Lantliv Höst, Jordbruk, Lantbruk, Stutar

Sjukdag + naturens under

Igår skulle jag göra en heldag på universitetet och göra bort en hel del tentaplugg, men redan på morgonen mådde jag dåligt. Jag tog bussen hem redan vid tolv och när jag kom hem vid tre mådde jag så sjukt dåligt. Så där är vi nu, feber, snor som rinner, en mage som gör ont och ett huvud som känns tungt och ont. Fy vad tråkigt det är att vara krasslig!
 
Så idag har jag fått lyssna på föreläsning om Aukustik via Skype (tack mina fina tjejer för det!) och kurera mig med godis, läskeblask och en del timmar raklång i soffan mellan plugget.
 
Men så kom eftermiddagen och min kropp längtade ut, ut ut! Jag drog på min fina, skickade tröja och Fredriks skor. Masade mig över lägdan till svärfars stutar som fortfarande går på bete.
De är så fina. Blir så glad av deras blöta mular, pigga ögon och nyfikna blick.
Jag klappade på dem en stund. Blev lite piggare av den friska luften och definitivt gladare av att få umgås med dessa killar.
Personligen tycker jag att svärfars stutar har det bäst i världen. Lösdrift året runt med sin flock. Bete så länge det bara går och kornkoss som svärfar själv har odlat, skördat och krossat. Så får de sig ofta en klapp på mulen, då brukar de bli fina och sällskapliga.
Jag tror att alla människor mår bättre av att vistas ute i naturen och med djur. Man blir snällare, ödmjukare och lyckligare.
Sedan traskade jag hem och drömde mig bort till när huset är klart, trädgården är klar och backen ser ut som något annat än en tallkläpp. Lite i taget så. Älskar förresten höstens färger som smyger sig fram i denna bild!
 
 

Huvudet fullt av häst!
Jösses vad jag andats hästar på senaste. Stallrenovering, hästarna hemma, framtidens hästfunderingar, jobbet, kompisar med hästar ja jag tror knappt jag haft en hästfri minut senaste tiden vilket syns överallt på min instagram/blogg/facebook.
 
Igår kom min syster och fotade mig och Årvar på stubbåkern. Bilderna blev fantastiska och älskade hästen bjöd till med ett riktigt kanonpass! Vi red Petras serpentiner som grund med Annas "avcoolings volter" och nu tror jag banne mig att vi börjar få till en arbetstrav! Sedan galopperade vi på volt för första gången någonsin, kom nästan en lyckotår där. Som vi kämpat ihop, jag med sittben som ska bytas, tummar som ska peka uppåt och han med kroppen och musklerna som ska användas på ett helt nytt sätt. Så kul när det går framåt. Älskade vännen min!
 
Nu är jag duschad, har ätit svampmackor och gjort klart inför ännu en fullspäckad vecka. Har så mycket att visa er och prata om här, min hjärna går på högvarv och jag älskar denna årstid, hela jag sprudlar !
 
Framöver tänker jag prata lite mer häst här, så kul att dokumentera vår vardag och våra framsteg. Vår väg från travekipage till ridekipage.
 
Kram!

Om m i n lilla ponnyskrutt

.. Älskade ponnyskrutt. Nu har hon bott hos oss i snart sex veckor och det känns fortfarande som att någon ska komma och hämta henne vilken dag som helst. Som att hon bara varit och hälsat på och nu ska tillbaka till travskolan. Hon har charmat mig totalt och vi har väldigt kul ihop, vissa dagar skrattar jag högt rakt ut åt hennes påhitt, det går liksom inte ha tråkigt med henne. Men det är stora kontraster, sedan 11 år tillbaka har jag mest hållit på med bråkstakar, oinridna hästar jag ska rida in, unghästar och som Årvar, en missförstådd häst. Fapriola är tvärt om, hon är älskad, så älskad av alla. Barn som kramat henne varje dag, hon är väl inkörd, inriden och är helt okomplicerad i allt; skoning, duschning, lastning, hon är alltid, alltid pålitlig. Jag tror att det är därför jag har haft lite svårt att knyta an till henne, hon är inte mitt "projekt" som Årvar är, hon är liksom färdig och formad till en jättefin ponnyskrutt. Missförstå mig rätt, jag tycker v ä l d i g t mycket om denna lilla tjej, men ivern att få sätta igång med en unghäst eller missförstådd häst finns inte där, och just nu är det väldigt skönt. Precis vad jag behövde, jag får lägga all energi på Årvar och liksom samla den med Fapriola.
 
Jag hoppas dock att jag kommer att få sätta lite egen prägel på henne, främst genom trickträning för det är något jag älskar och hon har väldigt bra storlek för det. Sen vill jag ha henne som världens bästa familjeponny, kanske dra fram julgranen med henne, köra henne med bjällror och kälke, låta mina systerdöttrar lära sig rida på henne och ta hand om henne. Jag ska ge henne världens bästa pension helt enkelt, ska bara inse att hon är min, min, min först!
 
 

Glädjen i vardagen

Känner mig så varm när jag tänker på denna höst. Hade en riktig bergochdalbanesommar med massor med jobb och min älskade, älskade, saknade Trollfrej fick galoppera vidare till de evigt gröna ängarna. Men så kom hösten, ett nytt kapitel. En ny almenacka, jag gick till frisörskan, tog ordentligt tag i stallrenoveringen och plötsligt är den där; hösten jag drömde om i somras när jag var ledsen, så ledsen. Så jag passar på att göra saker som gör gott för själen mellan varven i stall- och husrenoveringens tecken; äta avokadomackor, gå långsamma promenader utan tankar på hur långt eller hur fort man går, bakar, lagar mat och knäskurar golvet. Jag sitter med solarbete som ibland gör att det knyter sig i magen på mig, gräset är lite för högt ute på gården, diskmaskinen går hela tiden men ändå verkar det bli mer disk på diskbänken. Men det gör inte så mycket, livet är mer än alla måsten, jag tar det lite pö och pö och som det kommer, det löser sig.
 
På kvällarna när vi kommer in från stallrenoveringen så är vi smutsiga, trötta och hungriga. Vi fikar nyduschade, uppkrupna i soffan med fika och ser serier där man inte behöver tänka så mycket; paradise hotel eller 30 rock, skrattar tillsammans och kryper sedan ihop tätt i ett iskallt sovrum med udda sängkläder. Medaljonger på täcket, blommor på ena kudden och ränder på andra, Fredrik som har bäddat förstås, min hjärna blir lite knäpp med sådan miss-matchning men å andra sidan känns det sommarlovsaktigt, som att vi sover i en mysig liten sommarstuga. Även om det allt som oftast drar kallt, är lite för fuktigt på toaletten, lite för kallt i sovrummet trots pyamas och dubbla täcken så älskar jag ju detta lilla hus. Vårt lilla sommartorp !

Lördagslunket

Det är dimmigt på morgonen och jag gör bort en massa sysslor innan jag äter frukost. Njuter ännu en gång av att ära hemma vid mitt egna köksbord.
Fredagsbuketten gör mig så glad!
Knut bara njuter. Fredrik är hemma för lunch mitt i älgjakten, jag tvättar, diskar, bakar och vilar. Älskar dessa dagar hemmavid.
Ska fortsätta dagen ute med att skita ner mig i stallrenoveringen och rensa ut Trollfrejs saker som ska säljas på loppis. Gruvsamt men också skönt att slippa se de ligga..
 
Hoppas ni alla har en jättefin och lagomt lugn helg! Kram!Älskar dessa dagar
Vaknar tidigt men ligger kvar. Ler stort åt ledigheten och funderar ett slag vad jag ska hitta på med en helt oplanerad dag. Äter frukost länge med en kurrande katt i knäet, det är så himla viktigt för mig, då jag oftast äter en ljummen yoghurtkopp på skolan innan föreläsning. Njuter av ordentligt tuggmotstånd och ett nystädat hem. Sedan betar jag av saker som jag länge funderat på att göra men aldrig "har tid med" (tar mig tid till, skulle jag vilja påstå); tvättar bilen, lämnar sopor på sopstationen, handlar saker som fattas hemma, går på hästaffärn och pantar burkar som legat sedan midsommar. Är så glad efteråt. Vilar i soffan, blir pillad i håret av Fredrik. Umgås med mina hästar och främst min ponny, det börjar sakta sjunka in att hon är min nu. Njuter. Lagar mat länge. Ler åt livet och livet ler tillbaka.

Höstinspirationen talar

Foto: Daniel Johansson
 
Torsdagar är en av mina bästa dagar, jag har som tradition som jag ärvt av min underbara mamma att helgstäda då. Jag står på knä med rotborsten och skurar köksgolvet med såpa och trallar tyst på någon låt för att inte väcka älgjägaren som ligger uppe och sover. Längtar mig drömst bort till Drömmen och rikiga trägolv att såpskura.. Men fram tills dess duger plastmattan gott.
 
Det märks att det är min favoritårstid nu. Efter skolan när jag ska plugga vill jag sitta vid stora fönster och suga åt mig ork från de gulnande löven. När jag går hem från bussen kommer jag på mig själv att inte ha bråttom utan traska på i lugnt tempo och titta hur naturen beter sig istället för att jäkta. Jag ler mer, njuter mer och inspirationen tar aldrig slut. I höst vill jag utveckla min lilla Instagram och min ännu mindre blogg. Jag vill inte nödvändigtvis att de ska växa till följarantal (även om det onekligen är skoj!), utan jag vill utmana min kreativa sida, då mår jag ruskigt bra! Steg ett kanske är att sluta skriva dessa osammanhängande blogginlägg, haha, med start från imorgon (idag!), ja jösses amalia, nu är det dags att krypa ner bredvid min älgjägare.
 
Imorgon tänkte jag prova Instagram stories och visa lite bilder från min vardag, hoppas det blir uppskattat!
 
Kram!
 

Vardaglig instuderingsdag + veterinärbesök

Hästarna har fått nattmaten, morötter och en sista storkram runt halsen. Knut sover på kökssoffan och jag är nyduschad. Den liten favoritstund på dygnet, när jag släpper att det är stökigt, att jag borde pluggat mer än jag gjort och bara är en stund. Det är så guld värt att hinna varva ner innan jag ska sova och känna riktigt hur trött kroppen och hjärnan är, jösses vilka gäspar jag firat av ikväll alltså.

Så är onsdagen till sin ända, så fort de går ändå, de här veckorna! Jag hade instuderingsdag idag, hann plugga litegrann men mest blev det annat. Spenderade morgonen i stallet med att bära ut gamla cemetgolvet, börjar se änden i det hela nu. Sedan kom veterinär Karin för att vaccinera Årvar, vi passade på att ge Fapri en spruta också så är de i fas (ett datum mindre för matte att hålla reda på mao) och slutligen fick hon kika på Fapris päls som varit knögglig och konstig sedan veckan innan jag köpte henne. Nässelutslag blev diagnosen, nu ska hon badas i ett speciellt schampo så ska det förhoppningsvis gå om. Hästarna njöt i alla fall av att få vistas inne i boxarna en stund under dagen, skönt att se! Hästarna skötte sig jättefint, Fapri ville helst inte hälsa på någon ny människa alls men sedan fick hon en grästuss av Karin och då var sprutan förlåten, haha, roliga ponnyskrutten!
 
Imorgon ska jag hårdplugga på skolan och helgstäda huset, det kommer bli så skönt att ha det gjort!
Visa fler inlägg