Nu börjar livet.
Sista dagen av maj. Som fick ett så vackert avslut. Min chef som räckte fram fina anställningspapperet. Signerat och klart, imorgon börjar jag min tillsvidaretjänst som utvecklingsingenjör. Senaste tiden har varit så mycket. Av allt. Och blandningen med känslan av att inte veta vad som händer efter vikariatet i augusti har varit som ett svart moln som ätit av mig från insidan. Jag har tvivlat på mig själv så mycket. Men nu. Djupa andetag. Lungorna fylls av syrén och solsken. Allt är så himla mycket bättre nu. Att nå de där målen. Obetalbart.
 
Så imorgon går jag på jobbet som tillsvidareanställd. Stort. För mig.
 
Och imorgon. Min F's födelsedag. Vi ska fira ordentligt. Familjer huller om buller. Mat och fika och tillsammanstid.
 
Jag hoppas att juni blir just så;
 
Tid på gården. Kunna flexa ut lite någon gång. Rida, rida, rida och gosa med hästarna. Bygga beteshagen nere vid grannarna. Sitta i solväggen hos hönsen med en kaffekopp. Laga god mat utomhus. Köpa blomster på växthusen i grannbyn. Känna lugnet mellan jobbet, husprojektet och allt annat. Sova hela nätter. Jag ser juni som starten på resten av mitt liv. Ljuvligt, kommer det att bli.
 
Så nu inväntar vi helg med familjehäng, tjejhelg i storstan och sedan en söndag hemma på backen. Fri från planer. Kryper ner i renbäddade sängen, med syrénbuketten på nattygsstolen. Tänker att nu, nu börjar livet på riktigt. Pjuh.
Vårbruket 2018 är igång!
3200 plantor. Fem blåsor i högerhanden. Svett, mygg och flera stora förbackningar med punchrullar. Vi gjorde det, skogsplanteringen är klar för i år. Vårt hygge gick inte att markbereda, Fredrik fick alltså hacka hål i marken där jag sedan planterade små minitallar med ett planteringsrör. Det var stundtals så hörligt att göra något fysiskt, då hjärnan fick vila och kroppen sakta arbeta sig trött. Stundtals kändes det bara stressigt, myggigt och väldigt otrevligt uppe på hygget. Men vi gjorde det. Timmarna är gjorda, plantorna i marken och nu ska hygget bli skog igen. Ett projekt avslutat och så  här års behöver vi inte fundera över vad nästa projekt blir...
 
... Så idag har F börjat med vårbruket. Våra åkermarker kring huset har fått in så mycket ogräs. Det blir inget bra foder till hästarna och ett dåligt bete för dem. Har beställt hem gräsfrö med en blandning av klöver, ängssvinel och timotej. Vi har fått låna redskap av svärfar och under veckan ska Fredrik göra klart. Det är bara 3 hektar så det är helt klart överkomligt.
 
Jag kommer att få fundera både en och två gånger innan jag löst grovfoder till hästarna i år. Men en sak är säkert, det löser sig alltid. Och nästa år kommer jag att ha en perfekt vall att göra foder av.
Så i veckan kör Fredrik vårbruk. Jag försöker varva massor med kontorsjobb med hemmatid. Förbereder för hästarnas beteshage. Ska klippa gräs, baka kakor till helgens kalas och få på Årvar den där skon han hoppade ur. Rodda hemmalivet helt enkelt. Kan inte tänka mig ett bättre avslut på maj än dagarna jag har framför mig nu. Få beta av saker från listan på saker att göra i lagom takt. Allt känns redan så annorlunda.
 
Hoppas ni har det superhärligt i sommarvärmen. 
Vad maj bjuder oss på
Nu är det fredag igen. En vecka av en ljuvlig tjänsteresa till Dalarna. Fina dagar på kontoret. Fina kvällar hemma. Och fylla livet med saker som inte bara är guld och gröna skogar. Lite sjukhusbesök och elände. Så som livet kan vara. Men nu är det fredag. det är förändringens vindar som susar i träden här. Ett steg i rätt riktning. Jag är så luddig, men det är skillnad på att vara personlig och privat här i dagboken. 
 
Tänker att vi tar ett varv runt gården, kikar på hur en varm torsdagskväll i maj kan se ut;
Vår gård ser märklig ut på många ställen. I höstas hade vi en stor grävmaskin här som grävde ny trekammarbrunn, fiberbredband och jordvärme åt oss. Det hade jag nästan glömt bort fram tills snön tinade bort och all jord kom fram. Det är absolut inte synd om oss, vi lever och mår även utan gräsmatta.
Drömmen vilar nu. Vi har så mycket annat i livet som händer. Som skogsplantering och vårbruk. Det är skrot, sten och trädgårdsavfall i en salig röra här. 
Fredrik har varit sjuk i veckan. Börjar bli piggare och bästa medicinen mot prick allt är frisk luft och mjuka djur.
Jag älskar allt som har med hönsen att göra. Inte minst att plocka gyllene ägg från redena. 
Grannarna och arrende-bonden har redan sått in åkrarna runt oss. Vi har vårbruket kvar. Det är mycket nu, men än finns det tid. Tycker det blir så himla fint att våra marker tas omhand. Här är hästarnas utsikt.
Nyskodda Årvar hoppade ur en framsko just innan min tjänsteresa. Förstås. Hovslagaren har också haft mer än fullt upp, så hästarna har fått vara just hästar och spenderat mesta tiden i hagen. Det gör dem inte ont. Snart ska jag stängsla sommarbete åt dem. Så mycket ljuvligt vi har framför oss.
Och här har ni mig. Som känt mig aningens kantstött på senaste, det har varit ett projekt för mycket helt enkelt. Så glad och tacksam över allt fint jag har här i livet. Drömjobbet, snälla djur, en otrolig familj, den där fästmannen och backen. Min plats på jorden. När taxibilen rullade genom vår byaväg i Skråmträsk från flygplatsen så sa chauffören "Jag blir lycklig i lillhjärtat av att se hur glad du blir över att komma hem". Och precis så känns det. Så glad över min plats på denna jord.
 
Så nu tar vi helg. Lägger veckan bakom oss. Gör en sak i taget och njuter av allt det härliga maj bjuder oss på. Kram på er.