Hótel Lækur
Efter The Golden Circle blev vi nästan ensamma på vägarna. Så skönt.
Vi stannade i Flúðir och handlade picknick. Kall korv, salami, bröd, mjukost och läsk. En salig blandning. Så slog vi oss ner någonstans på den isländska landsbygden och åt.
När vi kört klart för dagen hade vi passerat samhället Hella också. Svängt av på en grusväg och kommit hit, till Hótel Lækur. Det var så bra boende, så det tycker jag förtjänar ett eget inlägg.
Här bor vi alltså. Bland hästar, får, höns, hundar, jacuzzi och vulkaner. Makalöst. Vårt dyraste boende på resan, men det var det värt.
Det är så hemtrevligt med höns. Blir så genuint glad av dem.
Träffade en hund som lever livet här på farmen. Rullar i hästskit, sitter i gästernas knä och håller stenkoll på hönsen. Hela familjen har gosat denna och den andra hunden sönder och samman ikväll.
Hönshuset, så gulligt.
... och middagen, så himla god. Lagad med lokala råvaor (förutom riset då). Med isländsk öl och sedan varm äppelkaka till efterrätt.
En strandskata som strosar förbi. Hekla tornar upp sig bakom hotellet. Vi badar jacuzzi, sitter i solväggen och bara njuter. Denna semester alltså. Superlativen tar inte slut.
Geysir, Gullfoss & en ny kärlek
Vi körde ungefär en mil från vårt boende på Úthlid Cottages till ett ställe där det pyste och bubblade ur marken...
... Nämligen till Geysir. Vi var ute tidigt och kom därför innan den värsta turistvågen. Det är några dagar innan säsongen öppnar också ändå så kan det bli ruskigt mycket folk på dessa attraktioner. Vi hade så tur, både med väder, vind och lite folk runt oss.
Geysir har blivit mer eller mindre inaktiv för att folk kastat mynt och skräp (!) i hålet. Jag ger upp hoppet på mänsklignheten när jag hör sådana saker. Usch alltså.
Men Stokkur var fortfarande aktiv och riktigt, riktigt mäktig. Mellan de riktigt häftiga spruten så var det några mindre sprut med. Mäktigt, alltihopa.
<3 
Sedan värmde vi oss inne på caféet på anda sidan gatan. Otroligt fint intrett. Och sedan rullade bilen vidare..
.. Till sista stoppet på The Golden Circle. Gullfoss, ett 32 m högt vattenfall (11 m + 21 m). Även här - så mäkigt.
Vilka krafter. Detta vattenfall höll på att bli ett vattenkraftverk under 20-talet men Sigríður Tómasdóttir från en gård i närheten kämpade för att bevara Gullfoss. Hon använde alla sina pengar i rättsprocessen mot exploateringsföretaget, hon hotade till och med att hoppa ner i vattenfallet om dammen skulle bli av. Tómasdóttir förlorade fallet men företaget tjorvade med avgifterna för arrendet och vattenfallet fick leva vidare, orört. Gullfoss förvärvades inom hennes familj innan det slutligen såldes till den isländska staten och blev så småningom naturreservat. Fint.
 
Så, så, så vackert.
Det är så härligt att checka av drömmar. Gullfoss, check!
.. och få ha med sig han den här. Check.
Hjärtat gör lite ont av vackerheten. Så packade vi oss iväg, mil efter mil.
Dikesrekvisita helt i min smak.
Runt var och varannan kurva. Äsch bara.
Vidder som tagna ur en dröm.
Vi hade blivit tipsade om en fin avstickare från en kvinna i Úthlid. Där det var dags att vända så träffade jag på dessa tre. Och kärlek vid första ögonkastet, ja, det existerar.
Blev helt förälskad i denna rödskäck. Måste börja spara till en egen islandshäst.
Fick motvilligt åka därifrån. Åh fy, den där pannluggen glömmer jag inte i första taget.
... och trots att han säger "NEJ" till fler djur så såg jag allt lite kärlek spira där emellan med. Och imorgon ska vi rida islandshäst, jag hoppas han blir såld på det. Det återstår att se.
Þingvellir & Úthlid
Torsdag hann jag mellanlanda hemma. Åka taxi hem från flygplatsen, krypa upp i kökssoffan med Knut vid min sida och jobba några timmar hemifrån. Sedan tog jag semester, slänger av dator, jobbtelefon och packade bort allt jobbrelaterat. Packade upp resväskan, packade den lika fort igen. Stickade tröjor, underställ, regnkappan och kamerautrustning. Hann mysa med alla djuren hemma. Sedan blev det kväll, natt och slutligen morgon. Morgonen vi skulle åka på semester till Island.
 
Jag har liksom alltid velat åka hit. Så när tillfället gavs tog jag chansen. Packade in mamma, pappa och Fredrik i ett flygplan och korsade delar av atlanten. Så landade vi på Keflavik. Kommande dagarna får ni följa med på vår roadtrip på mina drömmars land, Island.
Vi hoppade på en shuttlebus som tog oss till hyrbilen. Packade in väskor i bagageutrymmet och började rulla. Flera mil i bil, förbi Reykjavik, förbi berg, dalar och vidder.
Jag längtar alltid, alltid hem när jag åker bort. Men redan efter någon timme så kände jag att jo, här är en märklig känsla av hemma. Hit kommer jag att återvända, igen och igen.
Ganska fort hade vi passerat bebyggelsen och kom hit. Till sjön Þingvallavatn.
Sjön låg nästan spegelblank. Hela gänget tappade nästan andan av vackerheten över det hela.
Fästmannen var med. I loppad Fjällräven och smilegropar från en annan dimension.
Min älskade pappa, som tagen ur en reklam för Ford. Vilken frihet att hyra bil. Rekommenderar starkt.
Så gjorde vi första planerade stoppet. Þingvellir, en nationalpark där kontinentalplattorna där eurasiska och nordamerikanska kontenintalplattorna möts. Här hölls också Islands första ting där lagar beslutades.
Naturen - så makalös vacker.
Vi valde rutten ner mot den lilla kyrkan.
Träffade några vänner på vägen. 
Þingvallakirkja. Så oerhört alltihop. 
Sedan förflyttade vi oss mot nästa sevärdhet, bara ett stenkast bort. Alltihopa så himla turist- och människovänligt. Lite snopet, men också skönt på något vis.
Jag bara njöt, av vyer, frisk luft och få kvalitetstid med människor jag tycker om.
Så kom vi hit - till Öxarárfoss. Ett vattenfall så vackert så. Här är min fina mamma.
Naturens krafter.
Sedan packade vi in oss i bilen och siktade mot kvällens boende. En stuga uppe i Úthlid. Också det, så makalöst vacker bygd. Vi åt lokal mat. Lammfärsköttbullar, torkat/rökt lammkött, tunnbröd med smör och lammkött, gröna ärtor och fermenterad haj vi sköljde ner med brännvin från Island. Just hajen var nog det vidrigaste jag någonsin ätit. Men allt annat, en hit. Ägarinnan av stugbyn berättade att öl inte var tilltåtet på island förrän 1989, men numera finns massor med lokala bryggerier.
 
Sedan bytte vi om till baddräkt och badbyxor, kröt ihop i jacuzzin med utsikt över berg och dalar. Och sov, det gjorde jag så gott, så gott efter hela alltet.
... Sedan vaknade vi upp här. Till blå himmel och klar luft.
En stuga hos Úthlid Cottages. Med makalös utsikt åt alla håll. Så packade vi in oss i vår Ford och åkte vidare mot nya Islandsäventyr.
 
Jag är så glad att vara här. Vill visa er allt och lite till.