Renovering 2017 - Sadelkammare & Ny stalldörr
Vi började att renover stallet redan 2014, innan vi köpte gården. Jag hade fått tillåtelse av gårdens ägare att ha få använda ladugården som stall och bygga en hage. Det vi gjorde först var att städa ur stallet och bygga två boxar. Sedan gjorde vi detta 2015 och detta 2016. Så nu har stallet fungerat riktigt bra. Men suget att känna sig helt KLAR med någon del av gården har smugit sig på och nu när vi ligger bra till med huset har vi tagit tag i lite stallrenovering igen. Vi tar en titt;
Detta rum är det första man kommer in i innan själva stallet. Förr hade jag lite grejer här och förvarade spån m.m. med en dröm om att en dag kunna ha alla mina stallkläder + kunna torka hästtäcken här inne (vi har stallet kallt i övrigt).
 
Rummet är rymligt men dörrarna trånga, i samma veva föddes en idé om att ha stalldörren mot baksidan, i direkt anslutnign till hästarnas vinterhage. På så vis blir framsidan av stallet lite mer städad (inget spån, hästskit och hörester följer med), hästarna får en större dörr (primär orsak förstås) och morgonsysslorna kommer att gå dubbelt så snabbt då jag slipper gå runt hela ladugårdslängan. Det kändes som win-win.
 
Nåja, tillbaka till detta outnyttjde rum. I fjol lät vi gjuta golvet och nu var det dags att göra detta till ett omklädningsrum/sadelkammare.
Jag började med att städa taket. Jag borstade av det med först borste sedan en sop. Oj vad det dammade. Sedan satte jag igång att måla.
Och det blev så fantastiskt bra! Så himla ljust.
Bara en sån sak, som att kunna spara en sånhär fining till balk känns ju jättekul.
 
Sedan har Fredrik tagit över och håller på att regla upp och bygga skälva omklädningsrumet. Det blir isolerat med frigolit och utrustad med en ytterdörr vi fått tag i av svågerns föräldrar. Så där hästarna passerar in idag kommer min egna lilla passage att vara, och till vänster kommer det isolerade, varma rummet att vara. Det är en bit kvar - med väggarna och inpassning av dörren. Sedan lösa det hela med värme och el. Därefter ska jag inreda rummet smart, så det sväljer hur mycket kläder som helst och ändå kanske är hyfsat fint där inne. Eller egentligen, snygghetsfaktorn får vara noll, bara det sväljer en massa kläder, en högtryckstvätt, bilvårdsprodukter, blöta hästtäcken och alla ridkläder jag äger. En luftavfuktare kanske skulle vara något här ?
En kväll när himlen bestämde sig för att vara såhär fin så satte vi igång med stalldörren mot baksidan. Pappa och jag.
Här satt förut ett fönster, Pappa plockade ut det medan jag handlade hämtpizza. Sedan körde vi igång med rondellen, borrhammaren, släggan och spånsugen. Tillslut, efter lite svett, lite slit och lite jävlar anamma så var öppningen klar.
Sedan har pappa mätt upp alla möjliga mått i hålet och håller på att tillverka en stalldörr hemma i Åbyn. Så himla bortskänd jag blir. Av mina favoritmän i livet. Ett alldelens eget stall att styra och ställa över. Tills vidare satte vi för hålet med en presenning och inväntar dörrleverans samt sedan ett rampbygge så det lättare går att ta sig in och ut från nya dörren.
Tänk att de ska få bo så fint som de ska få göra. Mina älskade spånbeklädda springare. Endast det bästa är bra nog för dom!
 
...
Framöver kommer jobbet med stallet att fortsätta, vad tycker ni om dessa "avrapporterings"-inlägg? Är det kul att läsa om dessa projekt eller är de färdiga resultaten roligare att se?
 
Klicka gärna i det lilla hjärtat här nere om du gillar denna sorts inlägg !
Emmelj

Älskart!

Svar: Åh TACK <3 Då blir det en uppdatering då och då om lilla stallbygget!
Isabell Lundberg

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress