Nya projekt väntar oss.

Publicerad 2018-05-13 10:00:00 i Skog & Mark,

Något jag inte pratar så mycket om på mina sociala medier är vår skog. Vår gård är en jordbruksfastighet med skog och mark, det innebär bland annat att vi får göra avdrag på moms i vissa fall och såklart en hel del arbete med skötsel av våra marker. Vår skog var ganska eftersatt, vi hade inte mycket kunskap alls om skogsvård så vi såg till att få en Skogsbruksplan i samband med värdering och försäljning av huset.
 
En del av skogen vi ägde behövde gallras och avverkas. Ett skifte var avverkat ganska nyligen, bara fröträden stod kvar för att fröa av sig och se till att nya plantor kommer på plats naturligt. Fredrik och hans pappa var ute varje helg en hel höst och röjde och gallrade. Vi köpte in en ny röjsåg för det, oj vilken nytta vi haft av den sågen. Vintern 2016/2017 avverkade vi några hektar efter vad Skogsbruksplanen säger. Det har varit toppen då skogen blir omhändertagen och vi har fått in en fin slant att renovera för.
 
I vår ska vi plantera 3000 plantor med tall på ett skifte. Det är inga jättemängder så vi planerar att göra det ganska snart. I helgen åkte vi en sväng för att kika till markerna;
Vi lånade svärfars fyrhjuling. Är det något jag vill ha så är det en fyrhjuling, det är så orimligt roligt att köra och så enkelt att använda i skogen, vid hagbyggen och liknande.
Skogen på Svarmora är jättefin. Det hade tinat upp bra på skiftet vi ska plantera så vi kan köra igång i slutet av denna helg eller nästa. Det är något ajg aldrig gjort - plantera skog!
Till min stora lycka har maskinföraren lämnat kvar ganska mycket död ved. Jag är ingen skogsexpert men jobbar med miljö och därmed finns biologisk mångfald alltid i bakhuvet. Detta träd kommer att bli hem åt många insekter.
Så förutom gårdsprojektet är det skogsprojekt på gång. Det kommer att vara svettigt, jobbigt och alldeles underbart att plantera vår egen skog. Och tänka sig sedan, att den kommer att växa och bli ståtligare för varje år, för resten av våra liv. Jag tycker det är störtcoolt! Glad att dela det hela med den här fina mannen också.
 
Jag skulle så gärna vilja lära mig mer om både jordbruk och skogsbruk, men just nu får tiden och energin gå till att lära sig renovera hus. Inte så dumt det heller.

Liknande inlägg

Kommentarer

Postat av: Cornelia

Publicerad 2018-05-15 09:55:09

Vad spännande att äga skog, det är väl vårt lands största tillgång så att ta hand om en del av den svenska skogen känns ju på något sätt lite mäktigt! Jag planterade skog förrförra sommaren för första gången och ja, vad ska man säga. Jag ljuger ju om jag säger att det var roligt, men det var helt okej. Det var en solig dag och när man har matsäckspauser att se fram emot klarar man ju vad som helst! Hygget vi var på var riktigt bökigt och det gick knappt att gå för det var så mycket ris, stubbar, bös och stora stenar som det där sättverktyget fastnade i HELA TIDEN. Haha fick några småutbrott... Men som sagt, det var helt okej! Lycka till!

Svar: Det bästa vet helt klart fikapauserna. Vet ärligt inte hur många dammsugare/punchrullar jag åt under timmarna i skogen, MÅNGA! Men när det är gjort är känslan obeskrivlig, fantastiskt skönt !! Kram
Isabell Lundberg

Postat av: Hanna Karlsson

Publicerad 2018-05-15 21:17:47

Vad spännande det låter att plantera skog!

Svar: Det var blod, svett och mygg, inte ett dugg glamouröst i vart fall ;) Haha!
Isabell Lundberg

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Isabell, 26 år, Skråmträsk. Mellan sjön, byavägen och skogen ligger vår backe. Backen vi köpte 2015 som nu håller på att förvandlas till vårt drömboende. Här renoverar vi Drömmenhuset från 1864, bor i lilltorpet från 1909 och pysslar på med ekonomibyggnaderna - ladugården som blir till stall, logen, timmerboa och bagarstugan. Här bor vi, Fredrik och jag, tillsammans med mina två hästar Årvak och Fapriola, hönsen och tuppen Caesar samt katten Knut. Följ med på vår renoveringssaga!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela