Sammanfattning av renoveringsåret 2016 - STALLET

Publicerad 2017-02-03 23:39:58 i Renovering - Gården & Trädgården,

I somras hade vi otroligt mycket projekt på gården. Det var fullt upp exakt jämt. Jag kunde dock inte låta bli att fortsätta med stallet ändå. Så en vacker vårdag tog jag fram en hel drös med verktyg och satte igång.
Planen var att lyfta bort allt gammalt golv (vi hade tänkt sätta in nytt limträgolv här)
Här är delen man går igenom för att komma in i stalldelen. "Sadelkammare" kan man kalla det, jag hade dock städat bort alla grejer i förväg och förvarade bara spån och lite gamla hästskor här.
Jag började att ta bort mellanväggen mellan de gamla spiltorna följt av trägolvet. Där jag verkligen inte fick bort något fick Fredrik hjälpa till. Skottade också bort "stallgången" som bestod av gammal halm och sågspån, INTE fräscht.
En kväll fick jag för mig att kolla hur tjockt betonggolvet var med järnspettet. Kunde inte riktigt låta bli. Så jag spettade och spettade samt använde slägga.
En dag slog jag mig i huvudet med släggan (hur man lyckas med det?) så det svartnade för ögonen, ville bara GE UPP då, var SÅ less.
Stallet har varit väldigt trångt. Boxarna är rymliga med bra takhöjd men det fanns inget bra utrymme att sko/sadla och sköta hästarna. hade också svårt att förvara grejer.
TACK OCH LOV fick vi välsigt spontant låna en bilningsmaskin av en kollega och hans superfina tjej. Då körde jag så att svetten rann. Fredrik hjälpte till något pass också men annars körde jag på själv, fast besluten om att jag skulle bli klar innan det var dags för installning av hästarna.
Foderkrubban var riktigt besvärlig att få bort, i botten låg stora cementblock.Fredrik hjälpte mig att slägga loss mittendelen som satt väldigt hårt. Jag skottade också ut kilo efter kilo med sand.
Min fina kompis Wilma som hade hästarna på bete hos mig i somras hjälpte mig att kasta ut det gamla cementgolvet en kväll. Så himla snällt.
Vi började nästan bli gråhåriga av de stora träklumparna som stack upp "längst bak" på båsen. De var förankrade med fasgjutet järn.
Fredrik och svärfar kom med lite mer armstyrka och hjälpte mig med kobåsen.
Foderkrubborna och mittendelen var här helt borta, började äntligen få lite rymd i stallet.
Armeringsmatta
Armeringsmatta
Armeringsmatta i "sadelkammaren", vi valde tillsliut att gjuta även i detta utrymme vilket vi inte ångrar.
Så kom den efterlängtade cementbilen, cementen rann ut i princip av sig själv och det gick så smidigt. Detta skonade verkligen våra ryggar med.
Eftersom jag är rädd om takhöjden valde vi bara att fylla igen hålet. Jag ångrar att vi inte fyllde igen rännan med (det får bli sommarens sidoprojekt). Direkt hålet var fyllt "slätade vi till" golvet med en specialbyggd (hembyggd) "tillslätare", detta gjorde att golvet blev väldigt slätt och fint.
Slutresultat i sadelkammaren.
Slutresultat i stallet.

Inser nu att vi hunnit mer än detta också. Stallet är städat och har ny el och brandsäkra armaturer som är gjorda för våta miljöer/ladugårdar. Det finns förvaring för sakerna, hyllor, sadelhängare och sånt. Måste nog ut och fota i dagsljus och knåta ihop ett inlägg om hur det ser ut just nu.
 
Slutligen; detta var så himla jobbigt för kropp och knopp. Men jag är supernöjd med resultatet varje gång jag kommer in i stallet. Det är bara den där rännan som skulle varit igengjuten.
 

Liknande inlägg

Kommentarer

Postat av: Linnea

Publicerad 2017-02-04 09:34:11

Åhhh spännande! Vill se mer! :D

Svar: Det ska du får göra ;-) <3
Isabell Lundberg

Postat av: Maja

Publicerad 2017-02-04 21:56:10

Var tvungen att titta in på din blogg idag igen bara för att scrolla igenom dina förtrollande renoveringsbilder en gång till. Ni är fantastiska och som ni jobbar och pysslar på! Fyndiga som få är ni och får det att klia i mina fingrar efter att få skapa ett drömhem jag med. Älskar din blogg och dina fina texter! Kram Maja

Svar: Åh tack Maja vad glad jag blir :-D !! Det är alltid lite läskigt när folk man känner läser men jag blir SÅ glad att du gillar det <3 Största kramen till dig !!!
Isabell Lundberg

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Isabell, 26 år, Skråmträsk. Mellan sjön, byavägen och skogen ligger vår backe. Backen vi köpte 2015 som nu håller på att förvandlas till vårt drömboende. Här renoverar vi Drömmenhuset från 1864, bor i lilltorpet från 1909 och pysslar på med ekonomibyggnaderna - ladugården som blir till stall, logen, timmerboa och bagarstugan. Här bor vi, Fredrik och jag, tillsammans med mina två hästar Årvak och Fapriola, hönsen och tuppen Caesar samt katten Knut. Följ med på vår renoveringssaga!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela