Våra byggnader på gården

 
Idag, lördag och dimman kramade om backen. Det var så vackert, precis som i ett sagoland. Kunde liksom inte låta bli att fota sagohästen lite. Bara titta, så vacker. Idag fortsätter "temaveckan" och jag tänkte prata om vad som ingår i hemmarnet förutom de två boningshusen ni fått se om och om igen tidigare. Dimman ställde till det lite med bildkvalitén, men äsch, vi kör.
 
...
 
Vår ladugård är helt fantastisk. Vi började med att måla upp den, direkt vi köpte gården. Vi har fortfarande drömmar och planer på hur den ska se ut och hur den ska användas i framtiden. Men nu, jättefin som den är också. I det tilbyggda förrådet längst till vänster förvarar vi byggnadsmaterial och sånt. På ladugårdsvindan har vi alla dessa fynd jag tidigare pratat om. Möbler och mojänger i massor, och Fredrik skoter, förstås. Dörren längst till höger fungerar som garage åt en av våra bilar. Utrymmet under ladugårdsvindan har vi soprum och bara allmän förvaring, cyklar, crossen, utemöbler och sånt får plats här.
Sedan kommer den murade delen av ladugården. Där har vi inrett stall till mina två hästar! Lyx att ha hästarna ett stenkast från huset.
 
Vår ladugård stod förr nere mot sjön, men där var det för sankt så den flyttades närmare själva gården. Det stället var heller inte bra så ladugården revs och istället byggdens denna, jag tycket själv att den är väldigt fin.
Här går man in till stallet. Gulligt.
Efter den murade delen kommer hö-rummet. Både enkeldörren och första dubbeldörren leder in till hörummet. Den lilla dörren i mitten, med bruna partier ledde in till dasset. Där har dock någon byggt en hundkoja över "dasstolen". Idag förvarar jag krukor och planteringsverktyg här. Dörren längst till höger är "traktorgaraget" där vår andra bil bor. Här rymms också en del byggnadsmaterial, verktyg och ved i massor. Ja grejer, det har vi gott om. Snörstormen som härjade i veckan slet ner en av dörrarna med. Suck på det.
På baksidan av ladugården bor hästarna på vintern. Den stora skjutdörren går till hörummet och den vita dörren är ny för i år och dörren hästarna går in/ut genom. Här bak är det stillsamt och fint. Norrskenet syns alltid bäst här bak.
Här är vår underbara bagarstuga. Ah, lite knäsvag blir man av den. Stegarna står kvar sedan i somras, jag skulle måla klart under nocken och även baksidan. Men hann liksom inte med innan det blev vinter. Måste bli bättre på att plocka bort inför vintern faktiskt. Man hinner ju inte allt här i världen.
Bagarstugan "framifrån". Den såg så himla ledsen ut, vår lilla bagarstuga. Men nu börjar den ordna upp sig. Planen är att använda den betydligt mycket mer framöver. Älskar att hänga inne i den, som en tidsmaskin.
Framför bagarstugan står "timmerboa". Här har vi också en hel drös med grejer som ska få flytta in i nästa hus eller bli blomlådor och trädgårdspynt. Riktig fynd-hörna. Så småningom vill vi göra en vedeldad bastu av denna fina.
Längst "bak" på gården, innan den går över till åkermark så har vi logen. Den gör sig så himla bra på bild tycker jag. Här inne har vi också material till huset, gamla hästslädar och fodertråg. Lite jordbruksredskap och hässjevirke. Skattkammare, också här.
Sista byggnaden som skymtar förbi på bilder ibland är denna sexkantloge. Den hörde till gården för många år sedan, men ägs nu av våra grannar. Den är så fin så den får vara med ändå.
 
Utöver byggnaderna så äger vi en del skog och en del mark som vi försöker bruka och pyssla om så gott det går. På markerna står det en handfull lador också.
 
I framtiden hoppas jag att alla våra byggnader är uppstörkade och urstädade. Att alla överblivna grejer sålts eller skänkts bort till andra som gillar gamla grejer. Att vi har funktionella garage, att stallet känns helt klart och en bastu att bada i på helgerna. Har en dröm om att hänga mer i bagarstugan, kanske sälja lite bröd till bybor vid skyltsöndag och så? Kanske kan jag också visa upp ett hönshus, en odlingstäppa och ett växthus att äta middag i? Vi vill snickra nya dörrar till jordkällaren (det glömde jag helt att fotografera!!) och ladugården, måla de i en grå/blå nyans. Ha en stor grusplan mellan huset och ladugården och en häck som ramar in gården fint. Det återstår att se vad framtiden bjuder på...
#1 - - Lars:

Fina kort på byggnader som troligen alla bär på sina egna berättelser. Även om man moderniserar så kan man kanske göra det med en del av det gamla kvar, som jag tycker ger charm åt gamla gårdar och en svunnen livsstil. Kul att följa bloggen.....skriver själv om gamla tider fast på en annan plats på vårt klot.

Svar: Det gör dem sannerligen. Det är så kul att snappa upp från bybor, från gamla böcker och handlingar man hittat på gården/i huset. Förr hade de auktion här på backen. Varje gårdshus har sin egen historia och sin egen prägel. Tyvärr är vissa av byggnaderna väldigt slitna. Men lite i taget, så får de tillbaka sin forna glans. Ja vi försöker bevara det gamla. Lite nya färgval men utformningen kommer oftast tillbaka till 1800-talets "mode" och "trender" när vi likväl gör om något. En utmaning att göra 2017 :)Näst på tur utöver huset som ständigt byggs på är att göra nya dörrar till jordkällaren och ladugården, vi ska göra dem exakt lika(dana) fina som idag men med ny färg :)
Isabell Lundberg

#2 - - Emma:

Vad fin din gård är! Livet på backen verkar härligt och hoppas framtiden bjuder på det bästa! Och hästen var så himla gullig!!!:D din blogg var jättebra!

Svar: Åh tack snälla, vad gullig du är! :)
Isabell Lundberg

#3 - - Maria - All things green:

Så himla mysigt att få hänga på lite på hur det ser ut <3 Och jag tycker så mkt om när det finns en hög med små bodar och härbren (stavning?) på gården så som det verkar finnas hos er. Vi har "bara" vår lillstuga och så ladan då. Grannen, ödehusen, där finns det så mkt fina bodar av olika slag. Hoppas innerligt att ngn kommer och tar hand om den snart! <3


Svar: Ja jag tycker också att det är så lyxigt, med alla små uthus och stora ladugården som ramar in gården så fint. Man får plats med så mycket bra (som material till husbygget, allt hö och allt spån till hästarna, bilar, traktor och leksaker till F såsom skoter och cross), så alla skatter vi hittat, hundra år gamla möbler, foderlårar och gamla hästredskap. Vilken skattkammare vi bor på!
Isabell Lundberg

#4 - - Nina Tegenfeldt:

Wow! Vilken drömgård ni har. Och vilka fantastiska byggnader! Det är så roligt att få se dessa juveler och veta lite mer. Vilken ynnest att så mycket finns kvar. Bagarstugan var nog dagens sötaste tror jag :) Önskar att vi hade mer kvar på vår gård men det är bara ladugården som har överlevt, och knappt det. Tidigare vet jag att det fanns en mindre sommarladugård här och då jag var liten stod ett slitet vagnslider på gården som senare revs till min stora sorg. Det gör ju så mycket för en känslan på en gård att byggnaderna som användes till att få livet att fungera får finnas kvar. Grattis till er för det <3

Svar: Ja jag älskar dem allihopa, den slitna logen och den fina bagarstugan (också min favorit!), och det ÄR lyxigt att ha dem kvar. Hela gårdskänslan blir så påtaglig med ladugården med tycker jag. Och när du skriver om att dina uthus är borta så älskar jag mina lite mer. Faktiskt, vilken lyx att ha dem kvar och i princip helt orörda! Hoppas att en dag kunna ha pysslat om alla uthus med färg och ha en fin trädgård som binder ihop allt. Men tills dess - bara glad att de står kvar och väntar på oss <3 Kram
Isabell Lundberg