Om ett lugnt liv på landet & vardagslyx

 Jag har nämnt det så många gånger förr, att livet och jag var så annorlunda förut. Tidigare i livet strävade jag efter pengar och bara pengar, tänkte att nyckeln till lycka gick via pengar till materiella ting som märkesväskor, smink och mat från tjusiga restauranger. Så åkte Fredrik och jag till USA med en stor reskassa för att shoppa, uppleva och leva lyxliv i lite mer än tre veckor. Mitt i resan blev jag så less på mig själv, less och ledsen. För det enda jag kom fram till under resan var hur mycket jag saknade backen (som vi då hyrde), Trollfrej (min dåvarande, älskade häst) och tankarna om att bygga ett liv kring vårt lilla paradis började snurra. När jag kom hem skrev jag ett långt blogginlägg (på min dåvarande blogg) om att jag behövde landa i mig själv, att det enda jag ville ha i mitt liv var att få jobba med något betydelsefullt, att få bo på en gård, ha egna rabatter att gräva i, vänner som hälsar på och skaffa en häst till. Sedan bestämde jag mig för att förverkliga det och här står jag nu, snart tre år senare och ler stort.
 
Jag säger inte att jag inte njuter av fancy restaurangmat och att jag inte gillar mina märkesväskor (jag har dem kvar ännu!), men jag har lärt mig att lyckan, den går inte att mäta i materiella ting. Vi lever idag ett mycket enkelt liv, Fredrik och jag. Vi har varmvatten i ungefär sju minuter (man får prioritera om man ska duscha eller diska med andra ord), vi har dålig uppvärmning på huset som kräver att vi ibland är väldigt beroende av att ha ved som ska bäras in, vi har inte köpt en enda möbel hit till lilla huset (förutom soffan som Fredrik handlade på REA), vi har inget wi-fi, vi har ingen fungerande TV då antennen la av 2014, vi lever just nu utan diskmaskin och handlar väldigt sällan kläder, skor och sådant. Vi lär oss varje dag att njuta av det vi har, vi försöker rensa ut saker vi inte har användning av. Det är skönt för hjärnan när var sak har sin plats och man lär sig ganska fort att man inte behöver så mycket grejer för att leva och vara glad.
 
Under våren ska vi fortsätta med den stora utrensningen. Jag går igenom förråd för förråd och rensar ut kläder, prydnader och skrufs som blivit kvar av någon anledning. När ytorna blir större och grejerna blir mindre så blir jag lugn. Jag gjorde precis samma sak i stallet i somras. Plockade ut varenda grej och plockade in en sak i taget vartefter att jag använde dem. Upptäckte rätt fort att det var få grejer jag använde varje dag och kunde sälja av massor med grejer på loppis. Åkte och köpte rejäla stallkläder för pengarna, så jag kunde rensa ut de gamla fotbollsdressarna och mjukisbyxorna med hål i. Så har en god cirkel bildats.
 
Mitt bästa vardagslyx som jag valt att unna mig trots att det är fullständigt onödigt, är en tidning som kommer i postlådan en gång i månaden. Jag kan gärna spara på den några dagar och välja en kväll att koka te och bläddra sakta i den. Sedan läser jag den och sedan bläddrar jag i den ytterligare två-tre gånger. Sen unnar jag mig ganska ofta en loppis-runda på backen också. Jag rotar runt på ladugårdsvindan och i timmerboa och hittar fantastiska fynd. Vissa har jag sparat till nästa hus - andra har jag plockat fram redan nu. Som dessa fantastiska koppar. Kaffet blir så gott i dem och de gör sig så fina i skåpen där de står, tre på hög, för fler har jag inte.
 
Det finns inga pekpinnar för hur man ska leva sitt liv. Alla är vi så olika. Men det är så skönt när man själv insett vad som fungerar för sitt egna mående. Andra vill ha mycket kläder, mycket pengar och mycket av allt. Jag vill bara ha mina rabatter att smutsa ner mig i, mina två hästar som står utanför köksfönstret och ett enkelt hem där var sak har sin plats. Lyx för mig är upplevelser och investeringar för livet (som en fyrhjulsdriven bil som tar oss upp för backen varje dag), det är så himla skönt att ha landat och rett ut det för mig själv.
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress