Hur bygger man ett hönshus?

Hur mycket kostaar ett hönshus att bygga? Vilka material kan man bygga hönshus av? Vad ska man tänka på när man bygger hönshus? Frågorna har varit många under mina hönsdrömmarstunder, jag har läst böcker, i forum och på bloggar, pratat med folk och ställt ungefär hur mycket frågor som helst. Och kommit fram till en sak. Precis alla gör och tycker olika. Vissa säger att det inte är så noga, att det "bara är höns", medan andra lägger ner betydligt mer tid och pengar för att hönsen ska få bo fint och bra. Det verkar som att alla har olika uppfattningar av material och utformning. Mitt i denna soppa har jag bildat mig en egen uppfattning om vad som är rimligt och såklart får ni följa med på mitt hönshusbygge! (Mitt och pappas, faktiskt!)
 
Eftersom att bygget redan är igång och allt är inhandlat så tänkte jag i detta inlägg förklara hur tankarna går kring mitt hönshus. Sedan går vi igenom vilket material som är tänkt att användas och sedan kostnad för detta. Hoppas ni blir precis lika taggade som jag är, att bygga ett eget litet Höns-Hilton!
 
Utformning.
Först och främst. Eftersom att min blivande hönsflock inte var så planerad såhär mitt i vintern så har vi fått kompromissa lite. Vi har resonerat fram och tillbaka och kommit fram till att ett fristående hönshus blir bäst för oss, trots alla våra uthus och vår stora ladugård. Både för att höns luktar en del (vill inte ha dem i närheten av bilarna vars garage är i ladugårdslängan) och dammar en del (vill således inte ha dem i stallet då hästar är dammkänsliga). I logen skulle det egentligen passa bra, men där har vi så mycket byggnadsmaterial, och projekt-"flytta på allt det" ville vi inte dra igång mitt i vintern. Så, ett fristående hus på baksidan av ladugården känns rimligt. Nära och bra då jag hänger där ute med hästarna varenda morgon och kväll. MEN här kommer vi till kompromissen, då det är mitt i vintern och hela backen är täckt med massor av snö så kommer det inte att vara möjligt att bygga ett hönshus ute just nu. Därför bygger vi en isolerad låda nu. Lådan kommer att stå inne i hörummet, där det är högt till tak och nära till kommande platsen, på stallets baksida. Den kommer sedan att monteras ner (vi förbereder för det) och monteras upp ute, sedan kommer vi att sätta på små takstolar, plåttak och panel med små blomlådor och göra fint rent visuelt.
 
Storlek & inredning
Yttermåtten på hönshuset blir 2 x 3 meter. Två meter i tak och med två fönster. En lucka där hönsen och tuppen kan spatsera ut i det gröna under sommaren, och på ena kortsidan kommer en vädringslucka att finnas, för att under de varma månaderna snabbt kunna vädra ut om det behövs. Inne i hönshuset kommer det att finnas ett gäng reden, tänkte börja med 4-5 st. Sittpinnar med "bajslåda"under. Tänker beställa en låda på ett lokalt plåtslageri som är enkel att rengöra och går att bära ut och spola av då och då. Vattenautomat hängandes från taket och matskålar med foder och snäckskal. Ett generöst sandbad för deras fjädrar. Sågspån på golvet och mysigt hö i redena.
 
Material & Kostnad
Vi köpte nästan allt material på Bygg Max i Skellefteå. Isolering har vi kvar från då vi isolerade huset. Några frigolitplattor till blivande dörren med. Förmodligen går det att få till ett billigare bygge och använder man mer spillvirke så blir det definitivt billigare. Men, hursomhelst, här är materialet vi tänkt oss för den isolerade lådan och kostnaden för det;
Kortare reglar - 45 x 95 kortlängd regel, 65 m á 18,95 kr = 1232 kr
Längre reglar  - 45 x 93 regel, 21,60 m á 14,95 kr = 322 kr
Väggar - 10 x 2390 x 1197 mm OSB-skivor, 8 st á 119,95 kr = 960 kr
Väggar - 11 x 2390 x 897 mm OSB-skivor, 4 st á 99,95 kr = 400 kr
Golv - 12 x 1200 x 2500 mm Formskiva, 2 st á 399 kr = 798 kr
Golv - 12 x 600 x 1200 mm Formskiva, 1 st á 99 kr = 99 kr
Trossbotten - 3 x 1220 x 2440 mm Oljehärdad board, 6 st á 109 kr = 654 kr
Isolering dörr - 50 x 1200 x 600 mm Frigolit/Cellplast, 8 st á 29,95 = 239 kr
Vindpapp till lådans utsida - 30 x 1,25 m Vindpapp, 1 rulle á 269 kr = 269 kr
Fuktspärr - 25 m Ålderbeständig plast, 2 rullar á 359 kr = 718 kr
Beslag för att kunna ta isär & flytta lådan - 40 x 160 mm Hålplatta, 14 st á 5,95 = 84 kr
 
I övrigt kommer möjligen lite regelvirke, gångjärn och handtal att komma till, då min snälla pappa ska snickra ihop dörren. Isolerrutor till fönstren hade pappa hemma i bra storlek (ca 500 x 500 mm) och jag räknar med att bygga reden, bajsbräda och liknande av material vi har hemma. Totalt hittills kostar hönshuset 5775 kr. Då räknar jag med att kostnader för dörren och fönstren/luckorna tillkommer och såklart husets utsida med plåttak, panel och målarfärg både utvändigt och invändigt tillkommer nästa sommar. Jag håller er uppdaterade om det!
 
Tidsplan
Jag ogillar att stressa med projekt som dessa, de ska ju vara kul! Men känner att jag vill lägga tiden på huset framöver och kommer därför att försöka vara helt klar någon gång i januari. Jag kommer att få hjälp av min kära pappa och utöver det kommer jag att göra några timmar under ledigheten. Så förhoppningsvis får jag ge mig själv ett hönshus med en liten hönsflock i i 26-årspresent, vilken present va!
 
...
GIlla gärna inlägget om du gillar mina hönshusbygge-inlägg!
 
 
#1 - - Miriam:

Så kul med höns, jag har fantiserat om det i flera år men hoppas verkligen att jag har energi i vår att ta tag i hönshusbygget, har tänkt att bygga inne i gamla lagården där det finns plats

Svar: Det låter som en jättebra plan, det är nog riktigt bra med ordentligt med plats :) Lycka till med bygget!
Isabell Lundberg