Drömmens farstu är (nästan) klar!

Åh vad jag har velat skriva detta inlägg länge, länge. Nu är det alltså dags, att visa vår fina farstukvist. HÄR kan du kika på lite före-bilder. Och jag måste i nästa andetag säga att ja - jag älskar också ursprungsfarstun. Med den gulliga snickarglädjen. Med kuverttaket. Den var fantastiskt fin. Och helt genomrutten, totalt livsfarlig att vistas på. Vi behövde mer utrymme, vi har levt utan hall nu i sju år och längtan efter en ordentlig, praktisk hall har varit så enorm. Så vi bestämde oss för att göra vår drömmars farstu. En varm en, design ala Isabell och Fredrik. Och vi är så fantastiskt nöjda - och det är huvudsaken. Vi som faktiskt ska bo här en dag. Förra vintern och våren satt vi och skissade och skissade och ritade planlösningar hit och dit. Resultatet? Ja det kommer här nedan.
 
.. och justdet!! Nu när året snart är slut så hade Spotify sammanställt vilken musik vi lyssnat mest på under 2018. På solklar förstaplats kom denna låt, som Fredrik spelade varje gång han byggde. 39 spelade timmar på samma låt. Så jag tycker att ni slår igång och lyssnar på den till. Den hör liksom i ihop med farstun...
 
 
Semesterns bygge hade vi bestämt. Så i juni gapade hålet i huset fortfarande mot oss.
Vi satte bara panel till dit farstun skulle gå. Vi bestämde tidigt, tidigt att en inbyggd, varm hall/farstu ville vi ha. Grunden som är framför huset är gamla farstuns som vi gjöt igen när ändå betongbilen var och fyllde stallgolvet. Bara som förstärkning liksom. Sedan bestämde vi tidigt att nya farstun skulle bli lite större än den gamla, så måtten var i stort sett bestämda när vi började med farstun. 
Det var semestertider och jag mådde så, så illa. Lilla tickande chasewnöten i min mage gjorde sig påmind typ hela tiden. Så Fredrik satte igång att regla. Borrade ner balkskor i betongen och började få till någon sorts trossbotten.
Jag skriver att "vi" byggde farstukvisten men det är ju en stor lögn. Detta är Fredriks bygge, fullt ut. Jag har målat några skvättar färg och varit med i utformningen och stökat runt bygget. Men skruv för skruv har F satt. Värdefull hjälp av våra nära och kära (speciellt av våra pappor!<3). Men jag tänker inte ta det ifrån min Fredrik, han har varit så fantastiskt duktig. Men vi funkar ju som ett team allihopa och jag har varit flitig med vätska, fika, mat och tvingade vilodagar. Livets varmaste sommar tror jag bestämt, å vilket sjå att bygga i solväggen alltså.
Minns hur sjukt det kändes, att faktiskt se storleken på farstun. Här var den i princiip klar i mitt huvud, solklart ju?!
Någon dag senare satt takbalkarna där de skulle. Bilden är tagen 23.56 och ljuset är helt fantastiskt. Minns hur F och svärfar sa att "innan dagen är slut, så ska bakbalkarna vara på plats" och så blev det.
Det var minst sagt svårt att bestämma takvinkel, takutstick och sånt. Det har vi freestylat lite och bestämt eftersom.
Vi har byggt det mesta i limträ. Rejält virke.
Någon dag senare var det reglat för fönster, dörr och takåsarna låg på plats. Vi hade kört två bilar ner till Umeå (22 mil ToR) för att hämta hem typ 800 kg kantsten vi fyndat på blocket. Vi hade tänkt köra från en lokal firma men hade inte tid att invänta öppning efter semestern. Helt perfekt blev det, med blocketfyndande kantstenen! Den trippen blev ett äventyr i sig. Hem var vi något överlastade (fulla flaket på flakbilen + fulla lånade släpen) så vi puttrade hem i 50 km/h. Så lyckliga, i varsin bil, över vårt fynd.
Vi köpte hem en hög med stenmjöl som fick bli någon sorts början på att ställa kantstenen på. Kantstenen är bara dekoration och har ingen bärande funtkion i bygget. Vi bestämde oss för att få plats med garderober längst in i farstun och utifrån det måttade vi till hur stora fönstren skulle vara. Tak och fönster beställde vi på Nolia, en mässa här i Norrland för hus och hem.
Sedan började den kritiska tiden, augusti, när vi fick fuktsäkra hela bygget. Såg otroligt hemligthetsfullt ut.
Min pappa kapade panel i parti och minut. Enligt kapnota, som han alltid gör noggrant innan. Mamma och jag hade målat och målat i värmen för att hinna få klart panelen. Även min ena syster och svärmor drog några penseldrag. När man kräks och mår illa så är det guld värt med all hjälp som går att få! Alla penseldrag räknas!
Och se - här var stenfoten på plats! Och övre delen av panelen.Jag kom hem från jobbet och tjopp, tjopp var det gjort.
Vi bestämde vad vi ville ha för belysning på bygget. Lite nytt, lite gammaldags har vi resonerat. I takfoten blir det spottar.
Förberett med "spot-koppar" vi handlat på Biltema (tips!) och centrerat ovanför dörren ville jag ha samma gammaldags stallampor som vi har på ladugården. De kommer från Clas Ohlsson (prisvärt tips!)
Så blev det september och allt var klart inför takläggning och fönstersättning. Riktigt trixigt att fuktsäkra, tur vi hade vädret med oss under hela byggtiden.
Tycker att vi fått till storleken så bra, det ser liksom proportioneligt ut till huset. Älskar det och det generösa takutsprånget vi valde att ha.
Jag balanserade fram och tillbaka på stegarna för att måla balkarna och F la tak. Vi fick hälp med anslutningen mot väggen av F's systers sambo. Fantastiskt att ha så många kunniga runt om sig. Här var också stallampan på plats, så mycket glädje jag känt när jag rullat upp för backen denna mörka höst och mötts av ljus farstu!
 
Vi bestämde oss någonstans under hösten att vi inte vågade sätta in våra specialbeställda drömdörrar när vi ska ha hantverkare i huset. Absolut inget illa menat, men vi vill att de ska kunna springa in och ut ur huset obehindrat. Så min fantastiska pappa snickare ihop en isolerad byggdörr så länge. Alltså. Bara sådär, en fullständigt funktionsduglig, stor byggdörr som underlättar så mycket för oss. Då hann jag måla drömdörrar i lugn och ro, och ställa dem på logen i väntan på sommar.
Taket valde vi precis likadant som vi har på huset. Enkupigt plegel från Kami. Så fint.
Och när oktober kom var fönstren insatta. Det gick som hejsan. Fönsterfodren också. Det börjar kännas mer och mer som ett färdigt hus och ett hem. På insidan blir det inbyggda garderober, sittbänkar och klinkergolv. Öppet till nock med en härlig takhöjd och massor med ljusgrå pärlspont. Drömhall va?
Vi valde samma förtjusande spröjs som resterande fönster. Åh vad jag ska ha pellisar i fönstersmygarna framöver.
Ser ni så fint stenfoten går ihop med den 154 år gamla stenfoten på huset ? Vilket hantverk.
Så blev det november och midjeplåtarna kom på plats. Vi fnulade ett tag på vilket håll underspikningen på takfoten skulle gå. Men kom fram till att detta blev snyggast. Med synliga balkar.
Å rätt som det var fanns knutbrädor på farstun med och den ser helt klart ut från vissa vinklar. Så kär i denna vy.
Så kom december och mörkret på riktigt. Blir så glad av denna syn. En upplyst farstu. Byggd med kärlek.
Alltihopa blev ju så mycket bättre än jag planerat i huvudet, är så vansinnigt nöjd.
Nästa år fotar vi Drömmen med umgragröna drömdörrar med mässingbeslag. Kanske en julekrans också?
Men nu är vi i stort sett i hamn. en drömfin, egenbyggd farstu. Saknas gör drömdörren och trappen, "bron" upp till dörren. Men det är ju småpotatis i jämförelse med vad vi hittills gjort. Tänk att vi närmar oss - en helt färdig Drömutsida.
1 kommentar
Åsa

Så himla fint ♥ Vilket arbete ni gör gör! Men så väl värt det! Önskar er en God Jul Och Ett Gott Nytt År där i er dröm ♥

Svar: Tusen tack fina du, önskar dig detsamma - Att julen varit ljuv och att nya året blir precis som du önskar - kram!
Isabell Lundberg