Geysir, Gullfoss & en ny kärlek

Vi körde ungefär en mil från vårt boende på Úthlid Cottages till ett ställe där det pyste och bubblade ur marken...
... Nämligen till Geysir. Vi var ute tidigt och kom därför innan den värsta turistvågen. Det är några dagar innan säsongen öppnar också ändå så kan det bli ruskigt mycket folk på dessa attraktioner. Vi hade så tur, både med väder, vind och lite folk runt oss.
Geysir har blivit mer eller mindre inaktiv för att folk kastat mynt och skräp (!) i hålet. Jag ger upp hoppet på mänsklignheten när jag hör sådana saker. Usch alltså.
Men Stokkur var fortfarande aktiv och riktigt, riktigt mäktig. Mellan de riktigt häftiga spruten så var det några mindre sprut med. Mäktigt, alltihopa.
<3 
Sedan värmde vi oss inne på caféet på anda sidan gatan. Otroligt fint intrett. Och sedan rullade bilen vidare..
.. Till sista stoppet på The Golden Circle. Gullfoss, ett 32 m högt vattenfall (11 m + 21 m). Även här - så mäkigt.
Vilka krafter. Detta vattenfall höll på att bli ett vattenkraftverk under 20-talet men Sigríður Tómasdóttir från en gård i närheten kämpade för att bevara Gullfoss. Hon använde alla sina pengar i rättsprocessen mot exploateringsföretaget, hon hotade till och med att hoppa ner i vattenfallet om dammen skulle bli av. Tómasdóttir förlorade fallet men företaget tjorvade med avgifterna för arrendet och vattenfallet fick leva vidare, orört. Gullfoss förvärvades inom hennes familj innan det slutligen såldes till den isländska staten och blev så småningom naturreservat. Fint.
 
Så, så, så vackert.
Det är så härligt att checka av drömmar. Gullfoss, check!
.. och få ha med sig han den här. Check.
Hjärtat gör lite ont av vackerheten. Så packade vi oss iväg, mil efter mil.
Dikesrekvisita helt i min smak.
Runt var och varannan kurva. Äsch bara.
Vidder som tagna ur en dröm.
Vi hade blivit tipsade om en fin avstickare från en kvinna i Úthlid. Där det var dags att vända så träffade jag på dessa tre. Och kärlek vid första ögonkastet, ja, det existerar.
Blev helt förälskad i denna rödskäck. Måste börja spara till en egen islandshäst.
Fick motvilligt åka därifrån. Åh fy, den där pannluggen glömmer jag inte i första taget.
... och trots att han säger "NEJ" till fler djur så såg jag allt lite kärlek spira där emellan med. Och imorgon ska vi rida islandshäst, jag hoppas han blir såld på det. Det återstår att se.