Hejdå 2017
Årets allra sista dag. Jag älskar tanken av ett nytt år. 2018. Ljuvligt. Har gått igenom bloggen och skrivit ihop en årssammanfattning till er. Vad som riktigt hänt i live på backen detta år. Jag ser tillbaka på året som att första halvåret var ganska tungt. Sedan kom juni och hela livet vände. Sedan dess har det varit lite som att gå på sockervadd, härligt att känna så. Lite ledsamt är det att läsa i vart och vartannat inlägg att jag inte har tid, att jag säger åt mig själv att ta det lugnt och inte ånga på. Att dygnen känns för korta och att kreativiteten dör lite i stress.  Men i alla fall, knyter ihop säcken om året 2017 och kan i det stora hela sammanfatta året som väldigt, väldigt fint. Och bästa av allt - att få dela alla med- och motgångar med min Fredrik. Min stora kärlek i livet.
 
...
 
I januari fyllde jag tjugofem. Hade influensa och fick skjuta fram firandet någon vecka. Blev så uppvaktad och kände mig som en prinsessa. Jag började skriva på mitt examensarbete - om övergödning i sjön Skråmträsket. Det var väldigt intressant och jag lärde känna helt underbara personer under veckorna på miljökontoret. Elisabeth, Bo-Göran och Leif gjorde exjobbet till något riktigt kul. Utöver det så började året riktigt dåligt för Fredrik och mig. Det kändes som att allt vi rörde gick sönder, vi gjorde oss ständigt illa och hade det halvjobbigt ekonomiskt då precis allt gick sönder samtidigt (som t.ex. en bilreparation på 30 000 kr) och många stora utgifter kom tidigt på året (t.ex. försäkring för gården), men som F resonerade "Detta är bara en negativ sak av tiotusen positiva saker i vårt liv". Det gick så långt att vi klädde upp oss, lagade god mat och skålade i bubbelvin i mitten av månaden, och bestämde oss att nä nu får det bli 2017 2.0, så vi får lämna all otur bakom oss. Det funkade rätt så bra faktiskt. I och med att exjobbet tog vid så slutade jag att pendla till universitetet i Umeå (12 mil enkel väg). Vi planerade årets byggen och projekt på gården.
 
 
Februari var en jättefin månad. Jag blev moster till en underbar liten tjej. Jag börjar landa i mitt "nya" lantliv och spenderar mycket tid ute i skogen. Vi spikade planlösningen i Drömmen och började plocka upp plankgolven på nedervåningen. I ett blogginlägg skrev jag "I veckan har jag verkligen inte funderat mycket alls. Har nog mest hängt i nuet och härjat. Känns som att 2017 håller på att formas framför mig precis som jag vill ha året. Mindre skärmtid, mer promenader på skaren och produktiva arbetsdagar. Trivs." och så blev det. Jag landade i att det var hemma jag skulle vara hädanefter. Vi började att skotta sågspån i Drömmen vilket sträckte sig tills det blev sommar, vilket hästjobb. Det blev också klart att jag skulle få ha fotoutställning under sommaren, vilket gjorde mig hur lycklig som helst.
 
I böjan av mars åkte vi till fjällstugan utanför Hemavan. Väl hemma igen satte jag frön i jorden som blev till mycket glädje under sommaren och hösten. Arbetet med plankgolven fortsatte och jag började fnura på konsten att hitta en ny vardag. I ett blogginlägg skrev jag "Jag har funderat mycket över våra prioriteringar i veckan. Känns ofta som att vi ställer upp för andra, far och flänger för andras räkning och våra egna projekt blir stressiga och åsidosatta. Så nu ska vi prioritera oss. Oss och backen, vi kommer att dräpa oss annars, och jag vill att livet ska fortsätta att kännas härligt. Bästa vi gjorde i veckan var att gå runt på gården och bestämma samt diskutera vart vi ska ha skotergarage, vart vi ska ha bilarna, vart hönsen kanske får bo, vart hästarna ska hålla till och hur stor köksträdgård vi helst vill ha. Vi är duktiga på att drömma, det är viktigt". Det är sunda tankar tycker jag. Dessutom började praktisera på företaget jag jobbar åt nu. En stor milstolpe under 2017.
 
April kom med besök av en tidning där vi snällt fick posera framför kameran. Denna gång ställde också Fredrik upp på reportaget. Här är det fina resultatet! Jag fick veta att jag skulle få sommarjobba på min praktikplats - som utvecklingsingenjör och sa i samma veva upp mig från mitt jobb. Där jag jobbat till och från sedan jag var fjorton år. Var ladugårdsvakt och hittade nyfödda lamm i ett av båsen. Städade under trossbotten i Drömmen och gjorde klart och anlitade en rörmokare.
 
I maj blev världen lite gråare när min underbara morbror lämnade oss alldelens för tidigt. Han var en sann glädjespridare och jag minns honom med glädje. Omtumlande och så sorgligt. Det blev vår och när jag inte var på kontoret/på fältjobb så jobbade vi i huset. Gjorde klart examensarbetet på nätterna i stort sett, vilken pers.
 
När juni kom med all grönska så vände det. Jag tog min efterlängtade examen från Miljö- och hälsoskyddsprogrammet. Redovisade mitt exjobb i Umeå, skålade i bubbel och gick på festival för att fira, allt tillsammans med de fyra tjejerna som verkligen satt guldkant på mitt liv i tre år. Ni vet vilka ni är, och jag älskar er så. Sedan kom jag hem till backen igen, efter tre år av pendlande och pusslande. Och hade bestämt mig, för att nu, ja nu ska jag bli hemmakatt och satsa precis allt på livet här. Beskrev det så bra i bloggen då: "Han och jag. Vi suckade djupt över livet, pratade ivrigt om hur mycket vi längtat efter detta. Att framtiden är vår, att allt från och med nu blir vad man gör det till. Vi skrattade ikapp och planerade sommarens småprojekt och sedan blev det tyst. Så klöste jag bort en fläck torkad avokado från mina byxor och sa "Kan du vänja dig vid detta då?" och han svarade "vadå?", "Det här, att ha mig hemma, umgås mer och bygga ett liv ihop?", så log han med colgateleendet och smilegroparna och sa "Jag tror att jag redan vant mig". Så bestämde vi det. Nu är det Han och jag och gården och djuren och Livet på backen som gäller. Från och med idag och resten av våra liv". Vi hade kalas för F som fyllt tjugofem och jag som fått min examen och mitt sommarjobb. Målade på huset, firade midsommar med vänner på vår backe och satte golvåsar på nedervåningen.
 
 
I juli hände ungefär allt. Sommargästerna Gaten och Vide anslöt sig till sommarbetet som sträcker sig från backen ner till sjön. Vi hässjade hö, var på NH-kurs med Årvar och upplevde årsdagen av min älskade Trollfrejs plötsliga död. Var både hundvakt, kaninvakt, hamstervakt och hönsvakt. Jobbade hela juli lång och när jag hann vara hemma så sågade vi (nåväl, grannen Pelle hjälpte oss förstås!) plankgolven. Hann ut till en kompis stuga och bada badtunna lite. Hade fotoutställning med tillhörande vernissage och sålde tydligen någon sorts rekord på Skråmträsk Kvarn. Helt golvad av denna upplevelse, vill ha fotoutställning igen och igen!
 
Älskade augusti gjorde storstilad entre med svamp och fem dagars semester. Dagar som spenderades i Norrtälje, Sockholm, Höör och Varberg. Fick gå på ett efterlängtat bröllop och se en av mina finaste vänner bli till fru, och en annan av vännerna bli mamma till en liten flicka. Vi målade klart huset och njöt av årets bästa månad.
 
 
I september åkte vi en snabbvisit till fjällen och sov nästan mer än vi var vakna. Och plockade årsransonen av kantareller. Hängde i skogen här hemma, plockade lingon och gula kantareller som jag stoppade kläderna fulla med och bar hem på Årvars rygg. Pappa snickrade ihop en stalldörr till stallets baksida. Fredrik byggde en sadelkammare åt mig (så har han ändå mage att fråga vad jag önskar i födelsedagspresent, alltså tokfrans!!). Denna månad gick jag på ett års långt vikariat som utvecklingsingenjör. Jobbet där det inte märks om det är måndag eller fredag, det är lika kul ändå!
 
 
I oktober regnade det så jäkla mycket. Vi fick grävt jordvärme, avlopp och fiberbredband. Det dyraste projektet hittills. Men så bra att ha det gjort. Vi firar vår kärlek, att vi varit ihop i nio år. Åker till Umeå och bori svit, badar bubbelbad, handlar kläder och äter god mat. Finaste mannen, jag håller honom så kär.
 
I november får lilla Fapri kolik och sedan komplikationer från veterinärbesöket. Arbetet med att förstärka bjälklaget tar vid och jag har en temavecka om gården och byn den ligger i här på bloggen. Det märks att ni uppskattar när jag lägger lite mer tid här hos er. För jäsiken vad vi varit flitiga på hjärtat, på kommentarer och att titta in hit. Jag uppskattar det. Massor.
 
I december hann jag med en massa julstök. Julbak och julpynt och julfirande. Med familj och vänner. Värme och kärlek och också en del sorg. Det är ju så, upp och ner, det här livet. Vi fick en magisk, vit jul med massor av snö här i norr. Slutligen så blev hönsdrömmen sann och jag bygger tillsammans med pappa ett gulligt litet hönshus till mina blivande tjejer. Tänk, snart är vi en hel tjejarmé här på backen, vi mot världen, Fapri, hönsen och jag.
 
...
 
 
 
Högt och lågt. Glädje och sorg. Arbete och lediga dagar. Ett riktigt fint år. Men jag är ganska säker på att 2018 kommer att toppa detta år ändå.
 
 
FRÅN OSS ALLA PÅ BACKEN - TILL ER ALLA - GOTT NYTT ÅR !!
Vi bygger hönshus del 1
Jag är ganska envis. Inte på ett jobbigt vis, utan mer att om jag väl bestämmer mig för något, så är jag inte rädd för att jobba för att ta mig dit jag vill. I detta fall var det ett hönshus jag bestämt skulle ha. Såklart. Vill inte involvera Fredrik, han bygger så mycket på huset, och behöver lägga alla timmar där. Så jag bestämde mig för att jag helt enkelt får bygga ihop ett själv. Hur svårt kan det vara, liksom? och Jag är ju inte den första i universum som bygget ett hönshus själv, liksom? rusade genom mitt huvud. Bollade lite idéer och ritningar med pappa. Han är så himla snäll, erbjöd sig att bygga hela hönshuset hemma hos sig i Åbyn och köra det i moduler till oss i Skråmträsk. Men då var jag envis igen, sa att jag minsann också vill lära mig hur man bygger saker. Så tillslut hade vi kommit överens om att jag ska bygga hönshuset med hjälp och stöd av pappa. Vilken lyx va!
 
Så vi följdes till Bygg Max, handlade släpen full med material efter mina skisser som pappa omvandat till reglar, skivor och plaster och räknat på hur mycket material som kommer att gå åt. Sedan slängde vi av skivor och sånt i vårt ena garage och så tog pappa hem alla reglar för att kapa dem hemma i sitt garage-snickeri han byggt under hösten (min pappa han kan, han!).
Så blev det äntligen ledig-fredag och pappa kom med släpen. Såklart har han förberett i riktig Äntligen-Hemma anda. Gjort mallar och kapat allt i exakt rätt längd.
Vet ingen som har sådan ordning och reda som pappa. Var sak har sin plats. Hur som helst, det märkte jag när vi satte igång, hur enkelt det var när reglarna var förberedda, kapade och klara!
Vi började med att göra en ram. 2 m på höjden och 3 m på längden. Använde en skruvtving för att få hörnen raka och skruvade med 2 st 80´s skriv. Åh just det, innan vi skruvade så förborrade vi, mycket enkelt. När ramen var klar så mätte vi diagonalen så att den inte skulle bli så väldigt sned. Superrak blev betyget från pappa.
Vi använde oss av mallar som pappa förberett med rätt längd. Här ser ni också att det sitter en list till vänster, där kommer botten på trossbotten (utrymmet mellan golvbalkarna) att ligga. När vi gjorde modulerna utan trossbotten så satte vi istället fast mallen med en skruvtving. Även dessa reglar förborrades som skruvades med 2 st 80´s skruv.
Slutligen låg första ramen bockarna (som förövrigt också pappa gjort!). Sex stycken blev det totalt. Ungefär 45 minuter tog det per modul på oss två. Då hann vi prata, vissla och bära runt reglar lite härs och tvärs också. Sedan gick jag in och duschade inför stadsbesök och middag med vänner, och pappa, ja han gjorde klart de sista modulerna själv (denna person alltså, så snabb och ivrig att arbeta!). Så orimligt bortskämd. Men han gör det av egen fri arbetsvilja, det ska ni veta! Han berättade att han när han blev själv, la reglarna på varandra och skruvade ihop, så att modulerna hamnade på varandra, då behöver man inte vara två stycken att hålla och hjälpas åt på samma vis.
 
Sex stycken moduler är nu klara. Golv med början på en trossbotten, ett tak, två långsidor med reglar för fönster och lucka och slutligen två kortsidor, ena med en vädringslucka och andra med en dörr. Nästa gång vi ses ska vi sätta ihop schabraket! Längtar!
Ledighetslunk
(null)
Dagarna går ihop. Vi spenderar dagarna på backen med att bygga på hus och sadelkammare. Hela lilla familjen hinner umgås, både de fyrbenta och de tvåbenta njuter av tiden, tiden vi får spendera tillsammans!
(null)
På kvällarna ser vi film, eldar i kakelugnen och äter godis, dricker upp överblivna julmusten och somnar i ett virrvarr av kattassar, långa armar, julsängkläderna och sover många, långa timmar. Så har vi hunnit handla en ny bil också. Och träffa några älskade vänner. Ah, ledighetslunk.
(null)
Ikväll packade vi stora ryggsäcken med bacon- och ostkuber, karamellpåsen, frallor med salami och ost samt mackjärnet F fått från pappa i julklapp. Sedan puttrade vi över isen till Gröna Lund. En underbar liten rastplast här i byn. Där har vi spenderat kvällen framför en eld.
(null)
Middag över öppen eld och prat om stort och smått. Mer än så behövs inte. Ah, vad härligt det är, den här fina ledigheten !