Att älska en lång morgon
Jag har alltid varit en morogonpigg person. En sån som har strålade morgonhumör och helst vill göra saker direkt på morgonen. Som går efter mantrat att "har man inget gjort innan klockan elva en förmiddag så får man ingenting gjort". Senaste tiden har jag fått äta upp min morgonpigghet med råge. Det har varit så frestande att ta upp telefonen, snooza fem minuter till och slumra in och ur drömmarnas värld. Ibland minns jag inte att F åkt till jobbet, andra dagar är jag pigg i några minutrar, kollar dagstidningens internetsida och blickar ut över ängarna och höstdimman, för att sedan lika fort, somna om på plats.
 
Så nu har jag jobbat aktivt med detta. Mina morgnar brukar vara heliga. Stunden innan alla andra är vakna är ovärdelig. Naturen är som vackrast innan solen har rört vid den. Numer går jag upp med F - jag skulle ljuga om jag sa att det var lätt, men det blir bättre och bättre. Sedan följer en lång och härlig morgon hemmavid. Går ut strax innan sex och slänger ut hästarnas påsar med frukosthö. Andas djupa andetag och känner hur också hjärnan vaknar till liv. Jag ser långt. Över sjön och över bergen, det är som att synfältet är större när det fått vila under natten. När jag kommer in i stallet gnäggar alltid Årvar. Så orimligt glad över att se en varenda morgon. Kramar hans stora huvud med armarna hårt runt hans ganascher. Låter handflatanstryka över pannan och nosryggen, pussar på honom, frågar om han sovit gott. Ruskar om i ponnyns man. Hennes mule är så len mot min hand. Ofta dyker hon ner i grimman, hon gillar att gå ut. Så går vi i samlad trupp till hagen. Jag först tätt följt av dem båda. Fapriola trippar för att hålla jämna steg med Årvar. Så knäpper jag av grimskaften och ser hur de hemmatamt tar sig till högen med hö. De delar på maten. Frustar. Även deras hjärnor tycks väckas till liv av septemberluften.
 
Drar morgonrocken hårt runt mig, sätter på tevatten och gör frukost. Kan sitta i soffan och dricka te. Det hinner svalna. Ofta har jag tagit på lite smink och satt undan håret på något vis, Lagt fram kontorskläder. Neutrala färger och sköna material. Ingen stil att prata om men hela och oftast rena är kläderna i alla fall. Tiden går fort på morgonen, när teet är uppdrucket ska matlåda packas, Knut pussas på och skor letas fram i hallen.
 
Så sätter jag mig i någon av bilarna. Lyssnar på morgonradio och är lite fånigt tacksam över den extra tiden med djuren och naturen här hemma. Äterigen - sån skillnad mot för ett år sedan.
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress