Hur går det med renoveringen, riktigt?

Publicerad 2018-03-20 07:00:00 i Renovering - Drömmenhuset,

Det har nu gått 2,5 år sedan vi köpte vår backe.
 
Tiden går i sin egen takt, hela tiden framåt. Samtidigt känns det så självaklart, som att vi bott här för evigt. Det är härligt att ha hittat hem, och det är en fantastisk gård vi bor på. Men visst har det krävt sina prövningar och utmaningar. Vi funderade länge innan vi bestämde oss för att köra på med renoveringen, vi hade aldrig varit i närheten av att göra något liknande, hade ingen aning vart vi skulle börja eller hur planen framöver skulle se ut.
 
Så vi började med det, att planera. Vad är mest akut att åtgärda? Och sen då? Vi gjorde en tidsplan, inom sex år skulle vi vara klara för att flytta in. Vi båda är så glada att vi inte forcerat renoveringen, det har fått ta den tid det tar och besluten har fått växa fram. Hade vi renoverat som vi planerade från första början så hade vi bland annat rivit ut vedspisen i köket (fraktansvärd tanke idag), haft badrum längst in, längst bort i huset. Rumsfördelningen hade varit hur märklig som helst. Men mycket planeras precis likadant nu som då. Kalkväggen i vardagsrummet, stora skrivbordet med svarvade ben med utsikt mot baksidan av huset. Känslan i huset är precis densamma som vi ville få till då och vi vill få till nu. Men besluten om materialval, rumsfördelning och annat möblemang har fått växa fram.
 
Idag vet vi på ett ungefär hur precis allt ska se ut. Allt ifrån sovrum till toaletter till vart elen ska dras. Jag önskar att ni kunde virtuellt få gå runt i huset via mitt huvud, så ni får se hur fint det är.
 
Nästa steg i renoveringen är att dra el i hela huset. Det fanns någon enstaka utanpåliggande, tvinnad kabel förr, men nu blir det el i alla rum. Viss del av elen kommer vi att kunna styra med telefonen, bara en sån sak va. Parallellt kikar vi mer på våra eldstäder och härnest kommer provtryckning av kakelugnarna och vedspisen. Åh just det, rörmokaren börjar vara här för att dra klart vvs:en också. Mycket som händer nu.
 
Steget efter det blir att isolera golven och äntligen lägga igen dem med golvskivorna. Sedan blir det en sväng med golvvärmeslingor, väggskivor ska upp. Tak som ska restaureras eller spikas upp nya. En vägg ska bli till, en balk ska sättas upp på övervåningen. Glasverandan/entrén ska snickras ihop, med härliga fönster och förhoppningsvis en helt ljuvlig ytterdörr, inspirerad av den som sitter där nu. Panoramafönstret ska äntligen hamna där det hör hemma, men först måste vi såga upp en öppning och lyfta upp golvplanken vi ska ha i vardagsrummet.
 
 
Det är så mycket som hänger ihop med varandra, steg vi inte kan ta förrän steget innan är slutfört. Hantverkare som ska kopplas in i och med elektricitet, vatten/avlopp och skorstenar. Vi gör gärna saker själva men där lagen/magen/sunda förnuftet säger annat så betalar vi hellre en slant och får det ordentligt gjort.
 
Så det är mycket vi är glada över framöver. Så blir det vårbruk och skogsplantering på ägorna med. Jag är helt säker på att det kommer att bli ett helt ljuvligt år. På backen.
 
2,5 år in i renoveringen. Än så länge bråkar vi inte över den, vi lever mer i symbios med den. Vi älskar att pyssla på på gården. Jag sköter mycket runt om, speciellt vid tyngre arbeten i Drömmen, där jag helt inte orkar fysiskt. Det är precis som att vara projektledare med allt som ska samordnas och kollas upp. Och jag är så glad att få dela projektledarrollen med F. Vi är ett riktigt bra team och jag älskar varje minut vi får spendera tillsammans i Drömmen. För många är nog en sån här omfattande renovering ofta värsta tiden i ens liv. För oss är det hittills den absolut bästa. Vi bara njuter. Och passar på att vara sådär jobbigt kära mellan varven. Ja vi är nog inte riktigt kloka, men kul, det har vi i alla fall.
 
Några år har vi kvar, innan vi har satt sista spiken i huset. Och nästa steg är alltså elektricitet, vvs och sotare. Ett stort steg i rätt riktning. Ljuvligt.
 
...
 
Jag vet att jag är så dålig på att dela med mig och visa vad som händer i Drömmen. Återigen ska jag skärpa mig, jag lovar!!

Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Isabell, 26 år, Skråmträsk. Mellan sjön, byavägen och skogen ligger vår backe. Backen vi köpte 2015 som nu håller på att förvandlas till vårt drömboende. Här renoverar vi Drömmenhuset från 1864, bor i lilltorpet från 1909 och pysslar på med ekonomibyggnaderna - ladugården som blir till stall, logen, timmerboa och bagarstugan. Här bor vi, Fredrik och jag, tillsammans med mina två hästar Årvak och Fapriola, hönsen och tuppen Caesar samt katten Knut. Följ med på vår renoveringssaga!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela