Att odla potatis

Publicerad 2018-06-10 09:00:00 i Odlingar, trädgård & blommor,

I år har vi prioriterat bort att odla. Men potatis, det sätter vi ändå. Det är så enkelt och men får så himla mycket för det lilla jobbet man lägger ner. Så idag kör vi lite odla-potatis skola.
Vi fick gräva sönder hela vårt potatisland då jordvärmen grävdes i höstas. Istället hittade vi en ny plats - bredvid logen. Fredrik plöjde fyra rader med traktor.
Vanligtvis tar man fram potatisen i rumstemperatur till första maj och sedan är den groddad och redo att sättas till skolavslutningarna i juli. Men maj har ju som bekant varit tok-fin så vi passade på att sätta en-två veckor tidigare än vanligt.
I år har vi två olika sorters potatis. All potatis vi satte förra året (vi fick en brakstor skörd!) blev förstörd, den frös över en natt i stallet... Istället har vi fått ett gäng av svärföräldrarna och ett gäng från Linnea, en mycket snäll tjej från grannbyn. Hon fick hästskit och gammalt ensilage från oss - och vi fick färdiggroddad potatis av henne. Perfekt byte!
Så pytsar man ut potatisen med ungefär fyrtio centimeters mellanrum. Tre rader tyckte vi var lämpligt åt oss två. Sedan krattar man över jord och inväntar att blasten kommer upp innan man kör nästa steg. 
 
Det går lika bra att sätta potatis i en hink, i en pallkrage eller som mina föräldrar - i en lövhög. Principen är samma, gräv ner, täck över en skvätt jord och invänta blasten. Kan knappt förstå att det är juni med allt vad det innebär.

Liknande inlägg

Kommentarer

Postat av: Natalie

Publicerad 2018-06-10 18:04:06

Vilket bra inlägg du! Jag är så peppad på att börja odla saker hemma hos oss, potatis bland annat. Men det får nog vänta till nästa år... :)

Svar: Ja det är bra att göra en sak i taget :) Tänk när ens projekt kommer till att göra iordning odlingstäppa och måla pallkragar, så fantastiskt kul det ska bli ;) Men först husbygge och några potatisknölar, det är lämpligt :) Kram på dig!
Isabell Lundberg

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Isabell, 26 år, Skråmträsk. Mellan sjön, byavägen och skogen ligger vår backe. Backen vi köpte 2015 som nu håller på att förvandlas till vårt drömboende. Här renoverar vi Drömmenhuset från 1864, bor i lilltorpet från 1909 och pysslar på med ekonomibyggnaderna - ladugården som blir till stall, logen, timmerboa och bagarstugan. Här bor vi, Fredrik och jag, tillsammans med mina två hästar Årvak och Fapriola, hönsen och tuppen Caesar samt katten Knut. Följ med på vår renoveringssaga!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela