Julpyntad backe och söndagslunk

Publicerad 2018-12-17 09:00:00 i Jul på backen, Lantliv,

Det var söndagsmorgon och jag tassade upp först i lilla familjen. Fredrik och Knut sov vidare medan jag sörplade varm choklad och åt skinkmacka. Sedan drog jag på stora overallen, F's stora skoterskor, fodrade mössan och begav mig ut i kallgraderna. I lördags var det minus tjugotvå, denna söndag bjöd på tretton härliga grader - vilken skillnad. Jag hade så mycket skaparlust och energi denna morgon, visste inte vart jag skulle börja!
Så jag gjorde alla måsten först. Släppte ut hästarna, gav hönsen mat och satte motorvärmare i bilen (allt som sker under midjehöjd är numera ett projekt i sig). Drog fram fläkt och tinade vattenledning i stallet (stor suck på det), mockade (fick hacka loss kakor av kiss, livet i kallstall) och fyllde isolerade vattenbaljan med hink efter hink med vatten. Jag flåsar och stånkar - men jag gör det fortfarande alldeles själv. Tacksam att få ha min kropp i ordning.
Sen rafsade jag fram granriset jag och Fapriola hämtade hem förra helgen. knytte någon sorts gran-kärve av delar av det. Hästarna fick en gran att tugga på, hönsen likaså. Måste bara tillägga att vi förstås hämtade granriset i vår egna skog, inga julgranstjyvar här inte!
Så enkelt och snyggt tycker jag. Det behöver inte vara mer än såhär. I år har jag pyntat sparsamt överallt, ingen stress över det. Grov tråd runt granriset och se till att ha en ögla på baksidan av krärven så den kan hänga på en spik. Lätt som en plätt.
Satte en i ingången till hönshilton med.
Tillsammans med en ljusslinga blev det riktigt mysigt kring hönshuset. Älskar att vara hemma denna tid på året och bara insupa allt mys överallt. Sedan satt jag inne hos hönsen länge, länge. Ville se så att gänget var snälla med Gottfrida och så håller jag på att välja ut vem av tupparna som ska få bo kvar med oss på backen. Jag har en favorit och F en annan. Ett lite småjobbigt beslut då alla tre är så vackra, sociala, snälla och fina. Önskar att två av dem får nya, fina hem så vi slipper tuppslakt. Min favorittupp kröp upp i knäet på mig och somnade, åh.
Så hann de ut en sväng också. Småtupparna är så himla fashinerade av snön. Gräver och pickar och funderar. Hönan Chatrine och Gottfrida stannade kvar inne i värmen, men resten tog sig en repa ut.
Lilltorpet fick sig en adventsgran i krog och den dragiga dörren en kärve i mindre format.
Sedan passade jag på att göra lite fint hos hönsen. Fylla på foderlådan med krossad ekologisk havre vi själva odlat, djupandas frisk decemberluft och fylla på fågelmat i fågelbordet.
 
Älskar att ha tid att pyssla på hemma. Och ha en kropp pigg nog att göra allt detta i en rasande fart. Sedan blev det julfika hos vänner och julbord med delar av min familj i byns mysiga café. Så fasligt härlig söndag. Hästarna har varit ute med sina medryttare och vi har städrejsat så att till och med lilltorpet känns redo för allt mys som komma skall inför jul. Så glad för livet just nu.
 
Nu kör vi måndag - den sista innan jul!

Liknande inlägg

Kommentarer

Postat av: Linnéa

Publicerad 2018-12-17 21:06:12

Men åh, så mysiga bilder! På hur stor markyta odlar ni havre? Kram till dig!

Postat av: Linnéa

Publicerad 2018-12-17 21:06:26

Men åh, så mysiga bilder! På hur stor markyta odlar ni havre? Kram till dig!

Svar: Vi har odlat ny vall så att hästarna ska få bra bete några år framöver och som skyddsgröda sådde vi havre, så det blev 3 hektar :)
Isabell Lundberg

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Isabell, 26 år, Skråmträsk. Mellan sjön, byavägen och skogen ligger vår backe. Backen vi köpte 2015 som nu håller på att förvandlas till vårt drömboende. Här renoverar vi Drömmenhuset från 1864, bor i lilltorpet från 1909 och pysslar på med ekonomibyggnaderna - ladugården som blir till stall, logen, timmerboa och bagarstugan. Här bor vi, Fredrik och jag, tillsammans med mina två hästar Årvak och Fapriola, hönsen och tuppen Caesar samt katten Knut. Följ med på vår renoveringssaga!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela