Hur har vi det i Septemberrusket?
September fortskrider. Med morgondimma som är filmjölkstät, ihållande regndroppar som ibland en solglimt som påminner en om att den ljuva delen av hösten ännu finns finns kvar. Jag försöker beta av höstlistan. Saker som att kompostera från odlingskrukorna, olja altanen, plocka bär och bygga om hästarnas vinterhage. Det blir något gjort varje kväll medan skymningen ständig jagar mig.
 
Jag bakar bullar, kokar saft och planerar vidare på vad det ska bli av höstens skörder. Längtar ut i lingonriset, det måste jag ta i helgen. Öppnade frysen och plockade ut allt vi hade i den för att kunna fylla den med älgkött nästa helg. Kände mig så rik. Kantareller från fjällen, älgkött från Skråmträsks skogar, nötkött från svärfars gård, bär vi plockat och fått av våra respektive familjer. Bullar jag bakat, fisk min pappa fiskat upp och ute i potatislandet ska strax all potatis upp. Vilken rikedom. Denna del av året äter vi så billigt, så billigt. Och så gott, så gott!
 
Det är så kul att få blodad tand. Nu när mer hemmatid väntar så rusar tankarna iväg till den där köksträdgården som inte skulle vara så svår att anlägga. Hönsen förstås, de är ju givna. Större potatisland och möjlghet att odla mer på friland. Kol, betor och rotfrukter. Rusta upp jordkällaren med fina hyllor att fylla med glasflaskor fulla med saft, gelé och marmelader. Trälådor med potatis och morötter. Picklad gurka. Ah jag drömmer mig iväg så fort. De kommande åren kommer att vara så himla fantastiska på backen. Det är jag helt övertygad om.
 
Men först väntar tid till renoveringen. Vi har gjort en kraftsamling i stallet nu. Jag har bestämt hur vinterhagen ska se ut och börjat bygga om den. Då kommer Fredrik att kunna köra höbal till hästarna utan att köra in i hagen med traktorn. Dessutom kommer traktorn att kunna stå under tak och gödselstacken får en ny plats. Det kommer att bli så himla bra. "Sadelkammaren" är på gång. Det blir ljust och fint om än inte så stort. Alldelens lagomt för att få plats med högtrycksspruta, lite bilvårdsprodukter, stallkläder, arbetskläder och tork av hästtäcken. Någon vidare sadelkammare kanske det inte riktigt blir. Förråd/förvaring/torkrum i anslutning till stall. Men ändå. Sadelkammare. Låter så mycker mer drömmigt.
 
Min fina pappa har byggt finaste stalldörren som bara går att drömma om. Den ska målas grå (tror vi!!!) och karmen ska sättas in i hålet vi gjort i väggen. Rampen som går upp till stallet nu ska flyttas och gå ut till baksidan. Det går fort nu. Och skymningen jagar oss. Så vi passar på, att hänga ute så mycket som möjligt. Äter middag, går ut och går inte in förrän de är näst intill läggdags. Vi lägger av oss pannlamporna, duschar av kroppen och kvällsfikar. Jag trivs verkligen nu. Bland hästar, hammare, frigolit, hagstolpar och geggamojan som pryder hela hästhagen. Så tacksam över hela alltet.
 
Så, en liten lägesrapportering från oss,
Hoppas ni alla har det fint! Kram.
 
Emmeli

Drömmigt! Och så himla härlig läsning, som alltid!

KRAM

Lovisa Hedlund

Så underbart att ha frysen full av mat från skog och trädgård. Sällan känner man sig så rik! Hos oss har vi för tillfället lite svårt att rymma skogens skatter nu i jakttider och efter sommarens alla liter blåbär. Hela 70 blev det i år!! Men nog är det ett angenämt "problem" att inte få plats med allt gott i frysen. Värre kunde det ju varit! ;)

Att läsa om dina framtidsdrömmar är lite som att läsa mina egna tankar. Drömmer också om att fylla förråden med sylt, och sommarens skörd ur landet (som jag tänker att jag har i framtiden). Leva närmare naturen.
Förhoppningsvis lyckas jag hitta någon som kan tänka sig att hyra ut en liten stuga i skogen kring Skellefteå nästa höst när jag gått klart skolan, så att jag får tid att tänka över framtiden i lugn miljö medan jag kan vistas i naturen och följa dess rytm under några månader. Sticka, laga mat, promenera och leva billigt. Att tänka på det får mig att orka med skolan och vardagslivet just nu.

Tack för att du delar med dig. Älskar att få ta del av dina tankar och inspireras av likasinnade. Kram på dig!


Svar: Vad bra att du har en målbild ! Du är så ung men så otroligt klok, flyttade också ut på landet direkt efter gymnasiet och hyrde stället medan vi redde ut vad vi ville hitta på framöver! Och maten i frysen - verkligen ett lyxproblem ;)
Isabell Lundberg

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress