Att få gosa med lammungar en helg

Publicerad 2018-03-19 09:00:00 i Lantliv,

I fredags när F åkte till jobbet (han börjar bra mycket tidigare än mig) så släppte han av mig hos svärfar och svärmor. Vi hade fått äran att vara ladugårdsvakt och det tackar man ju absolut inte nej till. Det är alltid ljuvliga dagar i ladugården. De hade stutar förr, alltså kastrerade tjurar. De levde världens bästa liv i lösdiften och stannade på gården i två år innan de blev till helt fantastiskt kött. Det kanske låter rått och hårt, men för mig är det världens mest naturliga ting. Väljer man att äta kött ska man ta ansvar och välja bra kött, från djur som fått rätt foder, mycket utevistelse och fått leva ett rättvist liv. Men för ca 2 år sedan började de ställa om till får istället och har nu en hel drös med tackor och baggar av rasen Oxford down och Texel.
 
De vuxna fåren utan lamm går på lösdrift året runt. På sommaren går baggen Olle med alla tackorna. Nu på vintern är den varma ladugårdsdelen inredd till ett bb. Det kryllar av lamm och sprängfyllda preggo-tackor. Helt ljuvligt att spendera någon timme där inne.
I fredags när jag öppnade ladugårdsdörren så möttes jag av denna och hens syskon. Jag trodde jag skulle svimma av av söthet. De hade inte ens hunnit torka ännu. Två helt fantastiska, friska, små varelser.
Och som det lilla miraklet det är ställer de sig upp direkt och börjar dia. Svansen vispar förnöjsamt runt.
Så fortskred helgen med en massa kli på lamm samt bärande av vatten och silage. Man märker inte förrän efteråt hur jobbigt det är, hur trött kroppen blir. På ett helt ljuvligt vis.
Den här sötnosen är socialast av alla. Står på bakbenen och vill bara bli kliad under hakan prick hela tiden. Gärna slicka på händerna, tugga lite på något finger och så. Så vansinnigt söt.

Liknande inlägg

Kommentarer

Postat av: Louise

Publicerad 2018-03-19 15:25:13

Åh, finns inte så mycket mysigare än lammgos. Fina bilder!

Svar: Håller med, det är ovärdeligt! Tack snälla <3
Isabell Lundberg

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Isabell, 26 år, Skråmträsk. Mellan sjön, byavägen och skogen ligger vår backe. Backen vi köpte 2015 som nu håller på att förvandlas till vårt drömboende. Här renoverar vi Drömmenhuset från 1864, bor i lilltorpet från 1909 och pysslar på med ekonomibyggnaderna - ladugården som blir till stall, logen, timmerboa och bagarstugan. Här bor vi, Fredrik och jag, tillsammans med mina två hästar Årvak och Fapriola, hönsen och tuppen Caesar samt katten Knut. Följ med på vår renoveringssaga!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela