Hur sköter man om höns?

Publicerad 2018-03-21 07:01:56 i Hönsen på backen,

Våra höns, jag gillar dem så himla mycket! Jag har nu haft dem i två månader och de är liksom helt inkluderade i vardagslunket nu. Innan jag skaffade dem så hade jag så mycket mycket funderingar. Hur mycket tid tar hönsen? Hur mycket kostar det att skaffa höns? Hur mycket mat ska hönsen ha? Vad får jag mata hönsen med och inte? Så idag tänkte jag redogöra lite om hur jag sköter om hönsen en vanlig vecka!
Min rutin börjar egentligen på kvällen. Hönsen hoppar upp och sätter sig på sina sittpinnar när det är läggdags, det är när solen börjar gå ner och det börjar vara mörkt ute. Jag har en lampa inne i Hönshilton som går på timer från 06-21 just nu. När de har gått och lagt sig så hämtar jag äggen (om jag inte redan gjort på tidigare på aftonen), fyller nytt vatten i automaten och fyller på fodertråget med en skopa hönspellets. Vattenautomaten har jag hängt i en kedja så att den inte ska gå att välta. Då är allt klart för en ny dag i Hilton.
På morgonen så brukar jag oftast bara kolla till hönsen och lämna lite matrester, grönsaker eller burkmajs. Jag går dit kring sex-halv sju på morgonen och då är hälften kvar på pinnarna och hälften har börjat hitta lite frukost att äta. Medan jag är där kommer resten nedflygande, en efter en, och tar tacksamt emot det jag har med som götta till dem. Tuppen galer och kacklar på ett speciellt sätt när han märker att maten är god. På morgonen vill jag att mina rutiner går fortare än på kvällen, så efter jag kollat temperaturen i hönshilton (om värmelampan ska vara på eller inte) och lämnat lite gott till dem så går jag in och gör mig klar.
Slutligen så städar jag en gång i veckan till varannan vecka. Jag river bort plasten på bajsbrädan och stoppar i sopsäck, på med ny plast och ströt ut Stalosan som hjälper till att hålla ohyra borta. Skoppat ut spånet om de behövs, annars tar jag den värsta skiten och lägger på nytt spån. Fyller upp hö i rederna och en liten hög strax under som de gillar att sprätta runt i. Det är mycket enkelt att hålla undan, det går fort och hönsen blir så tacksamma för lite nytt spån att sprätta runt i.
 
Jag har varit förvånad över hur billiga i drift de är. Såklart kan man säkert skämma bort dem hur mycket som helst. Men på två månader har samma mängd spån jag använder till hästarna på mindre än en vecka gått åt. Höet de har fått är ungefär en av Fapriolas tre portioner/dag, så jämfört med mina fyrbenta är det ingenting. Fodret kostar lite, men blandar man ut med matrester så blir det bara win-win!
 
Svårare än så är det inte! Såklart kommer det behövas en ordentlig vårstädning och en höststädning innan Hilton ska stängas för vintern. Men i övrigt, mycket lättsamma och lättskötta djur! Och såklart lägger jag mer tid på gos och häng inne i Hilton. Tycker de är helfestliga djur!
 
Om du funderar på att skaffa - fundera inte mer, bara gör det!

Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Isabell, 26 år, Skråmträsk. Mellan sjön, byavägen och skogen ligger vår backe. Backen vi köpte 2015 som nu håller på att förvandlas till vårt drömboende. Här renoverar vi Drömmenhuset från 1864, bor i lilltorpet från 1909 och pysslar på med ekonomibyggnaderna - ladugården som blir till stall, logen, timmerboa och bagarstugan. Här bor vi, Fredrik och jag, tillsammans med mina två hästar Årvak och Fapriola, hönsen och tuppen Caesar samt katten Knut. Följ med på vår renoveringssaga!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela