Renovering 2017 - Stall & Sadelkammare del 2
Vad händer i mitt lilla (svårfotograferade) stall? Jo äntligen är rännan på väg att gjutas! Det är nämligen så att den föredetta skitrännan blev kvar förra året när vi gjöt stallgolvet. Anledningen är att mina "byggkonsulter" (pappa + svärfar mao) tyckte att det kunde vara en bra idé med tanke på att man då kan spola ur stallgolvet och samla smuts och liknande på ett lätt sätt (bra tanke !). Jag tyckte det lät tokigt (pga ville använda platsen till annat) men gick med på det ifall att vi kunde bygga igen den med "trälådor" som skulle gå att lyfta för rengöring och liknande. Vi har inte haft tid/ork/engagemang för dessa trälådor. Istället har jag fått hoppa fram och tillbaka över skitrännan och svurit mig blå om tungan att vi kunde vara så otänksamma. Tar upp massor av värdefull golvyta med!
Så nu är det på gång. Jag skottade i nåra kärror med kol som legat under ladugårdsgolvet. Den som spar hen har. Klippte till sparad armering och fick ta några distanser av svärfar. Så nu inväntar jag ivrigt vår gjutgubbe. Det kommer att bli otroligt bra! När det är klart ska stallet få vila. Ska ställa iordning i skåp och köra en snabbstädning. Sedan lämnar vi detta projekt så länge. Kvar har vi att sätta upp någon sorts anordning (kedjor, rep eller liknande) på skötselplatsen och sedan byta ut de enkla skivorna mot fin panel på boxarna. Med fina boxskyltar på. Men som sagt. Det får bli - den dagen det blir. Inte ett till stallprojekt 2017 i alla fall. Nu vill både Årvak och Fapri ha lite lugn och ro i sitt lilla hem.
I sadelkammaren börjar det också vara färdigt. Lite lister saknas. Kommer lägga trasmattor på golvet och sedan kommer vi inreda med hyllor, krokar och lite möbler såsom en stol och ett litet bord eller liknande. Där ska jag sitta och filosofera om allt och inget. Så småningom ska jag måla och göra fint här inne, dörren ska få ett handtag också. Pappa har lovat att göra nya fönsterbågar och salning hit. Men tills vidare känner vi lugnet.
Hästarna har stått med lera upp till knäna. När vinterhagen äntligen var klar med ordentlig el, tre trådar och stabila hagstolpar. Så kommer grävargubbarna och ber mig snällt flytta hagen några meter, så hästarna fick snällt gå tillbaka till lera-upp-till-knäna-hagen. Blev lite gråhårig. Efter att grävgubbarna fått springa och jaga en missnöjd ponny (eller så var det ponnyn som jagarna grävarna - fortfarande lite oklart!) så fic jag snällt bygga en hage som föll både ponny och storhäst i smaken. Mycket illa för mig, då jag är så rädd för det kalla gräset. "Fångest" får jag ... Men, men, hästarna verkar nöjda och nu är det bara dagar kvar innan vinterhagen återigen står klar och förhoppnignsvis får den vara ifred hädanefter.
Det var liksom inte ens kul för några dagar sedan. Jag ifrågasatte varför jag ens har dessa fyrbenta underbarlingar. När det inte ens kändes kul att rida liksom. Bara en massa jobb med hagbyggen, hagrivningar, borstning, spolning av ben, mockning, höpåsefyllning och så vidare i all oändighet. Och geggan var precis överallt. Och hästarna - så, så missnöjda. Och matten med dåligt samvete över utebliven motion och dessa hagar som var totalt vattenmättare. Men så kom solen. Och jag hann glömma allt.
 
Är lite lur på att något misstämmer för min Årvak. Något jag förstås ska kolla upp.
Det har liksom varit lite hejsan hoppsan hemma hos oss på backen. Mentalt förberedd på att riva upp hela gården JA - men liksom inte förberedd på att stallet knappt ska få sig in i, en vinterhage som precis blivit klar och lika fort ska rivas upp och en massa andra saker som endast och bara är ilandsproblem. Liksom. Bara en sån sak att kunna ha hästar. Gör ju att jag känner själv - att gnälla det tjänar inget till. Geggiga hovskägg och runda, mätta ponnymagar till trots. Efter regnet kom solskenet och efter stallrenoveringsrace så kommer lite vila härifrån.
 
Skönt tycker både vi tvåbenta och de fyrbenta!
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress