Renovering 2017 - Förstärkning av bjälklag

Publicerad 2017-11-19 21:54:43 i Renovering - Drömmenhuset,

Lördag morgon, novembersolen skämmer bort backen med sin närvaro. Jag skulle precis förbereda mig att åka iväg på ännu en jobbdag när min gullga kollega ringde och hoppade in istället för mig. Så jag fick en helt fantastisk, oplanerad dag hemmavid. Så värdefullt. Njöt så himla mycket. Knut med, han älskar när alla är hemma och spenderar tid tillsammans.
Drömmen i novembersolen. Njuter så mycket av denna vy. När all lera är översnöad, så är det riktigt fint.
Som jag nämnde förr hade jag inte ens hunnit kika in i bygget föregående vecka. Så det var fantastiskt att mötas av detta. Bjälklaget som vi håller på att byta ut. Innertaket mellan sovrum - vardagsrum och kök - vardagsrum är numera helt nerrivet.
Drömmen är verkligen bara ett skal nu. Men nu är all rivning gjord. Själva byggandet kan börja!
... ibland lite tveksamma arbetsmiljöförhållanden i Drömmen. Hjärtsnörpen deluxe för mig och mammasvärmor. Men den där F, inte ängslig för något.
Drömmen är fantastisk. Det gedigna timret, kakelugnarna. Ah, njuter så mycket, tanken av att vi ska bo här bland detta fina. Makalöst.
Idag fick vi hjälp av mina föräldrar med bygget. Mamma är så himla duktig och snäll. Aldrig ett klag någonsin om arbetet. Jag slet ner spik från väggarna och mamma städade bort allt skrufs och damm på nedervåningen. Det är inte bara hamra, spika, skruva och bygga när man renoverar. Det är massor, och åter massor med städning, röjning, "sanering", rivning och liknande. Allt ska sorteras med. Massivt.
Här är vi idag. Minus innertaket då. Väggen mellan sovrum och kök ska byggas upp igen. 
När vi pysslat på ett tag så blev det fikadags. Från min fina, loppade korg.
Världens bästa byggteam. Vi har så roligt tillsammans, det är liksom högt till tak och vi skojar och skrattar mycket tillsammans. Kan hylla dem hela dagarna och det skulle ändå inte vara nog.
Så arbetade vi lite till. Gjorde fint i stallet och bar fram byggställningen vi köpt begagnad i höst. Som sagt, sortera och stöka på tar mycket av tiden i bygget.
 
...
 
Anledningen att vi river ner det fantastiska innertaket och håller på med detta extraarbete är just för husets konstruktion. VI har fått hjälp att räkna lite på hur förstärkningen av bjälklaget skulle kunna se ut. Planen var att lägga bjälkar mellan de befintliga bjälkarna för att minska cc mellan dem. Men det visade sig att det inte skulle hjälpa nämnvärt. Istället byter vi ut alla bjälkar, och sätter in dubbelt så många, för att de ska ha samma "styvhet" och bära bjälklaget lika mycket. Detta var inget planerat arbete och kostar en hel del extra arbete (och pengar) för oss. Men som vi resonerat tidigare, husets konstruktion är otroligt viktigt. Efter detta arbete kommer vi inte behöva oroa oss att golvet ska börja svikta. Pjuh.
 
...
 
Sedan sprang vi genom duschen och åkte på trettioårsfest. Så mycket kul man hinner med, på en oplanerad lördag.
 

Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Isabell, 26 år, Skråmträsk. Mellan sjön, byavägen och skogen ligger vår backe. Backen vi köpte 2015 som nu håller på att förvandlas till vårt drömboende. Här renoverar vi Drömmenhuset från 1864, bor i lilltorpet från 1909 och pysslar på med ekonomibyggnaderna - ladugården som blir till stall, logen, timmerboa och bagarstugan. Här bor vi, Fredrik och jag, tillsammans med mina två hästar Årvak och Fapriola, hönsen och tuppen Caesar samt katten Knut. Följ med på vår renoveringssaga!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela