10 strålande grejer med att bo på landet;
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Glimtar från augusti 2016.
 
1. Kliva av bussen, höra hur den brummar iväg bakanför en och bom, mörker, tystnad och stjärnhimmel. Stjärnhimlen syns aldrig så bra som på vår backe. Minimalt med ljusföroreningar och en hög punkt. Folk säger ofta att det är som att vara i ett annat universum att hänga här hos oss.
 
2. Djuren. Att ha en katt som får springa ut och in som han vill, jaga möss och ligga och spinna i höet. Knut har inte behövt ha kattlåda och har aldrig någonsin haft halsband på sig. (Såklart ska man ta sitt ansvar som djurägare och kastrera sin katt trots att man bor i glesbebygda områden)
 
3. Närheten till allt livsviktigt. Naturen, den friska luften och alla fantastiska ljud som kroppen mår bra av (susande björklöv, storspoven på våren, isen som sväller på vintern). Det är nödvändigt. Affärer och caféer kan jag gärna åka till, detta vill jag ha utanför dörren.
 
4. Att ha en egen gård innebär; "långkalsong-med-skoterskors-outfit", även "lämna-soporna-i-trosor-och-filt-över-axlarna". Detta är en viktig punkt. Snacka om härligt att ingen kommer att kolla vad man springer runt i för kläder.
 
5. Att ha ett långsiktigt projektOfta (inte alltid) när man bor på landet så innebär gården en del jobb, det kan vara renoveringar, odlingar som ska skötas om eller uthus som måste målas. Dessa projekt är som mindfulness. Så älskar jag tanken av att laga det som är trasigt och muntra upp trötta, ledsna gårdshus till exempel.
 
6. Plocka fredagsbuketten på åkern/ängen bredvid huset.
 
7. Årstidernas växlingar. De är  mycket tydligare ute på landsbygden. När man får följa naturen från varenda fönster dag för dag. Hur morgonvyn i sovrumsfönstret går från att vara en dimmig septembermorgon till en frostig oktobermorgon på bara några dagar.
 
8. Känslan av att vara rik. Detta behöver inte vara rik som i att ha mycket pengar (kanske snarare tvärt om om det är mycket projekt och djur på gårde, haha). Men känslan av att man äger mark att odla på, skog att jaga och plocka bär på och äran att få låna en bit mark på denna jord att kalla sin egen. Vi skulle klara oss väldigt länge på vad våra marker har att ge oss.
 
9. Självständigheten man lär sig tackla och tacka. När jag flyttade hit som nittonåring hade jag ingen aning om vad man gör när en säkring går, hur man får igång vattenledningar som frusit eller frångar in en flock med stutar som rymt. Ännu har jag mycket om livet på landet att lära. Men för varje dag som går lär jag mig ytteligare lite till.
 
10. Lycka är inte lika med materiella ting. Är jag inne i stan så vill jag ha väldigt mycket. Det är kläder, fin inredning och slingor i håret. Så kommer jag hem och skrattar nästan åt mina egna tankar. Här finns allt som betyder något. Jag mår bra av att ha få materialla saker runt mig och älskar känslan när alla sinnen får vila från uttryck. Här är mina relationer till mina nära och mig själv viktigast. Här är jag hemma.
Veckan som gått - vecka 4
Under 2017 kommer jag att summera mina veckor. En kort uppdatering om vad som skett under veckan som gått med lite ovisade bilder.
 
Drömmens utsida.
 
» Veckans renovering/Drömmenfundering
I veckan har byggåret 2017 dragit igång tror jag minsann. Fredrik och pappa hjälptes åt att sätta den sista balken uppe i vardagsrummet, nu är alla på plats. Byggställningen jag pratade om förra veckan är nedmonterad och hämtad. Vi har städat ur köket helt och rivit ut köksinredningen för att kunna börja ta upp golven i vår. Vi har försökt att rita en ordentlig planlösning och är i stort sett överens över vart allt ska vara och vilken känsla vi vill åt i huset. Funderingar kring större matsalsbord har också klarnat lite. Vi har också sorterat allt skräp i förväg så det blir enkelt den dagen vi fyller släpen och åker på återvinningscentralen.
 
Plankgolven nere som ska flyttas till övervåningen
 
» Veckans hästaktivitet
Efter en "andan-i-halsen"-vecka så har det blivit få hästaktiviteter, förutom obligatoriskt mys förstås. Fapriolas ena medryttare har varit här vilket min lilla dam verkar uppskatta väldigt mycket, så kul! Årvak har verkats och skotts om, Fapriola fick lite kortare tår. Bästa stunden jag haft var kvällen jag pysslade om Fapri från topp till tå, hon är så mysig mot mig nu och jag bara längtar efter mer snö så vi kan ta en tur med släden.
 
» Veckans tips
 
I veckan länkar jag till tre kloka inlägg jag snubblat över:
1. Hur man blir morgonpigg
2. Kloka tankar om att prioritera rätt i livet
 
 
Bilder från vårt nyårsfirande i fredags.
 
» Livet i veckan
Livet i veckan har varit så stressigt. Mycket på alla plan. Är så LESS på att säga "nästa vecka, då ska jag ta det lugnt". Nä det ska bli ändring på mina prioriteringar i livet. Jag har varit så less på att jag ständigt gjort mig illa, varit besviken på mig själv och att exakt allt jag rört vid 2017 gått sönder, så i fredags lagade vi fyra rätters middag, klädde upp oss till tänderna och skålade med bubbel på "tolvslaget" (23.03 för att vara exakt). Ut med det gamla och NU redo för ett nytt, krispigt, fräscht år att erövra. Utan att göra detta till en lång novell kan jag sammanfatta det som att Januari 2017 hittills går till historien som livets misär-januari. Förutom det så har jag varit glad, fått hänga med min ena syster en hel dag, träffat tjejerna i Umeå, varit hos Klas och Amalia och blivit ompysslad samt träffat Amalias fina, nya häst (!!), så helt katastof har det inte varit. Dessutom fått sitta på miljökontoret inne i stan och skriva exjobb, lite pirrigt och spännande sådär, som det ska vara!
 
Bild från en väldigt värdefull morgonpromenad.
 
» Veckans funderingar
 
Förra veckans funderingar var väldigt ytliga och handlade om sociala medier. Mina funderingar i veckan har varit väldigt djupa och själsliga. Har funderat mycket över hur jag prioriterar i livet, vad jag vill lägga tid och energi på konta vad jag faktiskt lägger tiden på. Nyttiga funderingar.
 
» Veckans blogg/insta
I veckan är jag lite extra stolt över detta blogginlägg. Det var riktigt kul att skriva. Del två är på gång det med.
 
 
Bara en söndag
 
 
Det är söndag men känns som lördag i hela kroppen. Jag får sova till halv nio och när jag stiger upp står håret åt alla håll och kinderna är mosiga efter en lång natt. När vi kommer igång med dagen sitter vi länge, länge vid köksbordet och skissar på Drömmens insida. Diskuterar storlek på soffa, vart tallrikarna ska få plats i köket och hur vi ska möblera på jul för att få plats med alla fantastiska personer vi vill rå om då. Vi skrattar och skojar, mitt i allt sneglar jag på F och tänker att det är för bra nu, jag får bygga bo med den här fantastiska killen i den här fantastiska byn.
 
Sedan går vi ut, båda matchar i stora varseljackor och vi jobbar flitigt i Drömmen. Sorterar metall för sig, F hämtar traktorn och vi slänger ut träbitar som ska eldas upp. Sorterar brännbart i sopsäckar och när det börjar mörkna har vi tömt och städat hela köket. Rivit ut "köksinredningen" och jag är nästan förvånad själv över hur bra vi jobbar tillsammans och hur flitiga vi är när vi är igång. Sedan går jag in, värmer hembakta bullar i micron och gör kaffe. Häller upp i sprillans nya muggar från IKEA och kryper upp i soffan med nya filten. Knut kurrar, annars är det tyst, lugnt och skönt. Jag har haft min sista "andan-i-halsen"-vecka på så himla länge, är så less på att stressa runt, så himla glad och tacksam över livet just nu.
 
Bara en söndag tillsammans på vår backe.