Þingvellir & Úthlid

Publicerad 2018-04-29 00:17:44 i Resor - Island 2018,

Torsdag hann jag mellanlanda hemma. Åka taxi hem från flygplatsen, krypa upp i kökssoffan med Knut vid min sida och jobba några timmar hemifrån. Sedan tog jag semester, slänger av dator, jobbtelefon och packade bort allt jobbrelaterat. Packade upp resväskan, packade den lika fort igen. Stickade tröjor, underställ, regnkappan och kamerautrustning. Hann mysa med alla djuren hemma. Sedan blev det kväll, natt och slutligen morgon. Morgonen vi skulle åka på semester till Island.
 
Jag har liksom alltid velat åka hit. Så när tillfället gavs tog jag chansen. Packade in mamma, pappa och Fredrik i ett flygplan och korsade delar av atlanten. Så landade vi på Keflavik. Kommande dagarna får ni följa med på vår roadtrip på mina drömmars land, Island.
Vi hoppade på en shuttlebus som tog oss till hyrbilen. Packade in väskor i bagageutrymmet och började rulla. Flera mil i bil, förbi Reykjavik, förbi berg, dalar och vidder.
Jag längtar alltid, alltid hem när jag åker bort. Men redan efter någon timme så kände jag att jo, här är en märklig känsla av hemma. Hit kommer jag att återvända, igen och igen.
Ganska fort hade vi passerat bebyggelsen och kom hit. Till sjön Þingvallavatn.
Sjön låg nästan spegelblank. Hela gänget tappade nästan andan av vackerheten över det hela.
Fästmannen var med. I loppad Fjällräven och smilegropar från en annan dimension.
Min älskade pappa, som tagen ur en reklam för Ford. Vilken frihet att hyra bil. Rekommenderar starkt.
Så gjorde vi första planerade stoppet. Þingvellir, en nationalpark där kontinentalplattorna där eurasiska och nordamerikanska kontenintalplattorna möts. Här hölls också Islands första ting där lagar beslutades.
Naturen - så makalös vacker.
Vi valde rutten ner mot den lilla kyrkan.
Träffade några vänner på vägen. 
Þingvallakirkja. Så oerhört alltihop. 
Sedan förflyttade vi oss mot nästa sevärdhet, bara ett stenkast bort. Alltihopa så himla turist- och människovänligt. Lite snopet, men också skönt på något vis.
Jag bara njöt, av vyer, frisk luft och få kvalitetstid med människor jag tycker om.
Så kom vi hit - till Öxarárfoss. Ett vattenfall så vackert så. Här är min fina mamma.
Naturens krafter.
Sedan packade vi in oss i bilen och siktade mot kvällens boende. En stuga uppe i Úthlid. Också det, så makalöst vacker bygd. Vi åt lokal mat. Lammfärsköttbullar, torkat/rökt lammkött, tunnbröd med smör och lammkött, gröna ärtor och fermenterad haj vi sköljde ner med brännvin från Island. Just hajen var nog det vidrigaste jag någonsin ätit. Men allt annat, en hit. Ägarinnan av stugbyn berättade att öl inte var tilltåtet på island förrän 1989, men numera finns massor med lokala bryggerier.
 
Sedan bytte vi om till baddräkt och badbyxor, kröt ihop i jacuzzin med utsikt över berg och dalar. Och sov, det gjorde jag så gott, så gott efter hela alltet.
... Sedan vaknade vi upp här. Till blå himmel och klar luft.
En stuga hos Úthlid Cottages. Med makalös utsikt åt alla håll. Så packade vi in oss i vår Ford och åkte vidare mot nya Islandsäventyr.
 
Jag är så glad att vara här. Vill visa er allt och lite till.

Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Isabell, 26 år, Skråmträsk. Mellan sjön, byavägen och skogen ligger vår backe. Backen vi köpte 2015 som nu håller på att förvandlas till vårt drömboende. Här renoverar vi Drömmenhuset från 1864, bor i lilltorpet från 1909 och pysslar på med ekonomibyggnaderna - ladugården som blir till stall, logen, timmerboa och bagarstugan. Här bor vi, Fredrik och jag, tillsammans med mina två hästar Årvak och Fapriola, hönsen och tuppen Caesar samt katten Knut. Följ med på vår renoveringssaga!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela