun
 
 
Frågor från Instagram:
 
Måste man ha tupp?
 Svar: Nej! Det måste man inte, ägg får man ändå! Istället tar en höna över ledarrollen och "leker" tupp och håller ordning i gruppen. 
 
Vad behöver man göra med deras fötter?
Svar: Ingenting om de inte har problem. Om hönsen dock angrips av kvalster så kommer det att synas på benen. Då blir huden sårig, skrovlig och de kan de halta och få krokiga tår tillslut. För att bota det ska man skrubba fötterna i såpa-vatten och smörka in dem i fet salva typ vaselin (det kväver kvalstren), det ska upprepas varannan vecka tills de är fräscha igen. Då behöver man byta ut ströbädden i hönshuset också! Men i vanliga fall - ingenting!
 
Ner till vilken temperetur klarar de?
Svar: Hönor tål kyla rätt bra men om de vistas för länge i minusgrader kan kammen få frostskador och spricka/blöda, därför är det bra om man håller plusgrader hos hönsen. Jag håller 5-8 plusgrader i hönshuset på vintern men de går gärna ut en sväng på gården även om det är kallare än så.
 
 
 
Är det mycket arbete med höns?
Svar: Det beror ju på vad man är som person och har för referenser. Jag som haft hästar i elva år tycket att höns är rema rama semester-djuret i jämförelse! De vill ha rent och fräscht, mat och friskt vatten, men de kräver ingen hög aktivering eller så. Ett extremt lättskött och tacksamt djur! Jag tror att de allra flesta klarar av att ha höns!
 
Bästa rasen? :)
Svar: Jag älskar hedemora och Isbar !
 
Tänk om dom inte vill komma in på kvällen?
Svar: Det är väldigt ovanligt, hönsen gillar sitt hönshus! Om det är stängt till hösnhuset och det hinner bli kväll innan jag går ut så har de satt sig på någon höjd i närheten av hönshuset. Det är aldrig så att man måste jaga in dem i hönshuset eller så, de brukar trivas i hemmets lugna vrå :) Om de t.ex. skulle flyga upp på en höjd eller så, är det ju bara att plocka ner dem och bära in dem i hönshuset. Ingen katastrof om de skulle sova ute någon sommarnatt heller, men då får man akta rovdjuren förstås!
 
Är dom inte svåra att sköta om de fåt löss?
Svar: Mina har inte fått löss/kvalster så jag vet inte riktigt. Men vad jag läst i böcker och hört av bekanta så verkar det vara överkomligt ändå, det brukar finnas en ljusning i det hela tillslut. Sådant man får räkna in när man skaffar djur - tråkiga saker kan hända!..
 
Vad har du för hönsras?
Svar: Hedemorahöns hela flocken :)
 
Har du dem inhägnade eller går de fritt?
Svar: Mina hönor går fritt på gården men skulle önska att vi hade en voljär så det känns bättre att lämna dem sjäva en dag :) De rymmer ingenstans utan är vädligt hemmakära!
 
Hur ofta ska de ha mat? Vad ger du dem för mat?
Svar: Jag ger mina mat på morgonen och på eftermiddagen/kvällen kan de eventuellt få matrester. Har de hoppat upp på sina sovpinnar så har de gjort natt och vill inte ha mer mat för dagen. Jag ger mina värpfoder + havre och en hel drös med olika matrester. Pasta, frukt, rotsaker, grönsaker och bröd, de gillar det mesta som blir över!
 
Hur klarar de av kylan på vintern?
Svar: Mina höns har det varmt och gott i hönshuset så det går brara fint. Har man byggt ett ordentligt, isolerat hönshus så är det inga problem. De tål kyla rätt bra men ska dock inte ha minusgrader där de bor!
 
Jag undrar om hönsens vanligaste åkommor, hur de tas om hand och eventuellt förebyggande åtgärder?
Svar: Jag har råkat ut för så lite. En blödande näbb och två älsklingar som tvär-dog.. Men på den här sidan kan du läsa mer samt se vad som är anmälningspliktigt.
 
Minst antal höns man bör ha?
Svar: Det funkar att ha två hönor men jag skulle absolut rekommendera att ha några fler för att det ska bli en "flock" :) Tre är det minsta jag skulle kunna tänka mig att ha. För att få lite kvantitet på äggen så tror jag minst fyra är lämpligt :) Så gillar ju hönsen att ha en tupp, så har man möjlighet till det är det en god gärning för sina damer! Senaste tiden har jag haft fyra hönor (varav tre av dem lägger ägg) och ingen tupp, då håller vi oss med ägg men det är väldigt kul att ha några extra att kunna ge bort till nära och kära!
 
Hur hejdar man sig från att skaffa höns NUNUNU?
Svar: Du frågar fel person, haha! Det gååår inte! Bara att börja snickra på ett hönshus så har du snart en härlig flock själv skulle jag tro! Det är så fantastiskt roliga djur att ha!
 
Finns det någon ras som är "tystare" än andra? Och vilken isåfall?
Svar: Hönsen lever inte om mycket alls, det är tuppen som står för den delen :) Dvärgtuppar låter mindre än de större raserna men har man bara hönor är man ganska skonad från ljud!
 
 
 
Hur stor är kostnaden i månaden att ha höns (5-7 stycken)?
Svar: Varje månad går det en stump plast (till bajsbrädan), ca 1/4 spånbal till strö, ca 1 säck med pellets (mindre om man blandar ut med t.ex. havre såklart) och en dutt snäckskal. Havren och höet tar vi in själva så det blir "gratis". Dessa kostnader brukar jag handla i storpack så det blir billigt. Men säg 300 kr/månad så har vi tagit i lite. Väldigt billiga djur jämfört med hund eller häst t.ex. Det går såklart att hitta billigare foder, spannmål hos en lokal bonde, spån från lokalt sågverk, hö hos lokal bonde m.m. det är bara att ringa runt lite!
 
Vad bada dina hönor i på vintern?
Svar: De har en plastbalja där jag har jord och kiselkur (håller ohyra borta). De badar i spånet också, så gulligt!
 
Hur många timmar per dag tar hönsen i snitt? Och hur mycket kostar de ungefär i månaden?
Svar: På morgonen tar det 10 minuter (inlusive att klä på sig ytterkläderna), på kvällen lägger jag oftast minst 30 min på dem, max en timme. Men har jag bråttom eller ska åka bort någonstans så tar det kanske 5 minuter på kvällen med. På morgonen tänder jag lampan, ger dem mat och ser så de mår bra. På kvällen myser jag ofta med dem, kompletterar med mer hö i redena, byter vatten, sitter och bara njuter en stund i hönshuset och känner lugnet. Varannan vecka så städar jag hos dem, det tar ungefär en timme. 
 
Tiden man lägger ner styr man själv. Vill man bara kolla till dem och ge dem mat så tar det kanske 10-15 minuter om dagen. Vill man ha sociala och trygga höns så bör man lägga mer tid än så. Men det är aldrig tar om flera timmar om dagen för mig i alla fall. 
 
Mina höns kostar ca 300 kr/mån om jag slår ut årets alla kostnader månadsvis.
 
Hur gör ni med värme på vintern, värmekälla o temperatur tänker jag främst på
Svar: Jag håller 5-8 plusgrader under vintern. hönshuset värms upp av en värmelampa. Skulle jag göra en investering till hönshuset skulle jag köpa ett kamelement, den värmen blir lite "jämare", tror också det drar mindre el än en värmelampa.
 
 
 
Hur ser din dagliga "hönsrutin" ut om du förstår vad jag menar hahah
Svar:
Sommar
Morgon: Öppnar hönshuset, slänger ut en skopa pellets/havre på marken, klart! Står kvar en stund och ser att hela gänget verkar må bra.
Kväll: Bär ut matrester och socialiserar med dem en stund, plockar in dagens ägg. Byter vatten och stänger hönshuset när alla gått in till sin sovplats (ca 20.00).
Städning: De är ute så mycket så det är knappt skitigt efter 2 veckor. Men försöker städa varannan vecka (söndagar).
 
Vinter
Morgon: Tar med en skopa med mat in som jag häller i tråget. Ser så att gänget verkar må bra. Stänger igen dörren och går in.
Kväll: Bär ut matrester. Byter vatten, samlar ägg och sitter och myser i hönshuset med en höna i knäet allt som oftast.
Städar: Varannan vecka, det behövs då! (söndagar)
 
Väldigt smidiga och lätta rutiner att följa!
 
Är det mycket "jobb" med höns? Dvs massa städning av sovplats, matning plera gånger per dag m.m. ?
Svar: Nej det är väldigt lättsamt tycker jag! Städar varannan vecka men grovstädar ordentligt vår och höst. Matar en gång om dagen och bär ut matrester en gång om dagen. De är väldigt lättskötta och hemtrevliga djur.
 
 
Hur får man dem tama? O miljön de ska bo i :)
Svar: Man umgås med dem. Ger dem mat från händerna (majs!) och spenderar tid i hönshuset. Man ger dem kärlek och behandlar dem med respekt. Har lärt mina ett kommando "bop, bop bop" då vet dem att det är mat på gång och de kommer springande. Har skrivit massor omhönshusets utformning och liknandnde här ovanför, hoppas du hittar vad du letar!
 
Jag bor i ett område där grannar inte vill ha tupp. Kan man ha 3 hönor utan tupp?
Svar: Det går fint!
 
Hur isoerat/varmt måste dom ha på vintern?
Svar: Jag har isolerat med 2x45 mm isolering, alltså 90 mm. Man ska hålla plusgrader, i hönshuset, jag har 5-8 grader.
 
Bör man ha isolerat höshus? Eller räcker det med dragfritt?
Svar: Ja för oss i Sverige är det nog bara att isolera (nu bor jag i norra norrland och kan inte riktigt svara för skåne t.ex.) men plusgrader och dragfritt bör man ha.
 
 
 
Hur har du löst "bajs-brädan" under sittpinnarna?
Svar: Jag har en bockad plåt med plast som jag viker in under plåten (se bild ovan). När jag städar byter jag bara ut plasten och plåten är fin och ren under plasten. På bajsbrädan har jag kompistgaller för att hönsen inte ska gå i sitt eget skit, så de kan idag inte stå som på bilden (detta var första kvällen när hönsen flyttat in). Fungerar smidigt! Skulle jag skaffa fler höns skulle jag försöka höja upp bajsbrädan så den var en bit upp för att få mer golvyta.
 
Hur stort utrymme behöver hönsen vintertid, dvs när der är för kallt för att gå ut?
Svar: Tycker en fin tumregel är max 2 höns/kvm, men lagen tillåter fler. Jag har just nu 4 hönor och 3 kycklingar på 6 kvm, det är inte det minsta trångt :)
 
 
Hur gör man för att få kycklingar?
Svar: Man kan göra på två olika sätt!
 
1. Naturruvning. När en höna känner sig redo att ruva så kommer hon knappt att lämna redet, Hon ruvar i 21 dagar och hon sköter allt själv, du behöver inte "hjälpa" henne något. Hönan tar sedan hand om kycklingarna.
 
2. Kläcka i masin. Man stoppar in äggen i maskinen enligt instruktionerna och trycker igång maskinen (den behöver tillgång till vatten för att hålla rätt fuktighet, de flesta maskiner idag sköter vändningen automatiskt. Instälningarna behöver ändras under tiden, men det går att läsa i instruktionerna för maskinen. Efter 21 dagar pickar sig kycklingen ut ur ägget. De ska stanna i maskinen tills de är torra, då vill de bo varmt (37 grader) de första dagarna. Oftast är det svårare att få en mamma att accerptera maskinkläckta kycklingar. Jag hade mina kycklingar för sig själva tills de fick fjädrar på kroppen och blev stora nog att kunna "försvara" sig lite.
 
...
 
Pjuh, det var allt jag hade att säga om höns idag! Gilla gärna inlägget om du blev inspirerad och skicka en kommentar med en fråga om det är något du funderar på!

En långsam lördagsmorgon hos oss

Igår var det lördag och vi vaknade upp till en stålande vacker oktoberdag. Ett tunt täcke av pudersnö över hela backen. Knut är kittad för vinter med sin päls.
Överallt - så stillsamt och vackert när vintern kommer och hälsar på. Varmgrader till veckan igen. Men fram tills dess njuter jag av vackerheten och omgivningarna. Här vårt fågelbord som min hittepå-morfar timrat åt oss och som pappa satt på fin björkkvist. Så fint.
Listan är lång med saker att "hinna" innan vintern är här på riktigt. Typ plocka in sådant här skrufs som ligger varstans.
Så vackert överallt mot för det grå oktober vi brukar ha vid den här tiden på året. Jag hade klätt mig varmt och satte riktning mot den öppna ladugårdsdörren, där inne bor hönsen! Här kan ni se hur det ser ut.
Öppnade upp hos damerna som bott inne hela veckan. Det är kolsvart när jag gör morgon hos hönsen, då sitter de fortfarande på sin pinne och sover. Men nu var det helg, ljust och hönsen hade en väldig fart ut.
Tills de insåg att - herreguuu, det är ju SNÖ på backen - går inte för sig. Vill absolut inte sprätta runt i kalla snön inte.
Lovisa tog en lov. Stod och funderade om jag var riktigt klok som föreslagit promenaden. Funderade en minut innan hon flög tillbaka till hönshuset och hörummet som har barmark överallt. Skeptisk minst sagt.
Sedan gick jag metrarna hit, till stalldörren. Stalldörren som jag målade så vackert med svart slamfärg 2015. Nu sliten igen. Så småningom kommer alla ladugårdsdörrar att bli gröna och de mest ruttna kommer att börja bytas ut pö om pö.
Väl inne i stallet hade någon röjt runt som vanligt. Är man bara liiite sen så. Han står och kikar i fönstret om morgonen, och startar jag dagen hos hönsen istället för i stallet så får jag ett förskräckt gnägg och sedan ser det ut såhär. Upprörd och förbannad, och otroligt söt när han spelar osyldig. Oftast är det Fapriolas grejer som ligger utslängda på golvet, hon är inte ens hög nog att nå över sin boxkant, men alltid kan man ju skylla på den lilla shettisen tycker Årvar. 
Täcken tråcklades på och morgonhöet intogs tillslut. 
Så mysigt att starta lördagen med en långsam morgon hos djuren. Fylla vatten, klappa mular och bara djupandas.
Sedan blev det hemgjord musli/granola med hemägg och avokadotoasts. Följt av städning, påhälsning i storasysters nya hus(!), ärenden på stan, målning av dörrar och det hela avslutades med restaurangbesök och bio. Välbehövligt med en ordentlig dejt med Fredrik.
 
Idag är det söndag. Min systerdotter är här på besök, vi ser Pettson och Findus, äter satsumas framför kakelugnen och myser.

Slitsamt och de första sparkarna

Ännu en vecka som gravid har swishat förbi. Nu går det skrämmande fort. Kroppen ändras så fort nu. Varje dag syns det på magen att den blir större, naveln mindre och jag känner mig fortsatt otymplig. Veckan har inte känts som någon rosendans. Har varit glad och på bra humör, men det har liksom känts som att tiden inte räcker till. Har inte hunnit reflektera över barnvagn, skötbord och sådana grejer som jag så gärna vill börja kika på. Känns som energin bara räcker till jobbet. Så jag har slitigt. För sista veckan, nu ska jag vara snällare med mig själv igen. Lugna veckor framöver, inget resande, och bara heltidsjobb, inget mer än så om jag får bestämma.
 
Jag vill vara ärlig med er genom denna resa. I överlag har jag äntligen fått börja känna mig "som mig själv" igen, och energin har kommit tillbaka, så jag har gasat på. Den förlamande tröttheten har släppt. Dock känner jag mig sliten. Gör jag för mycket och för fort och för länge så får jag ont i ryggen och jag känner mig gammal och hopplöst begränsad. Det känns lite tufft när jag brukar vara så aktiv. Det är svårt att börja lyssna på kroppen istället för hjärnan. En god övning dock.
 
Buffarna och fladdret i magen har blivit riktiga sparkar. Det är så overkligt. Sparkar som jag började känna borta på tjänsteresan i Dalarna, som sedan upprepat sig varje dag. I söndags kunde Fredrik också känna sparkarna på usidan. Så magiskt. Ett fint kvitto på att något lever där inne. Skönt att känna. Sedan har den lille väckt mig på nätterna med sina kullerbyttor, men än så länge - är det bara ljuvt.
 
Tack och lov har min förvirring släppt. Kanske var det ett resultat av för mycket jobb och för lite vila. Eller något med graviditeten. Glad att den susat förbi, den där dimman av förvirring.
 
Traderafynden har börjat dyka upp i postlådan. Men jag längtar så mycket efter att beställa hem vagnen. Att boa iordning här hemma. Sortera ut överflödigt skrufs och göra iordning ett eget skymsle för bebiskläder och små, små leksaker. Jag längtar efter att bocka av den där listan med grejer vi ska handla.
 
Så ännu en vecka som gravid. Som blev lite slitig, men med höjdpunkten att vi båda två fick känna de första sparkarna. Magi rakt igenom.

Att hämta hem drömdörrar och ha arbetsdag

I fredags flexade jag ut tidigt. Redan klockan ett började jag köra hemåt. Med ett stort leende, kortdag, solsken och ett hög, krispig oktoberluft. Så vansinnigt härligt.
Jag kilade ner till hästarna det första jag gjorde. Jag visste att vi hade bråttom iväg, men jag fick bara lov att smeka lite på mulen, den är så len. De såg så nöjda ut i solskenet. Jag sa "i helgen tar vi en tur med vagnen, du och jag!" till Årvar innan jag gick in och bytte om från kotorsbrallan till jeansen och sticketröjan.
 
Så swishade vi iväg från byn. Pensionärs-pappa, fredagslediga-svärfar, varannan fredagsledige-Fredrik och jag. Genom byn, mot inlandet. Förbi tallhedar och hyggen. Så kom vi fram till Källheden. Där vi i våras beställde vår drömdörr (läs mer om det här!). Tillbaka till snickeriet som doftar ljuvt och snickaren som snickrar helt makalöst vackert.
Där stod dem. Så vackra att man tappar andan. Jag lukade på dem och drog händerna efter träet, efter hantverket. Så värd varenda krona. På pricken vad jag kunde drömma om. Så maffig med sitt karmyttermått på 1460 x 2370 mm. Jag finner inte ord för att beskriva känslan över hur nöjda vi blev. Fredrik var svårare att övertala att byta dörrar (vi hade köpt ett par från en internetbygghandel 2015, som jag ångrade så mycket) men det räckte med att han såg dem en gång så var han lika såld. Helt rätt beslut att följa hjärtat.
Tre karlar krävdes det för att få dem på släpen och sedan in i huset. Så swishade vi hem samma väg som vi kom.
På aftonen började jag grunda dörrarna. Var bortbjudna på middag senare och höll på att hungra ihjäl där en stund. F serverade ostlimpa medan jag målade ena sidan. Sedan har måleriverkstaden fortsatt under helgen.
Lördagen bjöd också på arbetsdag. Vi har lånat en skylift för att få snörasskydd (över farstukvisten) och en takstege på plats. Gick som hejsan. Jag susade iväg till Skellefteå för att köpa målarfärg till dörren (toppfärg i grön umbra) och gården kryllade av liv. Fredrik och hans pappa fixade med snörasskydd och stege. Min pappa fräste kart golvspånskivor. Mamma städade och sorterade i sopsorteringen, sadelkammaren och traktorgaraget. Min syster och systerdotter underhöll alla djuren och hjälpte till med lunchservering och hejade på hela gänget. Medryttarna var ute med hästarna. Så mycket liv på vår gård att glädjas åt. Så har det målats, hämtats älgkött och setts på film.
Här är resultatet. Stegen är inte så snygg alls. Men vårt hus är så högt att vi måste ha en permanent stege till skorstenen (som ska muras nästa år). Vi kanske vänjer oss vid schabraket.
Min pappa har gjort klart alla golvspånskivor till nedervåningen nu. Milstolpe om något! Nästa steg är att fortsätta regla och sätta skivor i rummen. Så ofattbart. Offerterna för badrum och tvättstuga har börjat dimpa ner i mailkorgen och har vi tur får vi det gjort redan i vinter. Drömmen ju!
 
Idag är det söndag och regnet strilar ner. Fredrik har önskat sovmorgon, Knut hakade på den idén. Jag ska fortsätta måleriverkstad och köra Årvar med rockarden. Så härligt.

Att ha spenderat tid i storstan

Tjänsteresa i veckan igen. Taxin rullade upp för backen 05.05 i måndags. Jag sa "Åh jäklar så mörkt det är ute!" för att komma igång och småprata, chauffören svarade "Ja, klockan är fem på morgonen i oktober, vad hade du förväntat dig?". Jag har inget bra svar på hans fråga. Sitter tyst, blickar ut över en kolsvart by. Mot flygplatsen.
 
Två ljuva dagar i Dalarna. Bo på slott och äta gott. Presentera projekt på engelska. Stolt över mig själv. Tänker på knytet i magen som redan fått vara med på så mycket äventyr. Undrar om den lille känner min nervositet. Så åker kollegorna och chefen vidare till sitt. Jag hoppar av på Arlanda med en liten del av livet nerpackat i en rullväska, en handväska och med planen att ta mig till storstan - till Stockholm. Jag ser att det är sex minuter innan Arlanda Express går nästa gång. Folk trycker frenetiskt på betalknapparna till biljettautomaten. Svettas, trycker sedan fem gånger på hissknappen för att hinna med tåget. Jag kolla på tavlan igen. Fyra minuter till avgång. Vad stressar de till? Nästa går om 10 minuter? Två damer före mig i kön. De knappar sakta på automaten. Jag likaså. Vuxenbiljett, enkelbiljett, betala, klart. Vi åker hiss ner tillsammans vi tre. Går in i tåget och dörrarna stängs.
 
Susar fram i 184 km/h. Allt går så fort att jag är rädd att själen är kvar uppe i SkyCity.
 
När jag hoppar av tåget på centralen går jag ut åt fel håll. Men Stockholm är välbekant ändå. Jag vet vart Drottninggatan ligger. Följer med strömmen. Väskan släpandes efter. Handväskan på axeln. Rusningstider och folk har bråttom prick överallt. Går på ett av de stora varuhusen. Babykläder finns högst upp. Fyra rulltrappor. Är svettig när jag är längst uppe, att koordinera mig själv med väskorna är svårt. Rulltrappa åker jag inte så ofta. Blir stressad av tanken att jag och väskan måste hålla oss till höger, ifall någon annan kommer som har mer bråttom än jag. I Stockholm gör man så, står på höger sida av rulltrappan. Så gör man inte på köpcentret i Skellefteå.
 
600 kr för en liten mjuk bebisbody. Tänker på traderafynden jag har hemma på kökssoffan. Kanske är jag snål. Men jag tänker att det är galet. Tar hissen ner. Slipper stresspåslaget som rulltrappan ger. Ner i till tunnelbanan. Gröna linjen mot Skarpnäck. Min bästa Matilda har lärt mig tunnelbanan. Det är så mycket folk. Så mycket folk på samma lilla yta och ingen som ser varandra i ögonen. Jag får stå inklämd med väskorna mot en av dörrarna. Jag ryms ingenvart, är ivägen vart jag än står. Ingen ser mig. Ingen ser något.
 
Medborgarplatsen. Kommer upp i friska luften men blir återigen kvävd av folket. De är överallt. Ökar på steglängden, mot hotellet, snart på hotellet, snart på ett tyst hotellrum. Inser efter 400 meter att jag rusat åt fel håll. Försöker vända men krockar med en kvinna. Säger "Oj förlåt, jag är vilse!!" utan att reflektera över vad jag säger. Hon går vidare. Ingen hör mig. Jag undrar hur jag skulle reagera om jag fick höra de orden här hemma i byn. "Jag är vilse". Telefonen lotsar mig rätt tillslut. När dörren slår igen bakom mig släpper jag allt och pustar ut. Förstår inte hur det är möjligt att leva på en sådan plats som storstan. För mig obegripligt.
 
Ser på kartan i telefonen att en trevlig secondhand-affär jag blivit tipsad om på en blogg ligger i närheten. Snörar på mig kängorna, drar halsduken runt ansiktet. Går ut utan väskorna. Målmedveten. Telefonen som lots. Efter några hundra meter bankar hjärtat. "Visst blev det lite folk här?", "Vad mörk parken är här", "Om jag byter sida på gatan, så slipper jag möta killen framför mig". Tänker på de som brukar fråga mig om jag blir mörkrädd ute på landsbygden. Med få gatlysten, som släcks ner på kvällen. Om jag är rädd om kvällarna när jag är ute och rör mig. "Nej". Tänker på våldtäkterna och överfallen i storstan. Går så fort benen bär mig. Räddare än jag bör. Jag vet det, oddsen är inte höga att det ska hända mig något. Men att hjärtat bankar rår jag inte för. 
 
Kommer in i affären. En begagnad stickad tröja. 500 kr. Går ut igen. Tänker på loppisen hemma i byn innan jag piper tillbaka till hotellet. Skriver sms till Fredrik "HUR KAN FOLK VILJA BO HÄR ?????" när hotelldörren kastats igen bakom mig igen.
 
När jag dagen efter får rulla upp för backen i taxin strax före midnatt så har hjärtat åter hittat sin vanliga rytm. Andetagen blir djupare, axlarna åker ner. Det är bäcksvart ute, inte ett gatlyse igång. Känner mig ändå tryggast i världen. Älskar min plats på jorden så mycket. Jag respekterar att man väljer storstan. Det gör jag. Men jag förstår det inte. Jag greppar inte charmen med det. Dricker tre stora glas vatten från vår egen brunn, iskallt, gott vatten. Tvättar bort känslan av asfalt och flygplan från mig. Sover godare än jag gjort på otroligt länge. Vaknar med ett leende på läpparna.

Fladder i magen och att bli lite "dum i huvudet"

Ny vecka och ny bild på magen! I veckan har jag känt mig så nedrans stor och otymplig. Tycker det är märkligt för på bild och i spegeln är jag inte så stor, men i pannbenet känner jag mig enorm! Mycket märklig känsla. Varje kväll är magen varm och det känns som den expanderar. Lite olusterligt men också underbart, där inne växer något så litet och ljuvt.
 
Jag var på tjänsteresa (tis-tors) i veckan och åkte alldeles för många mil i bil. Har känt av ryggen varje dag sedan dess. Försök vrida igång kroppen genom gårdsjobb, promenader och så, öka blodgenomströmningen liksom. Men det går trögt.
 
Har varit förvirrad i veckan. Kanske hör det ihop med graviditeten? Glömde vilket rumsnummer jag bodde i på tjänsteresan och en dag hade jag glömt stänga stalldörren till hästarnas hage, så när medryttarna kom stod hästarna och kalasade på kvällsmaten inne i stallet. Det känns mindre bra, hoppas hjärnan hänger med mig framöver.
 
I övrigt mår jag bra. Har svårt att ta in att jag ska bli mamma. Har länge känt "buffar" och fladder i magen om kvällarna, men nu har jag börjat känna lite på dagarna med. En mäktig, overklig känsla.
 
Jag har alltid sagt att de som blir gravida blir lite "dum i huvet" (med kärkek förstås!!!!), man blir verkligen helt uppslukad av tanken på en bebis och om jag dagdrömde mycket innan så är det ingenting mot för hur fantasin och hjärnan är igång nu. Jag drömmer märkliga drömmar på nätterna, som i veckan när jag drömde att jag skulle till barnmorskan och skulle ta prover på mina ägg, så jag ploppade helt enkelt ut några hönsägg som vi knäckte och laborerade med, aldrig var det tal om någon bebis i drömmen. Hjärnan går på högvarv.
 
Vi har fram tills nu inte köpt något till bebisen alls. Men nu börjar traderafynden dyka upp i postlådan. Barnvagnen är obeställd men vi har bestämt vilket det blir. Vi har börjat lite smått skriva en lista på saker vi ska försöka hinna köpa innan bebisen kommer. Beta av lite pö om pö.
 
Det är så himla spännande, att få bära på en liten älskling.

Sista utedagarna och en titt på kycklingarna

Sista utedagarna för hönsen innan de ska bo inne en hel vinter i Hönshilton. Jag tror de överlever utan problem, de har sina aktiveringsbollar att leka med, bra foder, mysiga reden, lagomt med värme och så vidare. Men lite trist är det ju, efter många, långa månader ute på fri fot.
När jag är hemma och skrotar så ställer jag ibland fram ett kompostgaller så att kycklingarna får vara ute en stund. De är fortfarande ganska blyga tycker jag, så jag försöker spendera en del tid bara bredvid dem. Vågar inte ha dem lösa än, Knut tycker att de ser sååå goda ut.
Skulle kunna sitta och njuta hos dem hur länge som helst. Det är så mysigt när de stora kommer och hänger runt en också. Ingen som vill ligga i famnen och kuttra som hönan Julia. Men de vill gärna vara runt en. Mysigt.
Äggproduktionen är ganka låg just nu. 1-2 st om dagen får vi. Till våren blir det mer höns (om kycklingarna visar sig vara tuppar) så att vi får mer ägg. Vill gärna ha några Isbar-höns, men samtidigt älskar jag mina Hedemora så mycket att jag gärna håller dem renrasiga och skaffa fler färger av dem. 
 
... ska vi ta en titt på de små också? ...
Ettan 
Tvåan (Julias kyckling)
.. och trean.
 
Jag ser själv inte skillnad på dem personlighetsmässigt. De är snälla, blyga och söta alla tre. Har ingen känsla alls om det är tupar eller hönor, det får tiden utvisa. Så mysigt med de små.

Första tiden som gravid

24 augusti
2 september
9 september
16 september
23 september
30 september
7 oktober
7 oktober
 
Små veckoglimtar från tiden som gravid. Första bilden, påväg till bröllop med en liten, liten hint om vad som komma skall. Till sista bilden, som visserligen är lite väl missvisande då oktoberdagen var kylig och två tjocktröjor krävdes under hängselbrallan för att att kunna hänga ute en hel dag. Men ändå, en bild per vecka, på vår åker utanför huset. Livet händer just precis nu, medan årstiderna skiftar.
 
Hur har jag då mått under dessa veckor?
Jovars. Lycklig har jag varit, och så länge jag är lycklig så kan jag utstå det mesta. Det har varit några kräkkalas (..varsågoda för infon..). Typ tvärbromsa bilen, kasta sig ur och kasta upp frukosten påväg till möte. Typ avbryta pågående entreprenadbesiktning för att stå på alla fyra och lämna frukosten ute i fält i Norrbotten. Sådant man kan skratta åt i efterhand - men som jag gärna skulle haft ogjort.
 
Några veckor in kramade en förlamande trötthet om mig. Hela semestern minns jag som en enda lång tupplur. På badstranden, i hängmattan, på en filt utomhus, i soffan, i sängen. Sova kunde jag göra, preick när som helst. Och Fredrik lät mig, förstås. Snickrade flitigt på farstun och beordrade mig att ligga i hängmattan. Sedan kom illamåendet och ja, vad som nu hör till det.. Sedan har det varit rätt lugnt.
 
Två obehagliga migrän-liknande "anfall" med synbortfall och svimmningkänslor. En gång i stekande sol på tjänsteresa i Spanien. Den andra ute i skogen i Norrbotten i jobbet. Så otroligt obehandligt. Tusen tankar hinner fladdra runt i huvudet. Men det har gått bra. Varma, omhändertagande kollegor, det är guld värt.
 
Senaste veckorna har energin varit tillbaka. En tupplur extra gör mig gott. Men det är inga problem att hålla igång en hel dag. Det är härligt att känna sig som sig själv.
 
Hur känns kroppen?
Fantastisk! Jag är så imponerad av den. Jag älskar att magen växer, det är så genuint mysigt. Klappar på magen så fort jag får tillfälle. Mitt ryggslut gör sig påmint om jag suttit för mycket. Som i veckan när jag åkte mer än 150 mil i bil. Då har det faktiskt varit rätt så ont. har fått tigga massage av Fredrik. Men bäst mår jag av att röra mig lagomt fort och mycket.
 
Jag flåsar snabbare. Känner hur hjärtat pumpar runt blodet ordentligt i kroppen snabbare än förr. Har svårt att acceptera att jag inte orkar samma som förr, eller borde göra sysslor lite, lite saktare. Får lära mig eftersom tänker jag. Känns överlag som att jag har det väldigt lyxigt. Jag påtar på, kånkar grejer och hänger utomhus med djuren och lite i bygget ibland. Det sista har dock blivit mer och mer Fredrik som pysslar med och jag gör all markservice.
 
Hur är det med maten då? 
I början ville jag bara äta allt nyttigt jag kunde se. Mörkt, beskt bröd. Citron. Gärna citron PÅ mörkt beskt bröd. Vatten, högst jos, absolut inte mjölk eller sådana produkter. Sedan vände det helt. Jag ville ha ljusugnsbröd med mycket smör och ost. Iskall mjölk till. Sedan dess har jag varit lagomt sugen på vanlig mat liksom. Lite hungrigare än vanligt, ja. Svängningarna från mätt till hungrig går fort. Väldigt fort! Ibland blir jag så sugen på något - typ bakverket dammsugare - så jag knappt kan tänka på annat, men så kunde jag få även innan mini simmade runt i min mage. Jag har alltid älskat mat, fika och choklad. Det fortsätter jag göra och försöker mata kroppen med hemlagad mat, mer fisk och någon frukt extra. Annars är det väldigt lugnt på cravings och hungerfronten.
 
Hur känns allt?
Omtumlande, det är svårt att ta in att vi ska bli föräldrar. Att HALVA jag och HALVA Fredrik ska bli en liten människa. Som vi ska få rå om, klä på små pyttekläder. Få snusa på varje dag. Få se det lilla pyret växa upp på vår backe, det känns så stort. Jag är så genuint lycklig. Längtar förstås fasansfullt mycket, men njuter väldigt mycket av att faktiskt vara gravid. Tänker att det inte kommer att hända så fasligt många gånger i mitt liv. Så jag passar på att ta den extra tuppluren, klappa magen lite extra och drömma mig bort till livet som småbarnsförälder. 
 
Jag har funderat mycket på hur mycket vi ska mäkta med. Om jag ska behålla hästarna eller låna ut dem. På hur det kommer bli med huset och renoveringen. Men till syven och sist så löser sig alltid allt. Hästarna får bo kvar - till min stora lycka - dem klarar jag mig inte utan. Huset får ta den tid det tar - vi ska ju bo här hela långa livet. Jag känner mig inte ett dugg orolig på så vis. Det löser sig.
 
Gladast är jag att få dela detta med min stora kärlek. Fredrik kommer att bli en fantastisk pappa, och jag längtar så mycket tills vi får träffa vår bebis.
 
...
Visa fler inlägg