Varför vi målade Drömmen vit!

Publicerad 2018-06-24 09:00:00 i Renovering - Drömmenhuset, Text från hjärtat,

Det här med att renovera gamla hus. Så fantastiskt - hade inte velat göra annolunda. Men en sak som förr gnagt mig över hjärtat var det faktum att många, många har åsiker om ens val, ens metoder och så gällande renoveringen. Nu tänker jag annorlunda än då. Känner mig tryggare att dela med mig om hur vi tänker och gör. För vi gör precis som vi vill. Vårt drömhem. Vår gemensamma dröm. Fredriks och min. Ingen annans.
Drömmen var en gång i tiden faluröd. När vi köpte loss stället 2015 så var ingen färg kvar. Ett hus som ser så himla charmigt ut en bit ifrån. Men närmare såg man, den dåliga panelen, hur en saknad plåt över ett fönster kunde förstöra timret. Hål i tegelpannorna. En södervittrad skorsten och en tjusig farstukvist som var genomrutten.
Drömmen har förr varit 1/3 större än vad den är idag, och har stått 90 grader åt andra hållet. Hade alltså ingången mitt emot ladugården, och gaveln där ingången är idag. Byggdes 1864, timrades ner kring 1909 och timrades upp igen 1911 (förmodligen klart 1913). Inga originalfönster kvar. Orgiginalpanelen överspikad. Dessa historier har gjort det lättare för oss att ändra på husets utseende. Plocka bort någon fönster. Bytt färg på det (!) och material på taket. Ja förändrignarna är många, men vi har alltid plockat med små detaljer från Drömmens tidigare utseende.
Så länge vi har varit tillsammans och drömt om hus, så har vi drömt om ett vitt sådant. Det är liksom vår gemensamma grej. Ett vitt hus på landet. När Drömmen inte längre hade någon färg, och än mindre sitt orininalutseende så var beslutet lättare att ta. När huset också saknade avlopp, el och all inredning såsom kök, så var det ännu lättare, så orört, som att ingen behövt tänka på planlösningen förr. Som att det stått och väntat på räddning.
Tro mig. Jag tycker också att Drömmen var supercharmig med faluröd färg. Farstukvisten är helt otrolig. Ja mycket på huset är så magiskt fint. Men det är inte vår Dröm.
... Så tillsammans har vi skapat det vi drömt om. Med små viskningar från förr. Vi har tagit tillbaka husets originalpanel. Med liggande panel, midja och sedan stående panel längst ner. Med ny färg, färgen vi valt. Sedan kommer en varmbonad entré att byggas där vindpappen syns idag. Med sadeltak. Så som vi drömt om och planerat.
 
Originaldörrarna kommer att plockas ner och återanvändas på ett eller annat vis. Och drömdrörrar, i ny kulör, men samma utförande (med bättre isolervärden och så) är beställd till i höst. Fönstren har ny tappning på spröjsen, originalen var flaggfönster - dessa en drömvariant. Fodren likaså. Vi bestämde tidigt, tidigt att just sådana foder ville vi ha. Tyckte de var det absolut finaste som fanns. Så enkla, men det händer något.
 
Summan av alltihopa - Drömmen är ju det, vår dröm. När huset förändrats så mycket under de 154 åren det funnits så tycker i alla fall jag att vi kan fortsätta med det i vår egna tappning. Så att vi som faktiskt bor här också trivs här och känner att fasiken, så bra det känns att lägga ner all tid och alla pengar och få till det precis som vi vill ha det.
 
En del säger att det var finare förr. Det är okej att tycka så. Men efter alla timmar och alla tusenlappar vi lagt ner så är det lite smått taskigt att uttrycka det till oss. För här skapar vi vårt hem. Ingenting för att stilla någon annans behov. Bara för oss, vi som lever livet här på backen. Så jag hoppas i fortsättningen, att tankarna om hur vi väljer saker faktiskt får stanna som en tanke. Glädjs istället med vår lycka, vår lycka över att få skapa vår gemensamma Dröm.
 
...
 
Tycker om er så mycket, är så glad att ni är med och hejar på oss i denna husresa!
 

Liknande inlägg

Kommentarer

Postat av: Wanderlust by Jona

Publicerad 2018-06-24 10:41:14

Åh, blev verkligen så fint! :D

Postat av: Lisa

Publicerad 2018-06-24 14:29:54

Fint och klokt skrivet.

Tycker väldigt mycket om ursprungs drömmens utseende, vilket inte betyder att nya drömmen objektivt sätt kommer att bli en riktig dröm.
Ja, d är alltid lätt att spela fotboll ifrån läktaren så att säga.
Finaste torparparet på trappen till ursprungsdrömnen dock. Vilket skönt par!

Svar: Åh vilka fina ord, tack snälla <3
Isabell Lundberg

Postat av: Malin

Publicerad 2018-06-24 22:46:37

Huset blir verkligen superfint! Jag tycker ni gör helt rätt i att följa era hjärtan med vad ni vill. Folk kommer alltid ha åsikter på det man gör, det kan man nog aldrig komma ifrån. Sedan tycker jag att folk kan behålla sina åsikter för sig själva om de inte har något positivt att komma med. Det är ni som ska bo där och det är ni som ska trivas, ingen annan! Lycka till i fortsättningen!

Svar: Tusen tack <3
Isabell Lundberg

Postat av: Miriam

Publicerad 2018-06-25 05:37:04

Och så räddar ni ju huset från förfall, hur många skulle orka det? Det finns så mycket åsikter om hur saker ’ska’ vara, men att följa sitt hjärta och göra sina egna val som du skriver är ju bäst. Visst farstukvisten är jättefin, men huset ser ju rätt trött och slitet ut också, bättre älskat tycker jag 😊

Svar: Åh tack snälla för dina fina ord. Precis vad jag behövde höra <3 Du är klok du!
Isabell Lundberg

Postat av: Karin B

Publicerad 2018-06-25 10:12:14

Jag tycker ni gjorde ett bra val med att måla det vitt!

Svar: Tack snälla du <3
Isabell Lundberg

Postat av: Nina

Publicerad 2018-07-02 08:58:25

Helt rätt! Det är ER Dröm och ingen annans :)
Era val, era beslut. Och dom besluten är dom bästa. Kommer bli superfint!

Svar: Tack snälla! Precis så är det ju!
Isabell Lundberg

Postat av: Sandra

Publicerad 2018-07-22 09:32:49

Er dröm, era val - hur svårt kan det va! Tyvärr finns det många vetipåare därute men försök stänga ute åsikts-bruset och låt det inte ta över er glädje och inspiration, er dröm! <3 Kör så det ryker och gör er grejj vettja! Ny läsare av bloggen och tycker huset är såååå fint! Keep up the good work xx

Svar: Tack för din jättefina kommentar! Så glad jag blir!
Isabell Lundberg

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Isabell, 26 år, Skråmträsk. Mellan sjön, byavägen och skogen ligger vår backe. Backen vi köpte 2015 som nu håller på att förvandlas till vårt drömboende. Här renoverar vi Drömmenhuset från 1864, bor i lilltorpet från 1909 och pysslar på med ekonomibyggnaderna - ladugården som blir till stall, logen, timmerboa och bagarstugan. Här bor vi, Fredrik och jag, tillsammans med mina två hästar Årvak och Fapriola, hönsen och tuppen Caesar samt katten Knut. Följ med på vår renoveringssaga!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela