Vad sysslar vi med i Drömmen?

Dagarna rusar fram och F gör ett jättejobb i drömmen. Det händer så mycket att jag helt sonika bara fåt rätt och slätt skriva en lista med vad som händer just nu.
 
 
  • Nedervåningen
Just nu är det nedervåningen som får all fokus. Vi har beslutat oss för att flytta in på nedervåningen första och därefter göra klart övervåningen. Det känns bra. Alla väggar är reglade på nedervåningen, ni som har gamla timmarhus kan nog intyga på att de inte alltid är helt raka. Nu skiljer det bara fyra små centimeter mellan knutarna på vårt hus, men ändå, helt rakt är det inte. Ibland har han fått lägga små kilar/träbitar bakom reglarna och få allt i våg. Ett långsamt projekt som man får tillbaka om man är noggrann i grundarbetet. Nu när F börjat sätta skivor överallt så går det som hejsan. Reglarna sitter liksom rätt. Nu ser man klart och tydligt hur rummen kommer att hamna och det blir så bra tycker jag.
  • Kök
Vi har varit på en träff och ritat kök hos köksplanerare. Vi fick ritningarna i veckan och de var så fina! Tycker att köksplaneraren fångade på pricken vad vi är ute efter. Så klassiskt och fint. Innan dess hade jag gjort en enkel ritning i paint och skickat till ett hyfsat lokalt snickeri för att på "vinst och förlust" se vad de kan ådstakomma på samma yta. Tycker det är bra att jämföra utförande, lösningar och priser. Vi har definitift bestämt oss för att ha träkök. Elen till kyl, krys, ugn/häll och diskmaskin är dragen. I övrigt är vi fortfarande öppna för förslag och lösningar från köksleverantörerna. Detta rum känns som det absolut roligaste att få göra !
  • Tvättstuga
Tvättstugan är först ut på tur när hantverkarna kommer vid årsskiftet. Här kommer värmepumpen att stå så det är prio absolut nr 1. Förra helgen borrades stora hål för ventilationen, blir fuktstyrda "pax-fläktar" från toa och tvättstuga ut på baksidan. Inte alls 1800-tal men himmelskt praktiskt. Vi har fått hem klinkret till tvättstugan, grått fyrkantigt. Kommer bli vansinnigt bra tror jag.
  • Toalett
Även här har kaklet och klinkret kommit. Tyvärr var klinkret inte alls tjusigt, flammigt och dant. Så det ska reklameras. Här har F valt det ljuvaste svarta marmorgolvet. Vita väggar. I heögen snubblade vi över en kommod vi gillar med. Duschväggarna kommer landa på gården vilken dag som helst. Det är helt galet, att detta händer. På toaletten blir allt vägghängt för att slippa sprucken målarfärg och så. Hur som helst fanns ingen toalett på 1800-talet så tidsenliga kommer vi inte vara ändå. Men tjusigt blir det. På vår lantlivs-spa-toalett.
 
  • Elen
Det dras slang härs och tvärs i huset nu. Pappa min är ihärdig och vi får konsult-hjälp av en kär elektrikersläkting. När allt ska kopplas ihop så anlitar vi en firma för det, förstås. Men slangen, den drar vi själva. Vi bestämmer uttag, fläktar och lamputtag just nu. Det är svårt och varje gång vi tar fram elritningen så vill man ändra något. Eller så uppstår frågor, "Hur tänkte vi här??". Vår el kommer till hälften att vara app-styrd (fönsterlampor och farstukvistens beslysning) så det går att trixa med skymnainsljus och så. Kommer bli något helt annat än lilltorpet med andra ord.
 
Så det är vad vi (mest F!!) sysslar med just nu. En herrans massa renovering och roddande. Galant, går det!
1 kommentar
Renoverare

Hej från en annan som ska till att renovera gammalt trähus!
Så roligt att följa er renoveringsresa! Nu till min fråga. Du skriver att ni kommer ha allt vägghängt i badrummet för att slippa sprucken målarfärg. Hur hänger det ihop? 😊 är det nåt specifikt för att det är timrat? Vi är bara i planeringsstadiet än så det är så värdefullt att suga åt sig tips här å var 😊

Svar: Hej på dig och så KUL att du ska till att renovera - så mycket kul du har framför dig :D!
Nej nej det är bara vår smaksak, att vatten som blir liggande t.ex. på golvet sugs upp av möblerna och då spricker målarfärgen längst ner. Det slipper man helt om man har vägghängda möbler. Eller så kan man möblera så att inget vatten når kommod, skåpar osv! Det är ingen "allmän" rekommendation utan bara vårt tycke och smak (och lite lathet att skrapa bort allt vatten haha). På vår toalett vi har nu har den lilla trämöbeln vi har där spruckit riktigt rejält för att den stått fuktigt till :)
Isabell Lundberg